Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Λαβρόφ “καρφώνει” Ερντογάν: Ο εμπορικός τζίρος με Τουρκία διπλασιάστηκε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ “καρφώνει” Ερντογάν: Ο εμπορικός τζίρος με Τουρκία διπλασιάστηκε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια ο εμπορικός τζίρος Ρωσίας-Τουρκίας το πρώτο εννιάμηνο του 2022

Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διπλασιάστηκε τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους φτάνοντας τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. 

Σε μια διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ο Λαβρόφ χαιρέτισε την περιοχή του Ευξείνου Πόντου ως “ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών και πολιτισμών”.

Η σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας αυξάνεται με το σχηματισμό ενός νέου πολυπολικού κόσμου, με ήδη εμφανείς “θετικές τάσεις”, είπε.

“Για παράδειγμα, σε εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας διπλασιάστηκε και έφτασε τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Είπε επίσης στους ομολόγους του στον ΟΣΕΠ ότι η Μόσχα “διαπραγματεύεται με την Άγκυρα και άλλους ξένους εταίρους τη δημιουργία κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία”.

Μια άλλη εποικοδομητική περιφερειακή πρωτοβουλία, η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, βοήθησε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε τις προτάσεις για την προσαρμογή της ατζέντας του ΟΣΕΠ στην τρέχουσα πραγματικότητα, τονίζοντας τις μεταφορές, την ενέργεια, την ψηφιοποίηση, το κλίμα και την υγεία ως τομείς προτεραιότητας.

Είπε ότι η συνεργασία με άλλους διεθνείς ομίλους θα βοηθήσει τον ΟΣΕΠ να εκπληρώσει τις δυνατότητές του, ενώ εκφράζει την υποστήριξή του για την ιδέα μιας “μεγάλης ευρασιατικής εταιρικής σχέσης”.

Ο διπλωμάτης επέκρινε τις προσπάθειες να βλάψουν τη συνεργασία εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς τις “μια άλλη εκδήλωση των ενεργειών της Δύσης ενάντια στα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας”.

Ο ΟΣΕΠ είναι μια περιφερειακή ομάδα που εστιάζει σε πολυμερείς πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα κράτη μέλη της είναι η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube