Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στέλνει στη Ρωσία στην Κίνα και την Ινδία

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στέλνει στη Ρωσία στην Κίνα και την Ινδία

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. αγγίζει το καυτό θέμα της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία

 Ξένια Τούρκη   

Χρειάστηκαν έξι πακέτα κυρώσεων για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγγίξει το καυτό θέμα της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. Στο πακέτο που παρουσίασε η Κομισιόν πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση εντός έξι μηνών των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το σταδιακό εμπάργκο θα περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά και θα ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες ζημιές. 

Προς το παρόν η ΕΕ άφησε στο απυρόβλητο το φυσικό αέριο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό παραδίδεται μέσω αγωγών. Και για αυτό επειδή η αποδέσμευση θα πάρει περισσότερο χρόνο. Καθώς η Ευρώπη αγοράζει πολύ μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου ένα εμπάργκο άμεσα εφαρμόσιμο θα ήταν καταστροφικό, καθώς αυτό θα σήμαινε αμέσως πως θα δημιουργούνταν τεράστιες ελλείψεις στην αγορά. Κάτι που κανένας δεν επιθυμεί ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αφού οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ζορίζονται ενώ την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις ανεβάζουν τον πληθωρισμό.

Θα είναι μεγάλο το πλήγμα για τη Ρωσία από το ευρωπαϊκό εμπάργκο; Είναι πολλά τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Κατ’ αρχάς οι ποσότητες πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία στην ΕΕ δεν είναι τόσο μεγάλες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα έσοδα της είναι μικρά. Κατά δεύτερο λόγο υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι αγοραστές να αντικαταστήσουν τους Ευρωπαίους. Ήδη Κίνα και Ινδία εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να αγοράζουν τις ποσότητες πετρελαίου που αρνείται η ΕΕ.

Μόνο που οι δύο χώρες θέτουν όρους και ζητούν μεγάλες εκπτώσεις. Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg έγραψε ότι η Ινδία επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες για αγορά ρωσικού πετρελαίου σε τιμή μικρότερη των 70 δολαρίων το βαρέλι. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή του αργού τύπου μπρεντ βρίσκεται πιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το ίδιο κάνει και το Πεκίνο που λόγο των στενών σχέσεών του με τη Μόσχα έχει ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις. 

Στα ταμεία της Μόσχας, επομένως, θα συνεχίσουν να ρέουν έσοδα έστω κι αν αυτά είναι μειωμένα. Το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα προκαλέσει μεν προβλήματα αλλά όχι τόσα, ώστε να καταστεί ισχυρός μοχλός για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν πρόκειται να πιεστεί από τις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις, καθώς ήδη έχει στραφεί σε άλλες λύσεις.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube