Weather Icon

Κούρδοι συγγραφείς στην κληρονομιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

Κούρδοι συγγραφείς στην κληρονομιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

η σημερινή Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Logo

Ως πολιτιστικοί κόμβοι, οι εθνικές βιβλιοθήκες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες εντός του συστήματος βιβλιοθήκης και πληροφοριών μιας χώρας και, πράγματι, αντικατοπτρίζουν την εικόνα ενός έθνους. Έτσι, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στην Αθήνα, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στη γλώσσα και τα έργα Κούρδων συγγραφέων. Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση καλύτερων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο εδαφών.

Βαλεντίνα Κωσταντίνη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας , που ιδρύθηκε το 1829 από τον πρώτο αρχηγό Κράτους της ανεξάρτητης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, έχει ως  αποστολή να «  εντοπίσει, να οργανώσει, να περιγράψει και να διατηρήσει διαρκώς τα έγγραφα του ελληνικού πολιτισμού, ως θεματοφύλακας της ελληνικής λογοτεχνικής κληρονομιάς  ».

Αυτή η βιβλιοθήκη είναι γεμάτη θησαυρούς από την τυπωμένη κληρονομιά της Ελλάδας: με περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία που φυλάσσονται στους τοίχους της, μια πολύ σημαντική συλλογή, η οποία περιέχει σπάνια βιβλία, αλλά και χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα. Διατίθεται επίσης ψηφιακή πρόσβαση στη μεγάλη συλλογή της.

Βελτίωση των σχέσεων 

Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρωθυπουργός της περιοχής του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, και ο Έλληνας ομόλογός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ειδικά επειδή η Ελλάδα βελτίωσε τις διπλωματικές σχέσεις της με την περιοχή του Κουρδιστάν το 2018: ο στόχος της ανάπτυξης πρόσθετων δεσμών ήταν αυτή τη φορά αφιερωμένος στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού . Αυτή η νέα ανακοίνωση από το ελληνικό κράτος γράφεται στη  συνέχεια των προηγούμενων ανταλλαγών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Νεότητας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν δήλωσε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας θα συμπεριλάβει πολύ σύντομα Κούρδους συγγραφείς στην εκτενή συλλογή της. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Nameeq Hawrami ανακοίνωσε έναν αριθμό 1.000 έντυπων και ψηφιακών βιβλίων.

Οι Κούρδοι και Κούρδισσες συγγραφείς κλήθηκαν έτσι να υποβάλουν τα έργα τους, με σκοπό να τα ενσωματώσουν σε αυτήν τη νέα συλλογή. Αν και έχει προταθεί από το υπουργείο μια προτίμηση για «γεωγραφία, ιστορία και λογοτεχνία», όλα τα θέματα και μορφές θα γίνουν αποδεκτά. Περαιτέρω, φαίνεται ότι η Βιβλιοθήκη θα σχεδιάζει να μεταφράσει έργα κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας στα Κουρδικά.

«  Θέλουμε να διηγήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας μέσω των βιβλίων μας στο ελληνικό κοινό  », δήλωσε ο Hawrami, όπως αναφέρεται από το Κουρδιστάν 24 .

Στη Γαλλία, το Κουρδικό Ινστιτούτο του Παρισιού διάθετει μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη κουρδική βιβλιοθήκη στον Δυτικό κόσμο. Ιδρυμένο τον Φεβρουάριο του 1983, αυτός ο « ανεξάρτητος, μη πολιτικός και κοσμικός » πολιτιστικός οργανισμός  συγκεντρώνει το έργο κουρδικών διανοουμένων και καλλιτεχνών μέσα στα τείχη του. Με περισσότερες από 10.000 μονογραφίες, διαθέσιμες σε 25 γλώσσες, αλλά και χιλιάδες δημοσιευμένα έγγραφα και ηχητικά αρχεία, το Ινστιτούτο συμβάλλει στην προώθηση της πολιτιστικής ακτινοβολίας.

Φωτογραφικές πιστώσεις: Γεώργιος Λιακόπουλος, CC BY-SA 3.0

actualitte
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube