Wall Street Journal: Στη Μόρια έχουμε επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή

Wall Street Journal: Στη Μόρια έχουμε επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή
  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
Η κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Μυτιλήνης είναι απαράδεκτη και ένα άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal έρχεται και πάλι να την υπενθυμίσει. Οι πρόσφυγες που μένουν στη Μόρια είναι τρεις φορές περισσότεροι από όσους μπορεί να χωρέσει ο καταυλισμός και τα προβλήματα είναι πολλά.

«Στη Μόρια έχουμε επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή» περιέγραψε στη Wall Street Journal η Καρίμα από την πόλη Ντέιρ αλ Ζουρ της Συρίας.
«Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, χρησιμοποιούμε λάμπες πετρελαίου. Φύγαμε από τη Συρία γιατί δεν υπήρχαν γιατροί και νοσοκομεία. Αν το ήξερα δεν θα είχα έρθει εδώ. Θα είχα πεθάνει στην πατρίδα μου» πρόσθεσε.
Η συνεργάτης της εφημερίδας Στέφανι Σαλντάνα σημείωσε στο άρθρο της με τίτλο «Πού θα περνούσε ο Χριστός τα Χριστούγεννα» το πώς την επηρέασαν όσα είδε στη Μόρια. «Ο συνδυασμός απελπισίας, αβεβαιότητας, υπερπληθυσμού και απίστευτων συνθηκών έχει δημιουργήσει μια εκ προθέσεως επιδημία απελπισίας με στόχο την αποτροπή των μεταναστών από το να αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως παράδεισο» περιγράφει η συνεργάτης WSJ όσα συμβαίνουν στη Μόρια.
Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν τόσο λίγες και τόσο βρώμικες τουαλέτες ώστε αρκετοί να ανοίγουν τρύπες στα συρματοπλέγματα προκειμένου να καταφύγουν στον εξωτερικό χώρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προσωπικές ιστορίες μεταναστών που την έκαναν να αναλογιστεί το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων. «Αν θέλω να φανταστώ τη σκηνή της Γέννησης θα κοιτάξω στη σκηνή του Αλλά Αντίν από τη Συρία που έφυγε λίγες ημέρες μετά το γάμο του. Τώρα η γυναίκα του είναι έγκυος και όταν τους συνάντησα ζούσαν σε μια τέντα έξω από το κέντρο υποδοχής. Αν θέλω να σκεφτώ την έξοδο από την Αίγυπτο, σκέφτομαι τις ιστορίες όλων όσοι βρίσκονται εδώ. Αν θέλω να δω ένα θαύμα θα δω τον Ανουάρ ο οποίος μέσα στα κλάματα για την καταστροφή της Μοσούλης σκέφτηκε να μου προσφέρει ένα λουλούδι» έγραψε χαρακτηριστικά.
«Κοιτώντας τη Μόρια μπορεί να διδαχθούμε τι είναι στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα, μια ιστορία για το πώς η δική μας σωτηρία είναι συνδεδεμένη με τις ζωές αυτών που υποφέρουν το περισσότερο. Η Μόρια είναι η Βηθλεέμ» κατέληξε η Στέφανι Σαλντάνα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube