Που εντάσσεται το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων από την Ελλάδα

Που εντάσσεται το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων από την Ελλάδα

Άγγελος Συρίγος: Αμυντική ραχοκοκκαλιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση! Που εντάσσεται το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων από την Ελλάδα.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη στρατηγική της κυβέρνησης μίλησε ο Άγγελος Συρίγος.

Γιατί άλλαξε η στρατηγική της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά; Το κρίσιμο σημείο ήταν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019. Αυτό άλλαξε τα δεδομένα και αλλάζει όλη την αντίληψη της Τουρκίας. Είναι η έμπρακτη μεταφορά του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Επίσης είχαμε μία τρομερή ένταση από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, όπου οι δύο χώρες ήταν στα όρια επεισοδίου επί μήνες.

Είναι μεγάλη πίεση του τουρκολιβυκού μνημονίου που μας εξανάγκασε να καθορίσουμε ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο; Η τουρκική πλευρά επιμένει διακαώς προς την εφαρμογή του με πολεμικά μέσα. Όταν θα προχωρήσουμε σε οριοθέτηση με Λιβύη θα δούμε πως θα τεθούν υπόψιν το θέμα της επήρειας των νησιών. Η Μάλτα για παράδειγμα είναι μικρότερη από την Άνδρο. Είναι κράτος, αλλά μικρό νησί. Η Κρήτη που είναι απέναντι από τη Λιβύη δεν είναι κάτι μικρό. Η συμφωνία με την Ιταλία είναι μία προέκταση της συμφωνίας του 1977. Στο Καστελόριζο έχουμε επήρεια πολλών άλλων υφαλοκρηπίδων, όπως της Κρήτης και της Ρόδου.

Είναι δυνατόν να κερδίσουμε στη Χάγη και τί εννοεί ο κ.Μητσοτάκης ότι όπως με Ιταλία και Αίγυπτο η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς; Οπωσδήποτε μία λύση συμφωνημένη είναι καλύτερη από μία πολεμική κρίση. Αν υπάρχει περιθώριο να βρεθεί συμφωνία στα βασικά, εκεί θα ενέταζα τη δήλωση του πρωθυπουργού. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να πεις, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία έρχεται με τη θέση, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, πέραν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία ξεκινά από τη λογική ότι μόνο το έδαφος έχει υφαλοκρηπίδα κάτι που είναι λανθασμένο.

Οι εξοπλισμοί και η ισορροπία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία: Παραδοσιακά η Ελλάδα έπαιρνε όπλα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρα τα Mirage. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αγορά του αιώνα την είχε σπάσει ανάμεσα σε αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη (Mirage 2000). Όσον αφορά τα πλοία, παραδοσιακά παίρναμε από διάφορες χώρες. Είχαμε πάρει από Ολλανδία. Είχαμε συνεργαστεί με τους Γερμανούς για τα υποβρύχια. Πλέον στραφήκαμε στη Γαλλία, κάτι που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Σε μία αποστροφή του λόγου του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη να αποκτήσει αμυντική ραχοκοκκαλιά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί θα ενέτασσα το θέμα της αγοράς ευρωπαϊκών όπλων για την Ελλάδα.

Η κόντρα του Ερντογάν με τις ΗΠΑ και μέχρι που μπορεί να φτάσει; Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον Ερντογάν. Προσπαθεί να βρει τα παθήματά του. Δεν μπορεί. Αυτό τον έχει εξαγριώσει.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος στον Flash, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε απόψε στις 15:45 στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube