Γενικά θέματα , Γερμανία 13 Νοεμβρίου 2013

Σε βάθος έρευνα για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας από την Κομισιόν

Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Σε βάθος έρευνα σχετικά με τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα, θα αρχίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο Μπαρόζο. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική – αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ’ αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας».

Η επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα διεξήχθη «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις».

Ωστόσο «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό», έξω από τη ζώνη του ευρώ, επισήμανε.

Πηγή: AMΠE, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube