Γενικά θέματα 27 Ιουνίου 2013

Νότια Αφρική: Προσευχές για τον Μαντέλα

Εκδηλώσεις αγάπης και στήριξης προς τον Μαντέλα (φωτ.Reuters)
Εκδηλώσεις αγάπης και στήριξης προς τον Μαντέλα

Σε κρίσιμη κατάσταση και με μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής,
εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Πρετόρια ο Νέλσον Μαντέλα καθώς η υγεία
του επιδεινώθηκε το σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής
Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη
Μοζαμβίκη.

Ο Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Νέλσον Μαντέλα, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής – ο οποίος νοσηλεύται από τις 8 Ιουνίου- “εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι ο κόσμος προσεύχεται για τον Μαντέλα, “έναν από τους γίγαντες του 20ου αιώνα” στον αγώνα που δίνει ενάντια στο θάνατο. “Ξέρω ότι οι σκέψεις και οι προσευχές σας είναι με τον Νέλσον Μαντέλα, την οικογένειά του και τους αγαπημένους του, τους νοτιοαφρικανούς και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν εμπνευστεί από την αξιόλογη ζωή του και το παράδειγμά του” είπε χαρακτηριστικά.

Ο 94 ετών Μαντέλα έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου το 1944, έδωσε μάχη κατά του απαρτχάιντ και για να έχουν ίσα δικαιώματα όλοι οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής ανεξαρτήτως χρώματος, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τον αγώνα του και το 1993 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης. Μία χρονιά αργότερα έγινε ο πρώτος μαύρος νοτιοαφρικανός στην ιστορία της χώρας του που εξελέγη Πρόεδρος. Έμεινε στην εξουσία μόνο για μία θητεία και αποχώρησε το 1999 ενώ αποσύρθηκε από τα κοινά το 2004 και έκτοτε εμφανιζόταν σπάνια.

Ο λόγος που εκφώνησε ο Μαντέλα κατά την τελετή ορκωμοσίας του στην προεδρία της Ν.Αφρικής:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube