REAL TIME |

Εθνική Άμυνα , Τουρκία 3 Ιουνίου 2022

Πως αναλύει το Αεροπορικό Επιτελείο τον εκνευρισμό της Άγκυρας

Πως αναλύει το Αεροπορικό Επιτελείο τον εκνευρισμό της Άγκυρας

Μέσα στην επόμενη πενταετία τα Ελληνικά «φτερά» θα διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους 83 αναβαθμισμένα Viper, 24 πανίσχυρα game changer Rafaleκαι πιθανότατα ακόμη 38 αναβαθμισμέναF-16 από διαμόρφωση block 50 σε block52+

Η εικόνα των Ελληνικών Rafale φορτωμένων με τους φονικούς πυραύλους Meteor, η παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία των πρώτων Viper έως τα τέλη του 2022 αλλά και η απόφαση για ενίσχυση του αεροπορικού οπλοστασίου με το Stealth μαχητικό F-35 αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες έξαρσης της Τουρκικής προκλητικότητας όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές. Μέσα σε ελάχιστο για τα παγκόσμια εξοπλιστικά δεδομένα χρόνο,τα Ελληνικά «γεράκια» με τρεις καίριες κινήσεις εκτινάσσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και βάζουν πανίσχυρα θεμέλια για απόλυτη αεροπορική υπεροχή στην περιοχή. Με την TuAF όχι απλά να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή αλλά εάν δεν ανατρέψει την κατάσταση να αντιμετωπίζει πλέον έως τα τέλη της δεκαετίας τον κίνδυνο να συντριβεί από τα «μπλε» φτερά μέσα σε ελάχιστες ώρες σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Η τεράστια αγωνία των Τούρκων επιτελών για την αλλαγή του status όχι μόνο πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με την αλματώδη ενίσχυση της HAF έχει πλέον περάσει και στην πολιτική ηγεσία της γείτονος. Και όπως φαίνεται έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στα όρια του πανικού. Αφού το μήνυμα που λαμβάνει  είναι ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία όπως προχωρά το εξοπλιστικό της πρόγραμμα αποκτά τρομακτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκικής.Σε βαθμό που τα μαχητικά της θα μπορούν όχι απλά να αποκρούσουν κάθε απειλή αλλά να προκαλέσουν τεράστια πλήγματα σε μεγάλο βάθος. Με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν τα μαχητικά της TuAF θα μπορούν να επιχειρούν ακόμα και πάνω από Τουρκικό έδαφος.Σε μια τέτοια περίπτωση δεν χωρά αμφιβολία για την έκβαση μιας Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.                                                               

Το νέο «χαστούκι» Μενέντεζ στο αίτημα της Άγκυρας για αγορά από τις ΗΠΑ 40 καινούργιων μαχητικών F-16 αλλά και για αναβάθμιση ακόμη 80 ήταν ένα ακόμη ράπισμα στην προσπάθεια των γειτόνων να κλείσουν το χάσμα και να εξισορροπήσουν όσο το δυνατό τους συσχετισμούς ισχύος στον αέρα. Την ώρα που εκφράζονται ισχυρές αμφιβολίες ακόμα και για τα ποσοστά διαθεσιμότητας που έχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκική πολεμική αεροπορία.

Μέσα στην επόμενη πενταετία τα Ελληνικά «φτερά» θα διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους 83 αναβαθμισμένα Viper24 πανίσχυρα game changer Rafale και πιθανότατα ακόμη 38 αναβαθμισμένα F-16 από διαμόρφωση block 50 σε block52+. Ενώ επιπλέον στη «φαρέτρα» θα υπάρχουν τα 24 Mirage 2000-5, τα 32 F-16 block 30(δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης) αλλά και τα F-4 Phantom τα οποία κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει σε αποστολές κρούσης με τα πολύ έμπειρα πληρώματα που διαθέτουν.

Ο εφιάλτης όμως της TuAF επιτείνεται όταν διαβάζει μέσα από τα ραντάρ της την καθημερινή εικόνα πάνω από το Αιγαίο. Οι γείτονες ίσως πίστευαν ότι θα περνούσε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τα Ελληνικά Rafale να ενσωματωθούν επιχειρησιακά .’Ομως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι έξι πρώτες «ριπές» πετούν καθημερινά με τα πληρώματα τους να εκπαιδεύονται εντατικά ενώ ήδη κάτω από τα «Δ» φτερά τους έχουν «κουμπώσει» τους φονικούς Meteor και τους «δοκιμάζουν» σε σενάρια εναέριας μάχης. Με το ερώτημα που ήδη «καίει» την Τουρκική αεροπορία να είναι πως θα αντιμετωπίσει 24 Rafale φορτωμένα με Meteor πάνω από το Αιγαίο και όχι μόνο; Ενώ στα φτερά τους θα πετούν τα Viper αλλά και ο υπόλοιπος αεροπορικός στόλος της HAF  έτοιμος να αναλάβει αποστολές αναχαίτισης  αλλά και κρούσης.

Η θρυαλλίδα πάντως που προκάλεσε το ξέσπασμα της Άγκυρας και τις παραληρηματικές δηλώσεις σύσσωμης της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον μάλιστα του πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποκτήσει F-35. Aπό εκείνη την ημέρα οι γείτονες δείχνουν πλέον ότι έχουν αντιληφθεί πως ο χρόνος λειτουργεί τραγικά σε βάρος τους και η διάθεση τους είναι να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube