Drones made in Cyprus-Τα στρατιωτικά UAV που απογειώνονται από τη Λεμεσό

Drones made in Cyprus-Τα στρατιωτικά UAV που απογειώνονται από τη Λεμεσό

Ελπιδοφόρο βήμα της Κύπρου στην κατασκευή UAV

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο συνηθίσαμε να βλέπουμε ξένες εταιρείες υπηρεσιών κυρίως στον τομέα των χρηματοοικονομικών, των logistics και της ναυτιλίας, να επιλέγουν τη χώρα μας για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Αφενός τα φορολογικά κίνητρα κι αφετέρου η μετάβαση ειδικά της Λεμεσού σε ένα κέντρο υπηρεσιών, βελτίωσε τις συνθήκες για την προσέλκυση αυτών των εταιριών.  

Στη Λεμεσό όμως, τα τελευταία χρόνια εδρεύει και μια νέα-start up εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών κατασκευής UAV. Με τις εγκαταστάσεις της στον Ύψωνα η Swarmly, φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) για στρατιωτικές χρήσεις και χρήσεις ασφαλείας, όπως η επιτήρηση των συνόρων. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στην ανασκόπηση για τις κυπριακές startups της treppers, οι ιδρυτές της Swarmly επέλεξαν την Κύπρο για μια σειρά από λόγους που έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι μια χώρα εντός της Ε.Ε., με την αγγλική γλώσσα να είναι ευρέως διαδεδομένη , τη χρήση του κοινού δικαίου, του κλίματος της, αλλά και του φορολογικού της συστήματος.

Η Swarmly μετρά τέσσερα χρόνια ζωής στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 2018 και το 2019, ολοκλήρωσε τον κύκλο της έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων της. Από τότε η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή και προσφέρει μια σειρά από προσιτές λύσεις στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των UAV. Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Ίγκορ Ραφαλόφσκι o οποίος εργάστηκε στον αεροδιαστημικό τομέα, καθώς επίσης και σε εταιρεία κατασκευής UAV, στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υπηρέτησε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ η πρώτη εταιρεία που ίδρυσε στο Σικάγο ανέπτυξε ένα σύστημα ελέγχου για UAV.

Τα στελέχη της εταιρείας, που εδρεύει στη Λεμεσό, έχουν στρατιωτικό, ναυτικό και εμπορικό υπόβαθρο, ενώ οι συνιδρυτές της εταιρείας προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κύπρο. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί 17 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κύπρο, ενώ διαθέτει και δύο συμβούλους σχεδιασμού των ηλεκτρονικών συστημάτων, που έχουν έδρα την Πολωνία και τη Βρετανία.

Το όραμα της Swarmly είναι να είναι ο νούμερο ένα προμηθευτής χαμηλού κόστους και αξιόπιστων λύσεων UAV κυρίως για την επιτήρηση συνόρων και της θάλασσας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι προσαρμοσμένες λύσεις ασφαλείας. Οι δύο βασικοί τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρεία, είναι του σχεδιασμού των αεροσκαφών και του σχεδιασμού τον ηλεκτρικών κινητήρων.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει σχέδια για τρία διαφορετικά μοντέλα UAV με διαφορετικές δυνατότητες, τα οποία έχουν το ειδικό χαρακτηριστικό να προσγειώνονται και να απογειώνονται κάθετα, πράγμα που αφενός τα κάνει σχεδόν μοναδικά, σε συνάρτηση με το μέγεθος και τις δυνατότητες τους και αφετέρου πιο ανθεκτικά αφού προσαρμόζονται με τις ειδικές συνθήκες των ευμετάβλητων και διαφορετικών αναγκών.

Τα τρια μοντέλα

H3 Poseidon VTOL UAS

Ένα υβριδικό UAS μεσαίας κατηγορίας βενζίνης/ηλεκτρικού που συνδυάζει ένα συμπαγές μέγεθος με εκτεταμένη αντοχή. Το H3 έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εκτέλεση αποστολών σε ανοιχτές θάλασσες ή παράκτιες περιοχές από θαλάσσιο σκάφος ή χερσαία κινητή βάση.

Το ψηλό σύστημα προσγείωσης του μοντέλου επιτρέπει την προσάρτηση βοηθημάτων επίπλευσης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την ανάκτηση σε περίπτωση έκτακτης προσγείωσης σε νερό.

H6 Poseidon VTOL UAS

Το H6 Poseidon είναι το μεγαλύτερο UAS της Swarmly με υβριδική βενζίνη/ηλεκτρική πρόωση. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εκτελεί αποστολές μεγάλης αντοχής που απαιτούν βαριά ανύψωση σε ξηρά και θάλασσα.

Το ψηλό σύστημα προσγείωσης του H6 επιτρέπει την προσάρτηση βοηθημάτων επίπλευσης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την ανάκτηση σε περίπτωση έκτακτης προσγείωσης σε νερό.

H10 Poseidon VTOL UAS

Το H10 Poseidon είναι ένα ηλεκτρικό UAS μεσαίας κατηγορίας που παρέχει δυνατότητες φορητότητας και κρυφών λειτουργιών. Το H10 μπορεί να μεταφερθεί σε ένα SUV ή ένα φορτηγό και να προετοιμαστεί για λειτουργία σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Το H10 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περιβάλλοντα όπου δεν επιτρέπεται το GNSS (Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης) και σε αντίθεση με τα H3 και H6, τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή ακουστική υπογραφή κατά την πτήση. Επιπλέον, έχει εξαιρετικά μικρή διατομή ραντάρ και καμία ανιχνεύσιμη θερμική υπογραφή, γεγονός που το καθιστά τέλειο εργαλείο για κρυφές επιχειρήσεις.

Οι εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με το trepes, oι εγκαταστάσεις παραγωγής της Swarmly στη Λεμεσό περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη μηχανή φρεζαρίσματος CNC στην Ευρώπη, που χρησιμοποιείται για την εσωτερική κατασκευή εξαρτημάτων από ανθρακονήματα. Καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα που χρειάζονται δεν διατίθενται στο εμπόριο ή δεν είναι συμβατά, κατασκευάζονται εξ αρχής από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός UAV, η Swarmly προμηθεύεται υλικά από 31 διαφορετικές χώρες, ενώ ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μια εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, η οποία επιθυμεί να αγοράσει το σύστημα αεροπλοήγησης, της Swarmly, για να το ενσωματώσει στα δικά της drone. Το σύστημα ονομάζεται R8 Hermes και μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλα συστήματα UAV. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευάσει 26 αεροσκάφη για πελάτες και 4 πρωτότυπα.

Τα πλεονεκτήματα

H εταιρεία φιλοδοξεί να αποκτήσει μια θέση στο πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους, που έχει τόσο η κατασκευή όσο και η συντήρηση και μεταφορά των συστημάτων της. Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, οι εξοικονομήσεις, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων συστημάτων, είναι πολύ πιο δαπανηρά, αφού η Swarmly χρησιμοποιεί οικονομικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά. Επιπλέον, τα περισσότερα άλλα διαθέσιμα συστήματα απαιτούν σημαντικές υποδομές για να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, τα τουρκικά UAV  Bayraktars ή  τα αμερικανικά US Reapers απαιτούν ειδικό και δαπανηρό χειρισμό, μεταφορά και συντήρηση. Επιπλέον, απαιτούν διάδρομο προσγείωσης, υποδομή εδάφους, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό χειρισμού, λειτουργίας, εδάφους και πυρομαχικών. Αντίθετα, το UAS της Swarmly μπορεί να απογειωθούν σχεδόν από οπουδήποτε, είναι απλά στη λειτουργία, απαιτούν εκπαίδευση μόνο 3-4 εβδομάδων τόσο για τεχνικούς όσο και για πιλότους και έχουν αντίστοιχη υψηλή ακρίβεια στην εκτέλεση των αποστολών.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα για προσθήκη διαφορετικού εξοπλισμού για να ταιριάζει στις λειτουργικές ανάγκες των πελατών. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), συστήματα κατά της εμπλοκής, κατά του ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής δεδομένων κινητών τηλεφώνων, καθώς και διάφορους άλλους αισθητήρες. Αυτό επιτρέπει στα συστήματα της Swarmly να λειτουργούν σε εχθρικά περιβάλλοντα.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, σημειώνει πως στην παρούσα φάση η Swarmly επικεντρώνει την προσοχή της για να εξοπλίσει χώρες που έχουν ανάγκη από συστήματα επιτήρησης των χερσαίων ή των θαλασσιών ζωνών του. «Ο κύριος στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι στρατιωτικές ανάγκες, στην ασφάλεια, στη ναυτιλία. Χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι όλες αγορές-στόχοι, καθώς έχουν συγκεκριμένες ανάγκες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει η Swarmly», εξήγησε.

Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω UAV μπορούν να εξοπλιστούν και με όπλα, ο Ραφαλόφσκι υπέδειξε πως η αγορά αυτή είναι πολύ πιο απαιτητική κυρίως στο ζήτημα των επενδύσεων και των υψηλών προσδοκιών των χωρών.

Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη τις πωλήσεις της και αυτή τη στιγμή έχει ενεργές συμβάσεις ύψους 4,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ραφαλόφσκι μέχρι στιγμή οι επενδύθηκαν στην εταιρεία 1,5 εκ. ευρώ ωστόσο διευκρίνισε πως αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι η έκταση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων των ιδρυτών, επομένως μπορεί να διατεθεί περισσότερη χρηματοδότηση εάν κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα υπέδειξε πως η εταιρεία δεν αναζητεί επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, ωστόσο ενδιαφέρεται για επενδύσεις που στοχεύουν στην επέκταση των εργασιών της.

Η αγορά των drones

Το 2019, επενδύθηκαν περίπου 886 εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικά κεφάλαια στην εμπορική βιομηχανία drones, σύμφωνα με το DRONEII. Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο μόλις το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τα drones, αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής ζωής. Από τα χόμπι μέχρι την εμπορική και στρατιωτική χρήση, η βιομηχανία των drones κερδίζει δυναμική παγκοσμίως. Η παγκόσμια αγορά drone αναμένεται να αυξηθεί από 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 και αποτελείται από διάφορα τμήματα που περιλαμβάνουν την άμυνα, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τη δημόσια ασφάλεια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube