Γενικά θέματα 17 Νοεμβρίου 2013

Πάλι (;) «κούρεμα» των καταθέσεων

Πάλι (;) «κούρεμα» των καταθέσεων
Το θέμα των τραπεζών και το «κούρεμα» των καταθέσεων κατά το
πρότυπο της Κύπρου ήταν το μείζον ζήτημα που συζητήθηκε στο Eurogroup.
Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών δεσμεύονται να στηρίξουν
τις τράπεζες, εάν τα stress tests που θα διεξαχθούν το 2014 δείξουν ότι
χρειάζονται ενίσχυση κεφαλαίων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα από το 2015 να ζητείται η βοήθεια ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης και των καταθετών άνω των 100.000 για την αναδιάρθρωση μιας τράπεζας. 
Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των τραπεζών είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την τραπεζική ενοποίηση της Ε.Ε. Πριν από τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης θα προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης από τη ΕΚΤ και ένα stress test όλων των τραπεζών της Ε.Ε. Σε περίπτωση που τα stress tests δείξουν ότι μια τράπεζα έχει κεφαλαιακό έλλειμμα, το βάρος θα κληθούν να υποστούν οι μέτοχοι και άλλοι επενδυτές. 
 
Ομως εάν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανεπαρκές και τα προβλήματα δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να καλύψουν την «τρύπα», όπως απαιτεί η Γερμανία, σε αντίθεση με άλλους εταίρους που ζητούν να αναλάβει αυτό το έργο ο μηχανισμός διάσωσης. 
 
«Στην περίπτωση που το τεστ αποκαλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα, θα καλυφθεί με τη σειρά από τις ακόλουθες πηγές: πρώτα οι ιδιωτικές πηγές, μετά εθνικές και εν τέλει τα εργαλεία της ευρωζώνης και της Ε.Ε.» τονίζει το προσχέδιο, βάζοντας τα «πράγματα στη θέση τους» κι ανοίγοντας τον δρόμο για «πειράγματα» καταθέσεων ή και ομολογιών.
 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube