REAL TIME |

Ήρθε με ιδέες η Λουτ – Αποφασισμένος για νέα πενταμερή ο ΓΓ

Ήρθε με ιδέες η Λουτ – Αποφασισμένος για νέα πενταμερή ο ΓΓ

Η Τζέιν Χολ Λουτ σε μια ακόμα «απίθανη αποστολή» στην Κύπρο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η Τζέιν Χολ Λουτ σε μια ακόμα «απίθανη αποστολή» (mission impossible) στην Κύπρο αναζητεί τρόπους επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Στις συναντήσεις με Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ έριξε κάποιες ιδέες σε μια προσπάθεια να τεστάρει τις προθέσεις αμφοτέρων των πλευρών για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται να λυθεί πρώτα το θέμα της κυριαρχίας πριν πάει σε διαπραγματεύσεις. Ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στην εκ προτέρων αναγνώρισή του για να αποδεχθεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

Προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ είναι να βρει κοινό έδαφος για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια νέα άτυπη συνάντηση 5+1. Γι’ αυτό και πλάσαρε κάποιες νέες ιδέες θέλοντας να καταφέρει να σπάσει το αδιέξοδο και να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων. Είναι ωστόσο εμφανές πως υπάρχει γενικά μια ένταση και μια δυστοκία σ’ ό,τι αφορά τη σύγκληση μιας νέας άτυπης πενταμερούς. 

Αυτό που εκτιμάται από τη Λευκωσία ότι δίνει θετικό μήνυμα παρά το αρνητικό κλίμα είναι η αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επιμείνει σε μια νέα άτυπη πενταμερή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση για την οποία ο Ερσίν Τατάρ αξιώνει να τηρηθεί «ισότιμη αντιμετώπιση» και να δει κι αυτός τον ΓΓ του ΟΗΕ. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη βούληση και την αποφασιστικότητά του για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων, και μάλιστα εκ προοιμίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΠτΔ ζήτησε από την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να γίνει από πλευράς διεθνούς οργανισμού ξεκάθαρο και προς την τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απαίτηση για αναγνώριση πριν επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Επανέλαβε και σ’ αυτή την περίπτωση την εμμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς τόσο σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όσο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως ο ΠτΔ επαναβεβαίωσε στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ την ετοιμότητά του να συμμετάσχει τόσο σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο και σε ουσιαστικές συνομιλίες, με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των  σχετικών όρων εντολής του ΓΓ των ΗΕ. Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητά του, αν ο Γενικός Γραμματέας το κρίνει χρήσιμο, για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.  

Ο Κυριάκος Κούσιος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις προτάσεις του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στον ΓΓ των ΗΕ σε επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και όπως αυτά κατατέθηκαν κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε μετά τη συνάντηση πως στην Τζέιν Χολ Λουτ ξεκαθάρισε πως «η κυριαρχία μας δεν είναι θέμα προς συζήτηση» και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στη βάση της κυριαρχίας για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζούνε πλάι πλάι». Ο Ε. Τατάρ επανέλαβε ότι μετά τη δική του εκλογή, η τ/κ πλευρά έχει φέρει μια νέα πρόταση στο τραπέζι και έχει μια «εποικοδομητική στάση», όπως υποστήριξε. Εδώ και 50 χρόνια, ισχυρίστηκε, οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που αναφέρεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ δεν δούλεψε και δεν πρόκειται να δουλέψει γιατί οι πραγματικότητες στην Κύπρο έχουν αλλάξει.

Νέα Γενεύη με δικούς του όρους θέλει ο Ερσίν Τατάρ 

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε έτοιμος για συνομιλίες. Ωστόσο, όπως εξήγησε και στην Τζ. Χ. Λουτ, πρέπει να γίνει αποδεκτή η δική του πρόταση για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια νέα Γενεύη. 

Η κ. Λουτ, συνέχισε ο κ. Τατάρ, τον επισκέφθηκε για να δει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για μια δεύτερη άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. «Δεν είμαστε τώρα σε θέση να πούμε εάν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δηλαδή αυτό που είπε ο ΓΓ στη Γενεύη για τετραγωνισμό του κύκλου, χρειάζονται βήματα πρακτικά, θαρραλέα, δημιουργικά».

Δυστυχώς, είπε, στις σημερινές συνθήκες οι Ε/κ έχουν μια ανωτερότητα, ένα αβαντάζ και αυτό έχει δημιουργήσει μια ασυμμετρία.

Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για πιέσεις στη Γενεύη και πως «υπήρξαν κάποιες κινήσεις για συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Επιπλέον ο ΓΓ να διορίσει έναν Ειδικό Εκπρόσωπο, ο οποίος θα εργαστεί σε μια πρόταση 4 σημείων ως διαπραγματευτική βάση. Αλλά αυτό θα έδιδε ένα λάθος μήνυμα». 

Ελπίζει σε θετικά βήματα 

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Λουτ και οι συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες θα σηματοδοτήσουν θετικά βήματα στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «απέναντι στις δυσκολίες και την προκλητική στάση της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να διοχετευτεί πίεση στην κατοχική δύναμη ώστε να ακυρωθεί η απόπειρά της να προωθήσει τη λύση δύο κρατών. Πρωτοβουλίες που να αφαιρούν τα όποια προσχήματά της και να την εκθέτουν πραγματικά, με απαρέγκλιτο στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Η πρότασή μας για το πώς εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να δράσει η ελληνοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube