Ιστορία - Πολιτισμός
Η καταστροφή της Σμύρνης: Πώς οι Τούρκοι έδωσαν τέλος στην ελληνική παρουσία στην Ανατολία καίγοντας μια πόλη
Ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια της Γενοκτονίας των Ελλήνων ήταν η καταστροφή της Σμύρνης
- Norberto Paredes @norbertparedes
- BBC News World
Μία πόλη στα παράλια της Μεσογείου, στη δυτική ακτή της σημερινής Τουρκίας, κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η Σμύρνη ήταν μια ακμάζουσα πόλη όπου οι Τούρκοι ήταν μειονότητα και αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού, σε σύγκριση με την ελληνική, χριστιανική πλειοψηφία. Οι δύο ομάδες ζούσαν με μικρότερες κοινότητες Αρμενίων και Εβραίων.
Εκείνη την εποχή οι κάτοικοί της αγνοούσαν ότι η πολυπολιτισμικότητα που χαρακτήριζε τη μητρόπολη θα έπαυε να υπάρχει μερικές δεκαετίες αργότερα και ότι αυτή η αρχαία πόλη θα μετονομαστεί σε Izmir, δηλαδή στην τουρκική μετάφραση του αρχικού ελληνικού ονόματος.
Τον Αύγουστο του 1922, μετά τη νίκη στην τελευταία μάχη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου ,στο Ντουμπλουπινάρ, ο στρατός του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ-που θεωρείται «ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας»-έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της μείωσης της ελληνικής επιρροής στην Ανατολία.
Η μάχη του Ντουμπλουπινάρ, εκτός από το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης που κράτησε από το 1919 έως το 1922, αντιπροσώπευε την αρχή του τέλους της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία.
Με την απομάκρυνση του στρατού από το τότε βασίλειο της Ελλάδας, ο Ατατούρκ άρχισε επίσης να διώχνει μεγάλο αριθμό Ελλήνων, κάτι που αργότερα θεσμοθετήθηκε και ονομάστηκε «ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Μέσω αυτής της ανταλλαγής πληθυσμών που καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί – πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ζήσει ποτέ εκτός Τουρκίας – εκδιώχθηκαν από τη χώρα, ενώ παράλληλα λιγότεροι Μουσουλμάνοι απελάθηκαν από την Ελλάδα και στάλθηκαν στην τουρκική επικράτεια.
Η Καταστροφή της Σμύρνης
Ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια της Γενοκτονίας των Ελλήνων ήταν η καταστροφή της Σμύρνης.
«Ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί ο ελληνισμός και ένα από τα μεγαλύτερα για τον χριστιανισμό», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων:Μια ανάλυση της, χορηγούμενης από το κράτος, εκστρατείας εξόντωσης των Χριστιανών της Μικράς Ασίας».,Βασίλειος Μεϊχανετσίδης στο BBC Mundo.
Παρά το γεγονός ότι ο Ατατούρκ ήταν αυταρχικός ηγέτης, η πλειοψηφία στην Τουρκία έχει καλή γνώμη για την προσωπικότητά του.
Ο Μεϊχανετσίδης διαβεβαιώνει ότι η Καταστροφή της Σμύρνης ήταν ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, διότι με αυτόν «εξοντώθηκε ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός» από την Οθωμανική Αυτοκρατορία «εντελώς και για πάντα».
Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της 13ης Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες αφότου ο στρατός του Ατατούρκ εισήλθε στη Σμύρνη μετά την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων, στην αρμενική συνοικία της πόλης (που τώρα ονομάζεται Basmane) και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω του ισχυρού ανέμου που φυσούσε εκείνη την ημέρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι αρχές κατέβαλαν την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια για να σβήσουν τις φλόγες.
Η Καταστροφή του αρμενικού και του ελληνικού τομέα
«Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που παρατήρησαν την έναρξη της πυρκαγιάς ήταν η Minnie Mills (…) Μόλις είχε τελειώσει το μεσημεριανό της γεύμα όταν παρατήρησε ότι ένα από τα γειτονικά κτίρια είχε πάρει φωτιά. Σηκώθηκε για να ρίξει μια καλύτερη ματιά και ξαφνιάστηκε με αυτό που είδε, “σημειώνει ο Βρετανός ιστορικός Τζάιλς Μίλτον στο βιβλίο του” Paradise Lost: Smyrna 1922”.
Η Minnie Mills, η οποία ήταν διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τα Κορίτσια της Σμύρνης, είπε στον συγγραφέα ότι είδε έναν Τούρκο αξιωματικό να μπαίνει σε ένα σπίτι με μικρά δοχεία λαδιού ή βενζίνης και ότι λίγο μετά το σπίτι φλέγεται.
Δεν ήταν η μόνη μάρτυρας στο ινστιτούτο: «Οι δάσκαλοι και τα κορίτσια μας είδαν τους Τούρκους με στολές στρατιωτών και μερικούς με στολές αξιωματικών. Χρησιμοποίησαν μακριά μπαστούνια με κουρέλια στο τέλος που τα βούτηξαν σε ένα δοχείο με ένα υγρό και στη συνέχεια τα μετέφεραν σε σπίτια που κάηκαν λίγο αργότερα », είπε ο Mills.
Την επομένη της πυρκαγιάς, χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν στην προκυμαία της Σμύρνης αναζητώντας καταφύγιο σε μια πόλη που φλέγεται.
«Τα ξημερώματα μπορούσες να δεις τη λάμψη από τη φωτιά και στη συνέχεια τις φλόγες της καμμένης Σμύρνης», αφηγείται ο Αμερικανός υπολοχαγός Aaron Stanton Merrill στο βιβλίο «Φωτιές του μίσους», του Norman Naimark.
«Φτάσαμε περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του ηλίου και το σκηνικό ήταν απερίγραπτο. Ολόκληρη η πόλη είχε πάρει φωτιά… Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαινοέρχονταν στην καυτή προβλήτα, πανικοβλημένοι μέχρι παραφροσύνης. Ήταν οδυνηρό. Ακούγαμε τις διαπεραστικές κραυγές γυναικών και παιδιών ».
Η φωτιά κράτησε εννέα ημέρες και κατέστρεψε ολοσχερώς τις γειτονιές που κατοικούνταν από Έλληνες και Αρμένιους. Ο μουσουλμανικός και ο εβραϊκός τομέας δεν υπέστησαν ζημιές.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές και αναφορές που διαφέρουν σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την πυρκαγιά.
Αλλά σήμερα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες πυρπόλησαν σπίτια και ελληνικές και αρμενικές επιχειρήσεις. Ορισμένες τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι έβαλαν φωτιά στις γειτονιές τους για να βλάψουν την τουρκική φήμη.
«Η πόλη έπρεπε να καεί»
«Υπάρχει διαμάχη για το θέμα, αλλά οι περισσότεροι ιστορικοί, είτε είναι Δυτικοί, είτε Έλληνες είτε ακόμη και Τούρκοι, παραδέχονται ότι ήταν στρατεύματα του Ατατούρκ. Σύμφωνα με την τουρκική ιδεολογία της εποχής, η πόλη έπρεπε να καεί », λέει ο Βασίλειος Μεϊχανετσίδης.
«Οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο τουρκικό κράτος, όπου δεν υπήρχαν μειονότητες, αλλά όλοι θα ήταν μουσουλμάνοι Τούρκοι. Ακόμα και οι Κούρδοι έζησαν αυτή τη διαδικασία «τουρκοποίησης» μέσα σε αυτή την εθνικιστική ιδέα»,συνεχίζει.
Η Οθωμανική ήταν μια κοσμοπολίτικη, πολυεθνική και πολυθρησκευτική αυτοκρατορία και για πολλούς «κεμαλιστές» (όπως αποκαλούνταν οι οπαδοί του Κεμάλ Ατατούρκ) αυτή ήταν μία από τις αιτίες του διαμελισμού της.
Η ιδέα του Ατατούρκ ήταν να πείσει όλες αυτές τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές ομάδες να συνεχίσουν να είναι μέρος της Τουρκικής Δημοκρατίας με την ιδέα ότι υπήρχε μόνο μία εθνοτική ομάδα με την αστική έννοια του όρου, που αναφέρεται στην «τουρκικότητα»: το ποιόν που πρέπει να έχεις για να είσαι Τούρκος.
Σύμφωνα με τον Μεϊχανετσίδη, η καταστροφή πόλεων και κωμοπόλεων είχε ήδη ξεκινήσει στην Ανατολία εδώ και 10 χρόνια.
«Οι Τούρκοι έρχονταν σε αυτά τα μέρη, σφάγιαζαν τους Αρμένιους ή τους Έλληνες που έβρισκαν και στη συνέχεια έκαιγαν το μέρος για να αποτρέψουν την επιστροφή οποιουδήποτε πρόσφυγα. “
Πριν από την πυρπόλησή της, η Σμύρνη ήταν μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους, Τούρκους, Άγγλους, Αμερικανούς και Γάλλους Οθωμανούς κατοίκους, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων.
Αυτή η πόλη δεν είχε πλέον θέση στην Τουρκία που επρόκειτο να γεννηθεί.
Για περισσότερα από 3.000 χρόνια, οι Έλληνες ζούσαν στο έδαφος της σημερινής Τουρκίας και μέχρι τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχε μια σημαντική ελληνική κοινότητα που κυριαρχούσε σε μεγάλο μέρος του εμπορίου στη Μικρά Ασία.
Η διαδικασία «τουρκοποίησης» και εξισλαμισμού μιας πόλης στο μέγεθος της Σμύρνης δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ωστόσο, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος έδωσε στους κεμαλικούς μια χρυσή ευκαιρία.
Η ελληνική κληρονομιά εξαφανίστηκε ή μεταμορφώθηκε
Υπολογίζεται ότι πριν από την πυρπόληση της Σμύρνης ζούσαν περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες στην Ανατολία.
Αλλά μετά την καταστροφή και ειδικά μετά την ανταλλαγή πληθυσμού το 1923 και τα γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 2.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Σμύρνη υπάρχουν ελάχιστοι που εγκαταστάθηκαν στην πόλη πρόσφατα. Μετά τα γεγονότα του 1922, οι Έλληνες δυσκολεύτηκαν να μείνουν στη Σμύρνη », αναφέρει λεπτομερώς ο ιστορικός Βασίλειος Μεϊχανετσίδης.
Πολλά μνημεία της κληρονομιάς που άφησαν οι Έλληνες στην Τουρκία έχουν εξαφανιστεί ή έχουν μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου.
«Σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μας υπενθυμίζουν το ελληνικό παρελθόν στην Τουρκία, ειδικά στη Σμύρνη, επειδή η φωτιά κατέστρεψε ολόκληρη τη γειτονιά της κοινότητας σε αυτήν την πόλη».
Ο Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία, η οποία ήταν ορθόδοξη εκκλησία, σε μουσείο το 1935. Πέρυσι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως στα σχέδια μετατροπής της σε τζαμί.
Πηγή: digismak.com
Αναλύσεις
Οι Τούρκοι αγοράζουν φιλέτα στην Ελλάδα!
Εκπομπή Πρίσμα στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης
Η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας πίσω από τις προσπάθειες του επιχειρηματία Κοτς για την αγορά της έπαυλης Αλλατίνι
Ιστορία - Πολιτισμός
Ο Χάρτης του αρχαιοελληνικού κόσμου στο Google Maps
Έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη ανακαλύψαμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αποτυπώνει τον ελληνικό κόσμο μέσα από αρχαιολογικές ευρήματα.
Ο χάρτης, ο οποίος εκτείνεται από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τις Ινδίες δημιουργήθηκε στο Google Maps από κάποιον χρήστη και περιλαμβάνει πληροφορίες μέσω συνδέσμων για κάθε μία από τις 1200 τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται.
Ο Χάρτης έχει πάνω από 700.000 προβολές από τον Σεπτέμβριο του 2024 που δημιουργήθηκε.
Ρίξτε μια ματιά:
Ο ελληνικός κόσμος έχει ακόμα μεγαλύτερη παγκόσμια διάσταση πολιτισμικά, με γνώμονα, ότι σε απίθανες τοποθεσίες του πλανήτη έχουν βρεθεί ευρήματα με ελληνικές επιγραφές. Επίσης η Ελλάδα με τις μετακινήσεις πληθυσμών είτε λόγω εξορίσεων (όπως οι σταλινικές διώξεις) είτε για μετανάστευση υπάρχει παντού, από την αμερικάνικη ήπειρο μέχρι την Άπω Ανατολή, τη Μαντζουρία και την Κίνα και την Ιαπωνία.
Το συνεργείο του STAR Κεντρικής Ελλάδας με τις δημοσιογράφους Όλγα Λαθύρη, Ιωάννα Καραγιάννη και τον εικονολήπτη Γιάννη Βαρδαλαχάκη, που βρέθηκαν στην Κύπρο για οδοιπορικό-αφιέρωμα για τα 51 χρόνια εισβολής και κατοχής, επισκέφθηκαν και τα Φυλακισμένα Μνήματα, στις Κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, στην Κύπρο. Κατέγραψαν εικόνα και ήχο, απ τον ιερό χώρο, όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο δια απαγχονισμού, οι ήρωες για την απελευθέρωση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου από τους Άγγλους. Τα Φυλακισμένα Μνήματα, είναι η ονομασία του κοιμητηρίου, το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισθέντες και 4 ακόμη σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ, 13 συνολικά, που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την ένωσή του με την Ελλάδα. Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος, δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Φυλακισμένα Μνήματα”.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αδιόρθωτος Γεραπετρίτης! Νέες παρανοϊκές δηλώσεις – Θίχτηκε με το “μειοδότης” που είχε αναφέρει ο ίδιος για τον εαυτό του – Έπιασε στο στόμα του τον Ηλιάκη