REAL TIME |

Επίθεση Ερντογάν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Ξέχασε ότι τον “έσωσαν” στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Επίθεση Ερντογάν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Ξέχασε ότι τον “έσωσαν” στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Τουρκία: Ως απειλή για τη δημοκρατία χαρακτήρισε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφηκαν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής για τη σημερινή δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν σε βίντεο, σύμφωνα με το Associated Press.

«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, ιδιαίτερα τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, από ψέματα και την παραπληροφόρηση χωρίς να παραβιάζουμε το δικαίωμα των πολιτών μας να λαμβάνουν ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Τα σχόλια έρχονται καθώς η Τουρκία προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η χώρα είναι επίσης γνωστή για την κατάργηση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι αντικυβερνητικές, σύμφωνα με το AP.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η κύρια πλατφόρμα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επικριτές της κυβέρνησης για να μιλήσουν, καθώς τα περισσότερα μέσα στη χώρα ανήκουν στην κυβέρνηση.

Εάν περάσει ο νόμος, θα δημιουργηθεί μια θέση ρυθμιστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αναρτήσεις που η κυβέρνηση θεωρεί παραπληροφόρηση θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Το Facebook, το YouTube και το Twitter δημιούργησαν γραφεία στην Τουρκία το 2020, σημείωσε το AP.

Απ’ότι φαίνεται, ξέχασε ο Ερντογάν ποιός τον έσωσε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016!

Παρά το γεγονός ότι κατέλαβαν και την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, οι επίδοξοι πραξικοπηματίες υποτίμησαν τη δύναμη των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την κρατική τηλεόραση σειρά πήρε το CNN Turk. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως το Facebook «έκανε το θαύμα του» δείχνοντας σε ζωντανή μετάδοση άδεια γραφεία και στούντιο.

Η κλήση μέσω Facetime του Ερντογάν ήταν αυτή που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Ήταν αυτή που έδειξε στον τουρκικό λαό ότι η ηγεσία της χώρας είναι παρούσα και ασφαλής.

Χιλιάδες πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, βγήκαν στους δρόμους και όταν ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον υποδέχτηκαν ως ήρωα.

Μπορεί οι δυνάμεις του στρατού να κατάφεραν να πάρουν υπό τον ελέγχο τους τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πρόσβαση των πολιτών σε σελίδες όπως το Facebook και το Twitter.

Όταν ξεκίνησε το πραξικόπημα η πρόσβαση στις συγκεκριμένες σε σελίδες αποκλείστηκε. Ωστόσο το διαδίκτυο συνέχισε να λειτουργεί.

Η τουρκική κυβέρνηση σε περιόδους κρίσεις έχει μπλοκάρει αρκετές φορές τις συγκεκριμένες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να γνωρίζουν πως να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς. Αυτή τη φορά όμως η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο δεν απέκλεισε τις σελίδες, αλλά τις εκμεταλλεύτηκε.

Το ότι οι πραξικοπηματίες δεν είχαν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης έγινε εμφανές από την πρώτη στιγμή στο social media. Ο τρόπος με τον οποίο οι πραξικοπηματίες επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ήταν αναχρονιστικός, με μεθόδους της προ-διαδικτύου εποχής. Αυτό που πραγματικά χρειάζονταν ήταν κάτι από τον 21ο αιώνα.

Η ειρωνεία είναι ότι όσα πολεμούσε ο Εεντογάν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτά που τελικά τον έσωσαν. Ήταν το 2013 όταν είχε δηλώσει ότι θα απαγορεύσει τη χρήση του Twitter, που οδήγησε στις μαζικές διαδηλώσεις. Κι όμως την περασμένη Παρασκευή το χρησιμοποίησε για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για να ζητήσει από τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube