Κυκλοφορούν ανάμεσά μας οι κόλακες των Άγγλων και του Φόρεϊν Όφις

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας οι κόλακες των Άγγλων και του Φόρεϊν Όφις

Αυτός είναι ο ρόλος των Άγγλων στο Κυπριακό

Άριστος Μιχαηλίδης

Λες, μα είναι δυνατό να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, που δεν ντρέπονται τα μούτρα τους και ειρωνεύονται όσους επικρίνουν τη Βρετανία για τη στάση της στο Κυπριακό; Είναι δυνατό να διαθέτουν τόσο θράσος για να βλέπουν οτιδήποτε θετικό στις βρετανικές παρεμβάσεις; Είναι.

Χτες, δύο σχόλια σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα.

Το ένα ειρωνευόταν κάποιον, άγνωστο ποιον, γιατί «μονίμως του φταίει το Φόρεϊν Όφις».

Το δεύτερο, αφορούσε το πρόβλημα που προέκυψε για τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι ταξίδευσαν στη Βρετανία με «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που εκδόθηκε στα κατεχόμενα. Αυτά τα πιστοποιητικά δεν έγιναν αποδεκτά στη Βρετανία και ενθουσιάστηκε ο σχολιογράφος διότι αυτό απέδειξε στο μυαλό του ότι δεν είναι τουρκόφιλοι οι Βρετανοί.

Δεν τον ενδιαφέρει ότι είναι υποχρεωμένοι οι Βρετανοί να απορρίψουν τα πιστοποιητικά από ένα παράνομο καθεστώς, και όταν κάποιος προέρχεται από την Κύπρο οφείλει να έχει χαρτιά από το σύστημα υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τρικυμία στον εγκέφαλό του τον έκανε να πιστεύει ότι έπιασε το πόδι όσων μιλούν εναντίον των Βρετανών κι έτρεξε ασθμαίνοντας να τους βάλει στη θέση τους. Η βρετανική πρεσβεία θα του προσφέρει σίγουρα το βραβείο της ανοικτής παλάμης, ας μην περιμένει τίποτε άλλο. Διότι, οι Βρετανοί και η πρεσβεία τους, θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένα τα τσογλάνια στην αποικία να υπερασπίζονται τη Βρετανία. Γι’ αυτό και κυκλοφορούν στα σαλόνια της Λευκωσίας και κατηγορούν τον Φιλελεύθερο ότι τους επικρίνει.

Όταν, λοιπόν, υπάρχουν δημοσιογράφοι που δεν θέλουν να καταλάβουν το ρόλο της Βρετανίας τι να περιμένουμε από τους πολιτικούς μας;

Λοιπόν, για να εξηγούμαστε: Η Βρετανία είναι το δεύτερο μεγάλο μας πρόβλημα μετά την Τουρκία. Ίσως να είναι το πρώτο. Κι αν δεν τα καταλάβουμε για να πάρουμε τα μέτρα μας είμαστε χαμένοι. Πόσα χρόνια ακόμα θα βρίσκουμε μπροστά μας τα εμπόδια που βάζει και δεν θα αντιδρούμε;

Οπουδήποτε επιχείρησε να κερδίσει δίκαιο η Κύπρος, η Βρετανία ήταν το μεγάλο εμπόδιο. Όταν ήταν ισχυρό μέλος της ΕΕ, ήταν μονίμως η χώρα που έστηνε εμπόδια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις αποφάσεις. Στα ετήσια συμπεράσματα για την Τουρκία, παρενέβαινε για να γίνουν ηπιότερες υπέρ της Τουρκίας οι αναφορές που μας αφορούσαν.

Ακόμα κι όταν η Τουρκία έκανε επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ, το 2014, η Βρετανία μπλόκαρε διάβημα της Ε.Ε. προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά, πρωταγωνιστούσε στις προσπάθειες παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άνοιγμα τουρκικών Κεφαλαίων.

Μετά πρωταγωνιστούσε σε καταγγελίες εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης για τη σύσφιγξη των σχέσεων της με τη Ρωσία.

Μόλις το 2013, η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης της Βουλής των Λόρδων, ετοίμασε έκθεση στην οποία υποστήριζε ότι η ένταξη της Κύπρου «πριν την επίλυση της διένεξης επί της βόρειας Κύπρου» ήταν σοβαρό λάθος.

Ακόμα και στην κατοχύρωση του χαλλουμιού έβαλαν το χέρι τους. Βρετανοί ευρωβουλευτές το 2012 απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην κατοχυρώσει την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του χαλλουμιού στην Κυπριακή Δημοκρατία, διότι «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004 στους Τ/κ για άρση της “απομόνωσής” τους».

Εκτός ΕΕ πλέον, συνεχίζει όπου μπορεί να πριονίζει τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων. Πέρσι κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ότι στερεί την ιθαγένεια «στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος». Δηλαδή, είναι έποικος.

Αλλά και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, είναι ο εκπρόσωπος της εγγυήτριας Βρετανίας που προέτρεπε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχθεί τις τουρκικές θέσεις. Μέχρι και ο Γιαννάκης Κασουλίδης τον κατάγγειλε. «Η στάση του στο Κραν Μοντάνα και ιδιαιτέρως η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε, ήταν καταλυτική για την αποτυχία της διάσκεψης εκείνης» (Κασουλίδης, 21/2/2018).

Τώρα, τους βρίσκουμε μπροστά μας να προωθούν τη «χρυσή τομή» για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα που ζητά δύο κράτη. Τους βρήκαμε μπροστά μας και στα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.

Να θυμίσω κι άλλα;

Ότι είναι η Βρετανία που έθετε συνεχώς ζήτημα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα;

Ότι άνοιξε πρώτη γραφεία της πρεσβείας της στα κατεχόμενα;

Ότι διοργάνωσε πρώτη εκθέσεις για τα πανεπιστήμια της;

Ότι επέτρεπε σε Βρετανούς να αγοράζουν τα κλεμμένα σπίτια μας;

Αλλά, τι να πεις! Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Αν επιβιώσουμε θα είναι από θαύμα, όχι από το μυαλό μας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube