REAL TIME |

Η Ρωσία προτείνει την ανάπτυξη συριακών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Η Ρωσία προτείνει την ανάπτυξη συριακών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Κοινή περιπολία Ρωσίας-Τουρκίας στην ύπαιθρο του Κομπάνι – North Press

Η Ρωσία προσπαθεί να βάλει στα σύνορα τον στρατό της Συρίας, για να εμποδίσει την εισβολή της Τουρκίας

ΚΑΜΙΣΛΙ, Συρία(North Press) – Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την ανησυχία της για τη νέα πιθανή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης συριακών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία», δήλωσε η Ζαχάροβα σε δήλωση την Πέμπτη.

«Μια τέτοια κίνηση, ελλείψει συμφωνίας με τη νόμιμη κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, θα ήταν άμεση παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και «θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Συρία», πρόσθεσε.

Στις 23 Μαΐου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

Η Τουρκική Ζώνη Ασφαλείας είναι μια περιοχή 30-35 km (19-22 μίλια) βαθιά στο συριακό έδαφος που η Τουρκία άρχισε να δημιουργεί το 2019, ισχυριζόμενη ότι στοχεύει στη στέγαση Σύριων προσφύγων σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, καθώς και στην εκκαθάρισή της από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν ανανέωσε τις απειλές για στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία, ισχυριζόμενος ότι «καθαρίζει το Ταλ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ», αναφερόμενος σε δύο πόλεις της βόρειας Συρίας.

Η Ζαχάροβα τόνισε τη δυνατότητα διασφάλισης της ασφάλειας των συνόρων με την ανάπτυξη συριακών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις περιπολίες τους κατά μήκος των γραμμών του μετώπου που χωρίζουν τις περιοχές της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) και αυτές που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης (επίσης γνωστές ως Εθνικός Συρίας Στρατός, SNA).

Μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» τον Οκτώβριο του 2019, η οποία οδήγησε στην κατάληψη των δύο πόλεων Γκίρε Σπί (Τελ Αμπιάντ,) βόρεια της Ράκα, και Σερέ Κανιέ (Ρας αλ-Αΐν), βόρεια της Χασάκα, η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, τη μια με τη Ρωσία και την άλλη με τις ΗΠΑ.

Με βάση αυτές τις συμφωνίες σταμάτησαν όλες οι εχθροπραξίες στις περιοχές αυτές και εξασφαλίστηκε η απόσυρση των SDF σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Επίσης, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή κοινών περιπολιών Τουρκίας-Ρωσίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνιών.

Πηγή: npasyria.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube