Γερμανία , Ουκρανία , Ρωσία 31 Ιανουαρίου 2023

Ουκρανία: Μπορούν τα γερμανικά Leopard να γείρουν την πλάστιγγα στα μέτωπα του πολέμου;

Ουκρανία: Μπορούν τα γερμανικά Leopard να γείρουν την πλάστιγγα στα μέτωπα του πολέμου;

Τι ρόλο θα παίξουν τα άρματα Leopard στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία;

Των Bastian Giegerich, Υohann Michel

Το πολιτικό μομέντουμ αυξάνεται με τρόπο ώστε οι δυτικές χώρες να ξεκινήσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με σύγχρονα άρματα μάχης (MBT). Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στη Γερμανία για να πρωτοστατήσει στην παροχή Leopard 2 MBT.

Και αφ’ ής στιγμής η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς παρακίνησαν μια απρόθυμη Γερμανία να αλλάξει τη θέση της σχετικά με την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (AFV), υπάρχει υποστήριξη για τη δημιουργία ενός συνασπισμού χειριστών Leopard 2 εν μέρει για να ενθαρρυνθεί το Βερολίνο να δράσει. Όμως όλα αυτά έχουν επιπλοκές και στην πολιτική σκακιέρα και στο θέμα των δυνατοτήτων.

Τανκ από επιλογή;

Το Leopard 2, που παράγεται από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη. Ο προτεινόμενος συνασπισμός των χειριστών θα συνεπαγόταν τη δημιουργία μιας δεξαμενής αρμάτων μάχης προς παραχώρηση στην Ουκρανία, τα οποία πιθανώς θα ήταν εκείνα που έχουν αποθηκευτεί από κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα αναπλήρωνε τον στόλο των αρμάτων μάχης του Κιέβου, ο οποίος έχει υποστεί φθορά, και θα ενίσχυε τις δυνατότητές του. Πιστεύεται ότι για να έχουν σημαντική επίδραση στη μάχη, θα απαιτούνταν περίπου 100 άρματα μάχης Leopard 2. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι είπε ότι η Βαρσοβία θα ήταν πρόθυμη να συνεισφέρει σε μια τέτοια παροχή. Στις 9 Ιανουαρίου, το γραφείο του επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία θα επιδίωκε να συμμετάσχει σε έναν ευρύτερο συνασπισμό δωρητών Leopard 2. Δύο ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ουκρανική πόλη Λβιβ, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα φέρεται να είπε ότι μια ομάδα Leopard θα παρασχεθεί ως μέρος ενός ευρύτερου συνασπισμού. Αρκετοί Φινλανδοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της επιτροπής άμυνας, Άντι Χάκανεν, είχαν προτείνει να παράσχει άρματα μάχης και η Φινλανδία, επίσης χρήστης των Leopard. 

Η Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικής σημασίας ρόλο σε οποιονδήποτε τέτοιο συνασπισμό, κυρίως επειδή το Βερολίνο θα έπρεπε να χορηγήσει άδεια για την επανεξαγωγή οποιωνδήποτε αρμάτων Leopard. Έχοντας κάνει μια αναστροφή και έχοντας συμφωνήσει να προμηθεύσει τα Marder της στην Ουκρανία, κατά τον Δεκέμβριο, το Βερολίνο αποφάσισε να δώσει πράσινο φως στην πρόταση για MBT. Όπως και με το AFV, ωστόσο, δεν θέλει να το κάνει αυτό ως ανεξάρτητο ή να είναι η αιχμή του δόρατος μιας τέτοιας κίνησης.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας μεταξύ των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), που σχηματίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ των εξαγωγών. Η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Bundestag, φέρεται να είπε ότι “μετά τα Marder, έπονται τα Leopard” και πρότεινε να ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο Leopard αμέσως. Μέλη της ομάδας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), που είναι τώρα στην αντιπολίτευση, υποστήριξαν την αποδέσμευση των Leopard εδώ και αρκετό καιρό. Από τις 9 Ιανουαρίου, η θέση της κυβέρνησης ήταν ακόμη ότι δεν σχεδίαζε να παραχωρήσει αμέσως τα Leopard στην Ουκρανία. Ωστόσο, το απαραίτητο ρεύμα για την αποδέσμευση των Leopard πήρε σάρκα και οστά. 

Ουκρανία: Μπορούν τα γερμανικά Leopard να γείρουν την πλάστιγγα;

Το Leopard 2 είναι αναμφισβήτητα η πιο επιτυχημένη μοντέρνα σχεδίαση δυτικού MBT. Τεθέν εν υπηρεσία της Δυτικής Γερμανίας το 1979, έκτοτε έχει υποστεί πολυάριθμες αναβαθμίσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπηρεσία ενόπλων δυνάμεων πολλών άλλων χωρών. Αρκετές χώρες έχουν αποθέματα “εφεδρικών” αρμάτων Leopard 2, κυρίως η Γερμανία, αλλά η κατάσταση επισκευής τους παραμένει αβέβαιη. Τον Αύγουστο του 2022 η Ισπανία απέσυρε μια προσφορά να στείλει πολλά Leopard 2A4 λόγω της κακής κατάστασης των οχημάτων μετά από πολλά χρόνια στα υπόστεγα. 

Ένας μικρός αριθμός γερμανικών Leopard 2A4 παραδόθηκε στην Τσεχία και τη Σλοβακία, και στις δύο περιπτώσεις ως αντικαταστάσεις για οχήματα με τα οποία προμήθευσαν αυτές οι χώρες την Ουκρανία. Οι πιο πιθανές πηγές Leopard 2, ωστόσο, θα ήταν η Φινλανδία και η Πολωνία, που μπορεί και οι δύο να διαθέτουν στόλους επαρκούς λειτουργικότητας για σχετικά γρήγορο εφοδιασμό. 

Ενώ οι πρόσφατες εκκλήσεις για προμήθεια Leopard προήλθαν από τη Φινλανδία και την Πολωνία, καμία χώρα δεν φαίνεται έτοιμη να παραδώσει μεγάλο αριθμό δικών της τανκ – εξ ου και η υπεράσπιση της συγκέντρωσης των διαθέσιμων Leopard 2 της Ευρώπης για δωρεά. Η Φινλανδία αναπτύσσει την παραλλαγή 2A6 και η Πολωνία την 2A5, και αμφότερες έχουν το μοντέλο 2A4, με της Φινλανδίας να βρίσκεται στις αποθήκες. Τα 2A4 της Πολωνίας αναβαθμίζονται σε τοπικό πρότυπο 2PL.

Πλεονέκτημα ικανότητας

Ενώ το Leopard 2A4 είναι η παλαιότερη έκδοση του MBT που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία, εξακολουθεί να προσφέρει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με ό,τι απομένει από το απόθεμα MBT της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας, για παράδειγμα τα πιο σύγχρονα οπτικά συστήματα και τα συστήματα ελέγχου πυρός. Η θερμική οπτική του Leopard 2A4 βελτιώνει την εύρεση στόχου ημέρας/νύχτας. Αυτό δίνει στα οχήματα ισοτιμία σε αυτόν τον τομέα, με τον πιο σύγχρονο στόλο MBT της Μόσχας να υπερβαίνει τις δυνατότητες των παλαιότερων οχημάτων του ρωσικού στρατού. Μεταγενέστερα μοντέλα του Leopard 2, από το Leopard 2A5 και μετά, καθώς και το Leopard της Πολωνίας, τα 2PL, διαθέτουν ανεξάρτητους θερμικούς αισθητήρες για τον κυβερνήτη εκτός από το σκόπευτρο του πυροβολητή, κάτι που θα έδινε στα ουκρανικά πληρώματα ένα περαιτέρω πλεονέκτημα έναντι όλων εκτός από τα πιο σύγχρονα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα. Το όπλο των 120 χιλ. του Leopard 2 θα έδινε επίσης στα ουκρανικά πληρώματα πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή πιο σύγχρονων πυρομαχικών του ΝΑΤΟ. Υπήρξαν αναφορές για δυσκολίες στην προμήθεια πυρομαχικών 125 χιλ. για τον τρέχοντα στόλο MBT της Ουκρανίας, και έτσι η πρόσβαση σε αποθέματα πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ θα ήταν μεγάλο όφελος για το Κίεβο.  

Leopard 2A4

• 55 τόνοι
• κινητήρας ντίζελ 1500 ίππων
• Πυροβόλο RH-120 L/44 120 χιλ.
• Πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός

Η συνεχής λειτουργία οποιουδήποτε ουκρανικού Leopard 2 θα απαιτούσε αξιόπιστη προμήθεια ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Αν και τα νεότερα πυρομαχικά του πυροβόλου 120 χιλ. του Leopard 2 είναι ένα πλεονέκτημα, η υιοθέτηση αυτού του είδους πυρομαχικών θα σήμαινε την απορρόφηση άλλου τύπου πυρομαχικών στην επιμελητεία της Ουκρανίας και η μακροπρόθεσμη προμήθεια θα μπορούσε να καταστει πρόβλημα. Ενώ τα πυρομαχικά των τανκ δεν δαπανώνται συνήθως στις ίδιες ποσότητες με τα πυρομαχικά πυροβολικού, οι προηγούμενες παραδόσεις πυροβολικού 155 χιλ. του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία απαιτούσαν την επιτάχυνση της παραγωγής για να συμβαδίζει με την κατανάλωση, κάτι που πιθανότατα θα αποτελούσε επίσης παράγοντα εδώ. 

Η υιοθέτηση του Leopard 2 από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα απαιτούσε επίσης τη διάθεση χρόνου για την εκπαίδευση των πληρωμάτων και του προσωπικού υποστήριξης. Ανάλογα με τον ρόλο, αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει 3-6 εβδομάδες εκπαίδευσης για την επίτευξη βασικής επάρκειας.

Υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα το Leopard 2 να εμφανιστεί στον κατάλογο της Ουκρανίας, αλλά οποιαδήποτε επίπτωση στο πεδίο της μάχης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό που θα παρασχεθεί. Αν και είναι πολιτικώς αξιοσημείωτη, η παροχή ενός μικρού αριθμού θα ήταν στην πραγματικότητα μόνο μια συμβολική χειρονομία. 

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Αναδημοσίευση από capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube