REAL TIME |

Εθνική Άμυνα 20 Φεβρουαρίου 2022

Το υποβρύχιο «φάντασμα» του Στόλου μόνιμος «εφιάλτης» του τουρκικού ναυτικού – Έτοιμος ο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» για την «Dynamic Manta 22»

Το υποβρύχιο «φάντασμα» του Στόλου μόνιμος «εφιάλτης» του τουρκικού ναυτικού – Έτοιμος ο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» για την «Dynamic Manta 22»

Τουρκικό Sonar από το 2016 έως και πέρυσι δεν έχει καταφέρει ακόμα να εντοπίσει ελληνικό υποβρύχιο στο μεγάλο ανθυποβρυχιακό «ραντεβού» της Συμμαχίας.

Για τους γείτονες Τούρκους η μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στην κεντρική Μεσόγειο, ανατολικά της Σικελίας, μοιάζει με εφιάλτης. Ειδικά από το 2016 όταν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε για πρώτη φορά στην άσκηση το καινούργιο υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» κλάσης «214» η «Dyanamic Manta» έχει εξελιχθεί σε πανωλεθρία για τα τουρκικά πληρώματα, όχι τόσο των Μονάδων Επιφανείας αφού και πιο σύγχρονα από τα πλοία των γειτόνων έχουν «ταπεινωθεί», αλλά κυρίως για τα τουρκικά υποβρύχια. Τα οποία όχι μόνο ουδέποτε κατάφεραν να εντοπίσουν τους υποβρύχιους «θηρευτές» του Στόλου αλλά είναι πάντα από τα πρώτα που περνάνε σε κατάσταση «kill» με συνεχείς εικονικές βυθίσεις.

Η «Dynamic Manta» αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση της Συμμαχίας στη Μεσόγειο. Εκεί που οι χώρες στέλνουν ότι καλύτερο διαθέτουν τόσο σε Μονάδες Επιφανείας με τους πιο σύγχρονους ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες, εναέρια μέσα ναυτικής συνεργασίας όπως ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη και φυσικά ότι καλύτερο διαθέτουν κάτω  από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια λαμβάνουν μέρος στη άσκηση η οποία περιλαμβάνεται στις κορυφαίες αεροναυτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

12 ημέρες και 12 νύχτες συνεχούς ανελέητης καταδίωξης, όπου όλοι είναι «κυνηγοί» αλλά ταυτόχρονα και «θηράματα». Άυπνοι για 24ωρα κυβερνήτες και πληρώματα. Εκεί όπου η παραμικρή λεπτομέρεια όπως ακόμα και το απότομο άνοιγμα μιας βρύσης είτε η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να αποδειχθούν μοιραία με το υποβρύχιο να εντοπίζεται και να δέχεται σήμα ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «kill». Πυρηνικά υποβρύχια εναντίον συμβατικών, φρεγάτες με πανίσχυρα Sonar, είτε γάστρας είτε συρόμενα, ελικόπτερα με ποντιζόμενα Sonar να ανοίγουν δρόμο και αεροσκάφη που ρίχνουν ηχοσημαντήρες στη θάλασσα συνθέτουν μια εικόνα «μάχης» σε περιορισμένο χώρο.

Η πρώτη εμφάνιση του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ» στην Dynamic Manta αποτέλεσε  τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Με το ελληνικό «214» να εντοπίζει και να βυθίζει εικονικά όλα τα πλοία επιφανείας αλλά και τα υποβρύχια τα οποία λάμβαναν μέρος στην άσκηση.  Για τους επιτελείς του ΝΑΤΟ ο αιφνιδιασμός ήταν ευχάριστος αφού στο οπλοστάσιο της Συμμαχίας εισερχόταν ένα νέο πανίσχυρο οπλικό σύστημα. Όμως για τους γείτονες Τούρκους αποτέλεσε την απαρχή του απόλυτου εφιάλτη και τους ανάγκασε να επισπεύσουν το δικό τους πρόγραμμα υποβρυχίων «214». Από τότε οι τουρκικές φρεγάτες και τα υποβρύχια βλέπουν μόνο δύο φορές τους ελληνικούς σιωπηλούς «κυνηγούς». Μια φορά όταν αρχίζει η άσκηση πριν καν καταδυθούν και στο τέλος της «Dynamic Manta» όταν όλα τα πλοία και υποβρύχια μαζεύονται ξανά για να πραγματοποιήσουν έναν κοινό πλου για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Τουρκικό Sonar από το 2016 έως και πέρυσι δεν έχει καταφέρει ακόμα να εντοπίσει ελληνικό υποβρύχιο στο μεγάλο ανθυποβρυχιακό «ραντεβού» της Συμμαχίας.

Για τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» μοναδική απειλή στην Dynamic Manta αποτελούν οι φρεγάτες FREMM οι οποίες διαθέτουν τα πιο σύγχρονα ανθυποβρυχιακά Sonar της Συμμαχίας. Όμως αυτό πλέον δεν είναι απαραίτητα κακό. Αφού τους ίδιους ίσως και καλύτερους ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες θα διαθέτουν και οι καινούργιες ελληνικές φρεγάτες Belharra τις οποίες αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό από το 2025. Sonar τρόπιδας Kingklip 2 και συρόμενο CAPTAS 4. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επιτελείς του Στόλου επέμειναν στην αγορά των γαλλικών πλοίων. Με τον συνδυασμό Belharra στην επιφάνεια και «214» στον βυθό να μετατρέπει το Πολεμικό Ναυτικό στο ισχυρότερο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο με δεδομένη την απόκτηση και των επτά πανίσχυρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo τα επόμενα χρόνια. Και ενώ ήδη τα τέσσερα υποβρύχια «214» και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» θα έχουν εξοπλιστεί με τις τορπίλες βαρέως τύπου «SEA HAKEMOD4».

Eκτός από το υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει στην «Dynamic Manta 22» με τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», αλλά και με το αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας P-3B ORION. Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου και λαμβάνουν μέρος εκτός από την Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube