ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 21 Φεβρουαρίου 2023

BBC: Πώς κρατήθηκε μυστική η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

BBC: Πώς κρατήθηκε μυστική η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

Η τελική απόφαση για το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή

«Πρωτοφανής για τη σύγχρονη εποχή» ήταν η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο εξηγώντας τους λόγους.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι μια τέτοια επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ σε εμπόλεμη ζώνη δεν έχει προηγούμενο, καθώς αντίστοιχες επισκέψεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είχαν γίνει με υποστήριξη ισχυρής και μεγάλης στρατιωτικής παρουσίας.

Και, παρόλο που κυκλοφορούσαν φήμες στον Τύπο για ένα επικείμενο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ταξιδιού του στην Πολωνία, η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Κίεβο αιφνιδίασε τους πάντες.

«Ήταν επικίνδυνο και δεν θα έπρεπε να αφήσει καμία αμφιβολία στο μυαλό κανενός ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ηγέτης που παίρνει τη δέσμευση στα σοβαρά», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, με το βρετανικό δίκτυο να σημειώνει πως η παρουσία του δίπλα στον Ζελένσκι, υπό τους ήχους των σειρήνων πολέμου αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα. 

Το BBC σημειώνει ότι το πρόγραμμα του προέδρου στη Βαρσοβία είχε δύο ύποπτα μεγάλα κενά και πολλοί αναρωτήθηκαν αν τότε θα πήγαινε στην Ουκρανία με τους δημοσιογράφους να ρωτούν τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου για το ενδεχόμενο και να λαμβάνουν την απάντηση πως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ζελένσκι, καθώς και ότι δεν είχαν προγραμματιστεί στάσεις εκτός Βαρσοβίας «αυτή τη στιγμή».

Η τελική απόφαση για το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή, σύμφωνα με το BBC, παρόλο που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες με μερικούς κορυφαίους συμβούλους του προέδρου. Στο αεροσκάφος επέβαινε μια μικρή ομάδα από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου, μια ιατρική ομάδα και αξιωματικοί ασφαλείας, ενώ επιτράπει μόνο σε δυο δημοσιογράφους να ταξιδεύσουν μαζί του, αφού προηγουμένους τους αφαίρεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και ορκίστηκαν εχεμύθεια.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε 10 ώρες σε ένα τρένο για να φτάσει στο Κίεβο, ενώ η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube