Τουρκία 16 Φεβρουαρίου 2023

Νέα νύξη Ερντογάν για την αναγκαιότητα αναβολής των εκλογών

Νέα νύξη Ερντογάν για την αναγκαιότητα αναβολής των εκλογών

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην αρχή της καμπάνιας που διεξήχθη χτες το βράδυ στην Τουρκία, με στόχο να μαζευτούν χρήματα για τους πληγέντες από του σεισμούς στην Τουρκία και η οποία εξελίχθη σε φιάσκο με τη συμμετοχή όλων όσων επωφελήθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο τα τελευταία χρόνια και κατηγορούνται ευρέως για διαφθορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ακόμα μία νύξη για αναβολή των εκλογών.

Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου. Ο Ερντογάν μπορεί να τις αναβάλει μέχρι τα μέσα Ιουνίου το πολύ. Το Σύνταγμα του απαγορεύει άλλη αναβολή. Μόνο ένα άρθρο επιτρέπει αναβολή το πολύ για έναν χρόνο και αυτό αν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση.

Κατά τη χτεσινή του σύνδεση με το διακαναλικό πάνελ του τηλεμαραθώνιου ο Ερντογάν ξανά για την εξαγγελία κατασκευής των 30.000 κατοικιών και τον χρονικό ορίζοντα ενός έτους, που είχε προαναφέρει: 

“Θα ολοκληρώσουμε πρώτα τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, δεν θα αφήσουμε ούτε ένα άτομο κάτω από τα ερείπια και θα πραγματοποιήσουμε τις υπηρεσίες σίτισης και διαμονής με τρόπο που να μην προκαλεί κανένα παράπονο. Στόχος μας είναι να αρχίσουμε να παραδίδουμε σπίτια όπου οι άνθρωποι μας μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη στη θέση κάθε κατεστραμμένου κτιρίου, μέσα σε ένα χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία μαζί. Συγκεντρώσαμε 136 εκατομμύρια 589 χιλιάδες λίρες σε βοήθεια μεταξύ μας και των φίλων μας εκεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Φυσικά, και εμείς έχουμε συνεισφορά σε αυτό. Κάθε δεκάρα θα διατεθεί για τους σεισμοπαθείς μας”.

Από την πλευρά του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), διαρέεται ότι δεν αποτελεί επιλογή το να δεχτεί το κόμμα κάποια αναβολή εκλογών από τον Ερντογάν διότι έτσι δημιουργείται προηγούμενο. “Κι αν πει μετά ότι δεν έφτασε ένας χρόνος και τις αναβάλει ξανά”, λένε από το κόμμα και απειλούν ότι αν προχωρήσει όντως σε αναβολή θα καταφύγουν σε “sine-i millet”. Αυτό σημαίνει αποχώρηση από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία θεωρείται ότι έχει χάσει τη νομιμότητα της πολιτικής εκπροσώπησης. Η έκφραση άρχισε να χρησιμοποιείται στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας με τη μετάβαση στην πολυκομματική περίοδο. Αν και την έχουν επικαλεστεί πολλοί πολιτικοί σε κάθε περίοδο της ιστορίας της Τουρκίας, δεν έχει εφαρμοστεί ουσιαστικά από κανένα πολιτικό κόμμα μέχρι τώρα.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube