ΗΠΑ , Κίνα , Ουκρανία , Ρωσία 12 Φεβρουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα να παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία ως “πρότυπο” για την Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα να παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία ως “πρότυπο” για την Ταϊβάν

Η Κίνα μετρά την αντίδραση των ΗΠΑ στο Ουκρανικό, για να κάνει συγκρίσεις με το θέμα της Ταϊβάν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ολοένα και περισσότερο ότι η Κίνα εκτιμά την απάντηση των ΗΠΑ στην κρίση της Ουκρανίας ως υποκατάστατο του τρόπου με τον οποίο η Αμερική θα αντιμετωπίσει μία πιο επιθετική ενέργεια του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους, αναφέρει το Bloomberg.

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί, όπως είχε σχεδιάσει, την Αυστραλία αυτή την εβδομάδα, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, οφείλεται σε μερικά ζητήματα. Το ένα ήταν πως ήθελε να τονίσει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναπροσανατολίσει τις πολιτικές της προς την Ασία δεν θα αποθαρρυνθούν ακόμη και από την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη.

Το άλλο προήλθε από την αναγνώριση ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας της Αμερικής στον Ινδο-Ειρηνικό – όπου επιδίωξε να ενισχύσει νέες συμμαχίες – συνδέονται επίσης με το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να ανταποκριθεί σε κρίσεις αλλού, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

“Άλλοι παρακολουθούν, άλλοι κοιτάζουν όλους εμάς για να δουν πώς αντιδρούμε”, είπε ο Μπλίνκεν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη, χωρίς να κατονομάσει άμεσα την Κίνα, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Οι “άλλοι” δεν είναι μόνο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα. Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν διέταξε την κυβέρνησή της να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις της στην ασφάλεια του αυτοδιοικούμενου νησιού, το οποίο διεκδικεί το Πεκίνο αλλά ενισχύεται από πωλήσεις όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Και μετά τις ενέργειες του Πεκίνου να ενισχύσει τον έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ τα τελευταία δύο χρόνια, η Ταϊβάν υπήρξε μάρτυρας της αύξησης των κινεζικών στρατιωτικών πτήσεων που εισβάλλουν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας. Το νησί θεωρείται πλέον από πολλούς στην Ουάσιγκτον ως ο επόμενος στόχος του Πεκίνου τα επόμενα χρόνια, έναν ισχυρισμό που η κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping έχει απορρίψει.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Σι μελετά τη συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς προσπαθεί να απωθήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Αν και ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, η αντιπαράθεση έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης από τη σύγκρουση στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Υπήρξαν κάποιες ρωγμές στην ενότητα ΗΠΑ-Ευρώπης, σε μεγάλο βαθμό σχετικά με το εύρος των κυρώσεων που θα πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία εάν εισβάλει ή αναλάβει κάτι λιγότερο από πόλεμο για να αποσταθεροποιήσει ή με άλλο τρόπο να υπονομεύσει την Ουκρανία. Αλλά σε γενικές γραμμές, η υπερατλαντική συμμαχία συσπειρώθηκε για να δείξει ένα ενιαίο μέτωπο.

Αυτή η πτυχή της κρίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Πεκίνο, δεδομένων των αμερικανικών προσπαθειών για την ενίσχυση του τετραπλού μπλοκ των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, καθώς και της δημιουργίας του Aukus, μιας εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι το Πεκίνο και άλλοι αντίπαλοι δεν θα δουν τη χαοτική απόσυρση του περασμένου έτους από το Αφγανιστάν ως πιο σχετικό μοντέλο για το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε μια μελλοντική κρίση.

Εκτός από τη σύναψη συμφωνίας πέρυσι με το Ηνωμένο Βασίλειο για την πώληση πιο προηγμένης τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη έγκριση για την πώληση 36 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην Ινδονησία, ενισχύοντας τους δεσμούς με έναν βασικό εταίρο στην περιοχή. Η κυβέρνηση αποκάλυψε επίσης τη στρατηγική της στον Ινδο-Ειρηνικό την Παρασκευή και ο Μπάιντεν πρόκειται να φιλοξενήσει ηγέτες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες.

Η ολοένα στενότερη σχέση μεταξύ του Σι και του Πούτιν τροφοδοτεί επίσης ανησυχίες στον Λευκό Οίκο, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι η CIA εξετάζει προσεκτικά μια κοινή δήλωση περισσότερων από 5.000 λέξεων που εξέδωσαν οι δύο ηγέτες την περασμένη εβδομάδα μετά την προσωπική τους συνάντηση, στο περιθώριο του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια.

Το έγγραφο, το οποίο χαιρέτιζε μια συμμαχία με “χωρίς απαγορευμένες ζώνες” μεταξύ των χωρών, φαινόταν να αντιπροσωπεύει μια έκκληση προς κάθε έθνος να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής στις περιοχές του, είπε ένας αξιωματούχος.

Ωστόσο, η διασφάλιση ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν θα καταλήξει σε λοξοδρομία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη και όταν ο Μπλίνκεν έκανε το ταξίδι του στον Ειρηνικό αυτή την εβδομάδα, απηύθυνε κλήσεις από ξένους ομολόγους του και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων νέων δυνάμεων που φτάνουν γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στα Φίτζι το Σάββατο. Οι σύμμαχοι και οι εταίροι “έχουν ένα αξιοσημείωτο επίπεδο ενότητας και κοινού σκοπού” σε σχέση με την Ουκρανία, είπε.

Από τον πρόεδρο και κάτω, οι αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και αλλού έχουν συχνά εκτροχιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επικεντρώσουν περισσότερη προσοχή στην Ασία και είναι αποφασισμένοι να μην το αφήσουν να συμβεί ξανά, είπε ένας αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των Νήσων Ειρηνικού στα Φίτζι το Σάββατο. Ενώ η Κίνα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα, τα Φίτζι έχουν γίνει ένα σημαντικό λιμάνι για τα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στον Ειρηνικό. Τα θέματα που συζητήθηκαν -συμπεριλαμβανομένης της απώθησης της παράνομης αλιείας -είναι αυτά που πολλά νησιωτικά έθνη θεωρούν ως μέρος της ολοένα και πιο ευρείας εμβέλειας της Κίνας σε όλη την περιοχή.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube