ΗΠΑ , Ιράν , Ρωσία 5 Ιανουαρίου 2023

Στα drones του Ιράν εξαρτήματα από 12 εταιρείες των ΗΠΑ

Στα drones του Ιράν εξαρτήματα από 12 εταιρείες των ΗΠΑ

Ουκρανία: Ιρανικό drone περιείχε εξαρτήματα από 12 διαφορετικές αμερικανικές εταιρείες

Εξαρτήματα κατασκευασμένα από περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές και δυτικές εταιρείες βρέθηκαν μέσα σε ένα και μόνο ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με αναφορά των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε σε γνώση του αμερικανικού CNN.

Η σχετική έκθεση η οποία κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους, καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει ορκιστεί να σταματήσει την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών που η Ρωσία εκτοξεύει κατά εκατοντάδες στην Ουκρανία.

Το CNN ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο Λευκός Οίκος δημιούργησε μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο κυβέρνησης για να διερευνήσει πώς η αμερικανική και δυτικής κατασκευής τεχνολογία – από μικρότερο εξοπλισμό όπως ημιαγωγοί και μονάδες GPS έως μεγαλύτερα εξαρτήματα όπως κινητήρες – έχει καταλήξει σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από τα 52 εξαρτήματα που αφαίρεσαν οι Ουκρανοί από το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136, τα 40 φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί από 13 διαφορετικές αμερικανικές εταιρείες. 

Τα υπόλοιπα 12 εξαρτήματα κατασκευάστηκαν από εταιρείες στον Καναδά, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Κίνα. 

Οι επιλογές για την καταπολέμηση του ζητήματος είναι περιορισμένες. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια αυστηρούς περιορισμούς στον έλεγχο των εξαγωγών και κυρώσεις για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει υλικά υψηλής ποιότητας. Τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την ενισχυμένη επιβολή αυτών των κυρώσεων, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να παρακολουθούν καλύτερα τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και, ίσως το πιο σημαντικό, προσπαθώντας να εντοπίσουν τους τρίτους  που παίρνουν αυτά τα προϊόντα και τα μεταπωλούν. 

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube