Γενικά θέματα 9 Δεκεμβρίου 2013

Μέσα στη σύγχυση έρχεται και ο Νταβούτογλου

Μέσα στη σύγχυση έρχεται και ο Νταβούτογλου

Ενεργοποιείται το τρίγωνο
Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία με την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών
της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε Ελλάδα και Κύπρο την προσεχή
Παρασκευή και το Σάββατο, 13 και 14 Δεκεμβρίου, μέσω της πραγματοποίησης
μιας άτυπης «τετραμερούς» διάσκεψης για την επίλυση του Κυπριακού, τη
στιγμή που η τουρκική πλευρά «διανθίζει» καθημερινά τις απαιτήσεις της
έναντι της Ελλάδας επιβαρύνοντας το κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Οπως μετέδιδαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Νταβούτογλου,
απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανακοίνωσε πως μετά το ταξίδι του
στην Αρμενία θα μεταβεί στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα προκειμένου να
συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο.


Την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει φροντίσει η Αγκυρα να εμπλουτίσει τελευταία με την πρόθεσή της να εμφανιστεί ως η προστάτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων στην Ελλάδα, μετά την έκταση που δόθηκε σε δηλώσεις Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.

Παράλληλα, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η πρόθεση της Αγκυρας να συμμετάσχει πιο ενεργά απ’ ό,τι στο παρελθόν στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά κυρίως η διαρκής «ενασχόλησή» της με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αποδεικνύουν έμπρακτα πως η Τουρκία κρατά σταθερά στραμμένο το βλέμμα της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η «έξοδος» του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» άλλωστε εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική διεκδίκησης των κυπριακών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Και όλα αυτά την ώρα που το Ισραήλ δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση για τον τρόπο εξαγωγής και διοχέτευσης στην αγορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου των δύο μεγάλων κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» και που η Κύπρος δρομολογεί την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία της με το Ισραήλ, αλλά δευτερευόντως και με τον Λίβανο, ο οποίος πρόκειται να προχωρήσει από τον Ιανουάριο στην αξιοποίηση των δικών του υδρογονανθράκων.

Η εταιρεία Noble Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το Ισραήλ θέτει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση του φυσικού του αερίου μέσω των άμεσων γειτόνων του, που δεν αποκλείει συνεπώς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Στο όλο σκηνικό εμπλέκεται και η Αίγυπτος, η οποία ενδιαφέρεται για το κυπριακό και το ισραηλινό φυσικό αέριο, την ώρα που η Αθήνα εργάζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων και τη δρομολόγηση συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ το ενδεχόμενο σύσφιγξης των σχέσεών της με την Τουρκία απομακρύνεται σταθερά.

 http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/12/2013&id=403180

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube