Weather Icon

Ν. Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση

Ν. Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση

Για «αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δε μας αγγίζουν» έκανε λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακάρ

Η Ελλάδα δεν θα διολισθήσει προκαλούμενη σε μία ρητορική όξυνση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κληθείς να σχολιάσει νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συνέστησε στην Αθήνα «να μάθει από την ιστορία και να αποφύγει νέες περιπέτειες».

Από Ζαγκρεμπ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε λόγο μάλιστα για θέσεις που «ανήκουν σε άλλους αιώνες» και «αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δε μας αγγίζουν».

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση. Δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων. Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα» σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας για να προσθέσει: «Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δε μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δε μας αγγίζουν».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε από το γραφείο όπου ο Μουσταφά Κεμάλ είχε δώσει την εντολή επίθεσης κατά των ελληνικών δυνάμεων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό το αρχηγείο δεν τα λέει όλα; Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση».

«Λέμε ότι έχετε 3 χιλιάδες νησιά, αλλά παρόλα αυτά έρχεστε κάτω από τη μύτη μας, στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. Είστε ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και λέτε πως εμείς είμαστε επεκτατικοί» υποστήριξε, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. 

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε παράλληλα πως στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο «δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας ούτε των αδελφών μας (Τουρκοκύπριοι) και δεν επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός». «Η ελπίδα μας είναι να μην κάνουν κανένα λάθος. Όλοι ξέρουν ότι αν κάνουν λάθος, θα ανταποδώσουμε πολλαπλά» πρόσθεσε.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube