Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Έτσι τετραγωνίζεται ο κύκλος της διχοτόμησης της Κύπρου από τον ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Ε, δεν είναι και βλάκας ο Τατάρ να δεχτεί να επανέλθει στο τραπέζι το Πλαίσιο Γκουτέρες

Ανδρέας Παράσχος

Μετά τη συνάντησή του την Τρίτη (22.06.2021) με την Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε ότι στη Γενεύη απέρριψε πρόταση για διορισμό ειδικού εκπροσώπου που θα έκανε διαβουλεύσεις πάνω σε πακέτο 4 σημείων του πλαισίου λύσης, που είχε καταθέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

Ε, δεν είναι και βλάκας ο Τατάρ να δεχτεί να επανέλθει στο τραπέζι το Πλαίσιο Γκουτέρες. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης ποτέ δεν μίλησε γι’ αυτό ξανά, μετά την 7η Ιουλίου 2017. Αντίθετα, όπως έγραψε στην «Κ», 5/8/2018, ο εμπειρότατος συνάδελφος Αποστόλης Ζουπανιώτης, «στον έναν ακριβώς χρόνο (από το Κραν Μοντανά) έχει αναπτύξει «εμπιστευτικά» σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους την άποψή του ότι ίσως είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού ένα βελούδινο διαζύγιο (είτε ως διχοτόμηση είτε ως χαλαρή συνομοσπονδία), δεν εγράφη οτιδήποτε. Ούτε καν αποτέλεσε αντικείμενο της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές».

Τώρα ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι «φέτος είναι η 47η επέτειος από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, που συμπίπτει με την πρώτη μέρα της Γιορτής των Θυσιών. Βλέπετε, τα χρόνια περνούν και φεύγουν και το κράτος μας υπάρχει με τους θεσμούς, τη δομή και τους ανθρώπους του. Γι’ αυτό εμείς υπερασπιζόμαστε το κράτος μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Στις 20 Ιουλίου θα βρεθεί στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και θα προβεί σε εξαγγελίες για το Βαρώσι, σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά.

Στις 22 Νοεμβρίου 2020 από τούτη τη στήλη, με τίτλο «Το κόλπο και η πίκρα», σημειώναμε: «Εκείνη η απόκοσμη πίκρα που στέγνωνε το στόμα μου τις άγριες μέρες της τραγωδίας του 1974 και κατοίκησε από τότε σε μια σκοτεινή γωνιά της μνήμης αίφνης έσκισε τα σκοτάδια του χρόνου και κατάκλυσε ξανά το στόμα μου, τη στιγμή που είδα την περασμένη Κυριακή (15/11/20) σε απευθείας από τηλεοράσεως μετάδοση τον Ταγίπ Ερντογάν να μπαίνει ως κατακτητής ξανά στο Βαρώσι.

Μπροστά του αρουραίοι και φίδια που για 46 χρόνια ανατριχιαστικά τριγυρνούσαν σε σπίτια και αυλές, έμοιαζαν της φύσης ευχές και η οργή μας αδικαίωτη μπόρα. Μόνο που δεν είδαμε κανένα δικό μας από τηλεοράσεως να μας λέει έστω ότι και τα δικά του χείλη πικράθηκαν…

Δεν ήταν άραγε ώρα να βγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα διάγγελμα; Για την πανδημία έκανε τρία διαγγέλματα και καλώς. Για την τρίτη εισβολή δεν είχε τι να πει; Φυσικά και δεν είχε. Τι να έλεγε; Κυβέρνηση και κόμματα δεν το θέλαμε το Βαρώσι; Εξάλλου είχαμε άλλες ασχολίες, βγάζαμε λ.χ. “χρυσά διαβατήρια” και μπόλικο χρήμα; Κι εσείς τι περιμένατε, να αφήνανε τον γάμο και να πάνε… για Βαρώσια;

Έπρεπε, όμως, να το είχατε αντιληφθεί από εκείνη την αυγή της 7ης Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντανά ότι το Βαρώσι, που ο Ακιντζί για πρώτη φορά στα ιστορικά μετά το 1974 το έδωσε σε χάρτη στον Αναστασιάδη, δεν θα το ξαναβλέπαμε. Κι έπρεπε μαζί με τον Σπύρο, τον Παπαϊωάννου, τον Τάσσο και τον Χριστόφια να είχατε μνημονέψει οριστικά και το Βαρώσι, από τότε που ο Νίκος Αναστασιάδης αρχές του 2017 είχε αρχίζει τις βολιδοσκοπήσεις για λύση δύο κρατών» […]

Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατόπιν εορτής και με το επιχείρημα ότι αυτό αποφαίνονται οι εμπειρογνώμονες-σύμβουλοι της Κ.Δ., συστήνει στους Βαρωσιώτες να αποφύγουν την ανάκτηση της περιουσίας τους υπό τουρκική διοίκηση, χωρίς να δίνει εναλλακτική λύση. Βλέπετε, δεν είναι τις επαύλεις στους «Καλόγηρους» της Λεμεσού που θα περάσουν στην ιδιοκτησία τους οι Τούρκοι κατακτητές, είναι τις περιουσίες των Βαρωσιωτών, οι μισοί από τους οποίους βολεμένοι παρά τη εξουσία ψιθυρίζουν εδώ και καιρό το περιλάλητο «σαν την Λεμεσόν εν έσσιει»…

Και για όλους εκείνους που τον περασμένο Ιανουάριο, όταν παραιτήθηκα από την «Κ» διατυπώνοντας σειρά κατηγοριών για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βγαίνανε έμπλεοι ιερής αγανάκτησης και διατυπώνανε ερωτήματα του τύπου «γιατί τόσο καιρό σιωπούσες», δείτε τι έγραφα 23 μέρες μετά το Κραν Μοντανά (30/7/2017), με τίτλο «Η διχοτόμηση είναι εδώ»: Όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Ιουλίου στο Κραν Μοντανά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ανακοίνωσε -κοινή συναινέσει όλων των συμμετεχόντων- ότι «δυστυχώς η διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο στους Κύπριους σε Βορρά και Νότο», ήταν φανερό ότι μπαίναμε πια στην εποχή οριστικοποίησης της διχοτόμησης στην Κύπρο. Το γεγονός ότι ούτε καν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ένσταση να κλείσει εκεί η διαδικασία ήταν, όπως αποδεικνύεται πλέον, αστοχία μεγατόνων (εκτός εάν άλλα είχε κατά νου) αλλά και ανέλπιστη κίνηση για την Τουρκία.

Και για να μη χαρακτηριστούμε προφήτες εκ του ασφαλούς, σημειώνουμε ότι στις 7 Μαΐου 2017 από αυτή τη στήλη και με τίτλο «Εξέπνευσε η ΔΔΟ» γράφαμε ότι «στο Κυπριακό εκπνέει και η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί και μαζί της εκπνέει και η ενδεχόμενη λύση ΔΔΟ». Καταλήγαμε δε ως εξής: «Τι έπεται στο Κυπριακό. Είναι πια φανερό. Διχοτόμηση. Είτε συμφωνημένη είτε όχι».

Αυτά χωρίς να έχουμε, οι πλείστοι εξ ημών, εικόνα για το μεγάλο φαγοπότι των «χρυσών διαβατηρίων». Σε μένα τουλάχιστον, την αποκάλυψε άνθρωπος των μεγάλων ελεγκτικών οίκων, εν είδει παραπόνου διότι τους έκανε, όπως ισχυρίστηκε τότε, αθέμιτο ανταγωνισμό το Γραφείο του Προέδρου. Μετά φαίνεται τα βρήκαν… Τώρα το μόνο που έμεινε είναι να αντιληφθούμε όλοι μαζί ότι το Βαρώσι είναι ήδη μια από τις χαμένες πατρίδες και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνειδητοποιήσει ότι η διχοτόμηση συντελέστηκε επί της προεδρίας του.

paraschos.andreas@gmail.com

Φιλελεύθερα, 27.6.2021.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ (ΑΕΠ) φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη.

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξηθούν αυτές οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.

Πρακτικά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμίσει με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως στοιχεία αμυντικών δαπανών που προηγουμένως αποκλείονταν, είπε ο Τζορτζέτι.

Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες μη στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.

Πίεση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα «αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που κανονικά ξεκινούν όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο προς το παρόν, είπε ο Τζορτζέτι.

Οι προβλέψεις την ιταλική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, που επίσης καταθέτει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν εν μέρει μέσω επιπλέον δανεισμού και εν μέρει μέσω άλλων οικονομιών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων.

Στους τελευταίους οικονομικούς στόχους που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο, εν μέσω αβεβαιότητας για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Ιταλίας UPB προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και να οδηγήσουν σε 68.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας εξαρτάται από δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία COVID-19, αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε για καθυστερήσεις και πιθανούς χαμένους στόχους στην επένδυση των μετρητών, τα οποία υποτίθεται ότι θα διατεθούν έως το 2026.

Η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, περίπου το 34% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για τον COVID-19 σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, 80 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η λογιστική ενός μέρους των δαπανών θα πρέπει να πάει πέρα ​​από το 2026», είπε ο Τζορτζέτι.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Διεθνή4 ώρες πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Διεθνή4 ώρες πριν

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα...

Δημοφιλή