Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 28 Δεκεμβρίου 2022

Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να περνάει ούτε έξω από την “πόρτα” της Ε.Ε., όχι να γίνει μέλος

Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να περνάει ούτε έξω από την “πόρτα” της Ε.Ε., όχι να γίνει μέλος

Η ένταξη στην ΕΕ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε μια χώρα»

Η Θέση του “Φ”   

ΕΠΙ τουρκικού εδάφους, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ήταν ξεκάθαρος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ήταν ξεκάθαρος καθώς δίνει απάντηση στην προσέγγιση της Άγκυρας ότι είναι αλά καρτ η ενταξιακή της πορεία. Ότι, δηλαδή, επιλέγει η ίδια τι θα ακολουθήσει σε σχέση με την εφαρμογή των υποχρεώσεων της έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά από την ολοκλήρωση των επαφών του, πως η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βασίζεται σε σαφή κριτήρια και δεν μπορεί να παρακάμπτεται για χάρη της γεωπολιτικής θέσης. Αναγνωρίζοντας θετικά στον ρόλο που διαδραμάτισε η Άγκυρα στο ουκρανικό δεν απέφυγε να υποδείξει πως η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αποτρέψει την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε σχέση με την εν γένει συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, ξεκαθάρισε πως ο τρόπος με τον οποίο ασκείται σήμερα η εξωτερική της πολιτική, μέσω της χρήσης σκληρής ρητορικής και στρατιωτικών μέσων, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως «όταν αγνοούνται όλο και περισσότερο οι διπλωματικές μέθοδοι και το διεθνές δίκαιο». Διαμήνυσε δε πως «το να είσαι ένας ισχυρός περιφερειακός παράγοντας δεν αναιρεί την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών».

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο, τουλάχιστον από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές όπως αυτές του καθεστώτος της Άγκυρας. Και σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική αλλά και σε σχέση με τα σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα, που υπάρχουν. Η ένταξη στην ΕΕ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση της δημοκρατίας σε μια χώρα». Την ίδια ώρα, «η ευθυγράμμιση με την ΕΕ σημαίνει ευθυγράμμιση με ένα συγκεκριμένο μοντέλο της κοινωνίας»

ΜΙΑ χώρα που ακολουθεί άλλο μοντέλο, μη δημοκρατικό, που εξάγει κρίσεις και κατέχει έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ούτε στο κατώφλι της Ένωσης δεν μπορεί να βρίσκεται αναμένοντας ένταξη. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό το τελευταίο προφανώς και ευθύνη έχουν Ελλάδα και Κύπρος, που πίστεψαν ότι με αυτή την πορεία, τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα άλλαζε. Ψευδαίσθηση; Ίσως. Λάθος εκτίμηση; Σίγουρα. 

ΜΕ τις εκθέσεις αυτές, όπως η συγκεκριμένη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα παρουσιαστεί εντός του 2023 και θα ψηφιστεί μετά τις τουρκικές εκλογές, στέλνονται μηνύματα προς την Άγκυρα. Το ζητούμενο είναι πώς εισπράττει η κατοχική δύναμη αυτά τα μηνύματα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube