Τουρκία 16 Φεβρουαρίου 2023

Όλοι οι άνθρωποι του Ερντογάν: Τράπεζες, επιχειρηματίες, διαπλεκόμενοι έκαναν δωρεές για τους σεισμόπληκτους

Όλοι οι άνθρωποι του Ερντογάν: Τράπεζες, επιχειρηματίες, διαπλεκόμενοι έκαναν δωρεές για τους σεισμόπληκτους

Όλοι οι άνθρωποι του… Προέδρου Ερντογάν!!!

Το θανατηφόρο άγγιγμα του Εγκέλαδου, προ δέκα ημερών, σε δέκα πόλεις της Τουρκίας, έχει διαλύσει μεγάλες κατοικημένες εκτάσεις και ολόκληρες γειτονιές, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αφήνοντας χωρίς σπίτια εκατοντάδες χιλιάδες, την ώρα που οι αγνοούμενοι ίσως και ξεπερνούν τις 100.000.

Σε μια επτάωρη εκπομπή που μεταδόθηκε από εκατοντάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια στην Τουρκία συγκέντρωσε, στήθηκε τηλεμαραθώνιος ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για να σταλούν στις πληγείσες περιοχές, για τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε ότι θα χτιστούν άμεσα 30.000 κατοικίες.

Όλοι οι άνθρωποι του Ερντογάν: Τράπεζες, επιχειρηματίες, διαπλεκόμενοι έκαναν δωρεές για τους σεισμόπληκτους

Αυτά είναι πολύ ωραία και αποκαλύπτουν τη μεγάλη κινητοποίηση προς όφελος του τουρκικού λαού, αν δεν είχε αποτελέσει στην ουσία ένα σόου στο οποίο από τη μία συμμετείχαν θεσμοί, πολιτικοί και πολίτες με τον αγνό σκοπό της συγκέντρωσης χρημάτων και από την άλλη “όλοι οι άνθρωποι του προέδρου” με στόχο να εξιλεωθούν στα μάτια του κοινού, να κάνουν διαφήμιση των φιλανθρωπικών αισθημάτων τους, αλλά και… να σώσουν τον πρόεδρο και να διαφημίσουν τη συμβολή τους στην άμβλυνση της κρίσης.

Ο κρατικός μηχανισμός σε πλήρη λειτουργία λοιπόν, καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία στη ζωντανή εκπομπή, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) Σαχάπ Καβτσιόγλου είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα δωρίσει 30 δισεκατομμύρια λίρες, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδινής εκπομπής της Τετάρτης.

2

Οι κρατικοί δανειστές, τράπεζες που έχουν περάσει ολικώς ή μερικώς υπό τη διαχείριση του Ερντογάν ακολούθησαν σε ποσά με τη Ziraat Bankasi να δεσμεύεται για 20 δισεκατομμύρια λίρες, τη Vakifbank για 12 δισεκατομμύρια λίρες και τη Halkbank για 7 δισεκατομμύρια λίρες.

Κι όμως, καμία εξ αυτών δεν έκανε την απλή πρόταση να διαγραφούν τα χρέη όσων επλήγησαν από τους σεισμούς.

Δεν σταματάμε εκεί, καθώς ως εκ των κορυφαίων “δωρητών” κατεγράφησαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Turkcell και Turk Telekom με 3,5 δισεκατομμύρια λίρες και 2 δισεκατομμύρια λίρες, αντίστοιχα, και η κρατική ασφαλιστική εταιρεία Turkiye Sigorta με 2 δισεκατομμύρια λίρες. Η Turkish Airlines και το χρηματιστήριο Borsa Istanbul πρόσφεραν επίσης από 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Isbank ανακοίνωσε χωριστά δωρεά 1 δισεκατομμυρίου λιρών και δέσμευση να στηρίξει νέες κατασκευές με 1,75 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι τουρκικοί όμιλοι Cengiz Holding, Kalyoncular Holding, Limak Holding δώρισαν 2,5 δισεκατομμύρια, 950 εκατομμύρια και 100 εκατομμύρια τουρκικές λίρες αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι δύο από τη “Συμμορία των Πέντε”, των οποίων τις τσέπες γέμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Είναι από τις εταιρείες που έλαβαν τους περισσότερους διαγωνισμούς στον κόσμο.  Σε νομοσχέδιο προ ολίγων μηνών που κατατέθηκε από 85 βουλευτές του AKP, ζητήθηκε να αποτραπεί στις εταιρείες να αναλάβουν νέα έργα, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των εταιρειών. Μάλιστα με tweet που έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τις εταιρείες λέγοντας: “Αγαπητή Συμμορία των Πέντε (Beşli Çete), η απόδοση της δωρεάς σας απόψε μου έφερε δάκρυα στα μάτια. Φροντίστε να κρατήσετε τις αποδείξεις, θα τις αφαιρέσω από το χρέος σας, των 418 δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου. Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ και ο αδελφός του Χαλούκ, που έχουν επωφεληθεί όσο κανείς από την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα F-35, είναι τα αφεντικά της Baykar, της εταιρείας που κατασκευάζει τα Bayraktar και τα λοιπά drone της Τουρκίας. Σε τηλεφώνημά του ο Χαλούκ προσέφερε 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Θέση υπήρχε και για το διαβόητο Diyanet. Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς είπε: “Το Θρησκευτικό Ίδρυμα έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια λίρες, δίνω και τους τρεις μισθούς μου”.

Δωρεά 3,6 δισ. τουρκικών λιρών έκανε επίσης ο υπό αμερικανικές κυρώσεις Ισμαΐλ Ντεμίρ, της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής προεδρίας μέσω των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών (οι εταιρείες του Ιδρύματος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR και ASPİLSAN).

Η LC Waikiki, που προσφάτως άνοιξε καταστήματα στην Ελλάδα δώρισε 200 εκατομμύρια λίρες.

4

Κάποια στιγμή, σε τηλεφωνική κλήση, δωρεές πραγματοποίησαν και ο Μουσταφά Σεντόπ (ΑΚΡ) πρόεδρος τη Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και ο Ερσίν Τατάρ ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι δεν ξέχασαν τι έκανε για αυτούς η Τουρκία και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σεισμό του 2019 και ανακοίνωσε ότι δώρισαν 1 εκατομμύριο ευρώ στην εκστρατεία εκ μέρους του αλβανικού λαού.

Βέβαια υπήρχαν και αυτοί που συμμετείχαν είτε από απλή συμπόνοια για τα θύματα και πραγματική θέληση να βοηθήσουν όπως, παιδιά που έδωσαν το χαρτζηλίκι τους, κοινότητες που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν μερικές χιλιάδες λίρες και  απλός κόσμος που κινητοποιήθηκε με αγνά αισθήματα.

Μεταξύ των δωρητών ήταν η αστυνομία Κωνσταντινούπολης, όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων οι Κεμάλ Κιτσντάρογλου (CHP), Μεράλ Ακσενέρ (Iyi Parti), Αλί Μπαμπατζάν (DEVA), Γκιουλτεκίν Ουισάλ (DP), Μουχαρέμ Ιντζεμ, Μουσταφά (VP) Ντεστιτζί (ΒΒΡ) αλλά και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι πατριάρχες Αρμενίων και Ασσυρίων.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αχίσκα Τούρκων, Ζιγιαντίν Κασάνοφ ανακοίνωσε ότι στήριξε την εκστρατεία με 1 εκατομμύριο δολάρια.

Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο μεγάλη κινητοποίηση προσωπικοτήτων υπήρξε γι’ αυτό τον σκοπό αρκεί η αναφορά πως στα τηλέφωνα που χτυπούσαν αδιάκοπα απαντούσαν διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και γνωστές προσωπικότητες της Τουρκίας, όπως η Σεντά Σαγιάν, η Εμπρού Γκιουντές, ο Μουράτ Μποζ, ο Μπουράκ Οζτσιβίτ, ο Μουράτ Γιλντιρίμ, η Πινάρ Ντενίζ, η Σιμπέλ Τζαν και η γνωστή σε μας Μπινούρ Καγιά. 

Μεταξύ των παρουσιαστών ήταν ο Ατζούν Ιλιτζαλί, ο οποίος είχε τον Αλί Κοτς, το πρόεδρο της Φενέρμπαχτσέ και γιο του Ραχμί Κοτς, ενός εκ των πιο πλούσιων Τούρκων επιχειρηματιών να απαντά στα τηλέφωνα.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube