REAL TIME |

Η άποψη και η εμπειρία ενός πολίτη για το Σκοπιανό και το όνομα – Διαβάστε την

Η άποψη και η εμπειρία ενός πολίτη για το Σκοπιανό και το όνομα – Διαβάστε την

Παλιά ελληνικά σπίτια στο Μοναστήρι (Μπίτολα)
Καλησπερα σας. Ειμαι απο ……. και τα τελευταία 3 χρονια ειχα σχεση με μια κοπελα απο τα Μπιτολα ( Μοναστηρι). Ειναι δασκαλα. Την ρωτησα απο την αρχη τη γνωμη της για το ονομα. Δεν την ενδιαφερει. Την ρωτησα τι διδασκει στα σχολεια. Ειπε αυτο που την εμαθαν στο πανεπιστήμιο ακομη και αν δεν το πιστεύει.
Απλα προσπαθει να μην φανατισει η να δωσει στα παιδια σκεψη να εχουν ανοιχτο μυαλο και να διαβαζουν απο το ίντερνετ την ιστορια. Ρωτησα πιο νομιζει πως ήταν το ονομα της περιοχης της παλιοτερα. Μου είπε Βαρντασκα. Δεν θυμοταν βέβαια γιατι ειχε παλιοτερα η πολη της το ονομα Μοναστηρι. Επίσης μπερδευει και ολοι τους εκει την ελληνικη κοινότητα με τους βλαχους και ολους μας λενε βλαχους.
Οταν ρωτουσα γιατι υπάρχουν ελληνικά γραμματα σε πολλα κτιρια αλλα και στη αρχαια Ηρακλεια, δεν γνωριζε. Εκανα πολλους φιλους τα 3 αυτα χρονια. Ηλικιες απο 29 εως 65 ετων. Κανενας πολιτης δεν ενδιαφεροταν πως θα ονομαστουν.
Το ονομα Μακεδονία τους ηταν απλα μια λεξη και οχι μια υπερηφάνεια οπως εμεις νιώθουμε. Μερικοι αλλα λιγοι υποστηρικτες του Γκρουεφσκι ηταν που εφερναν καποιες αντιρρήσεις αλλα καμπτονταν ευκολα. Δεν μπορουσαν να απαντησουν στις ερωτησεις μου ή να μην δεκτουν καποιες απαντησεις μου.
Δεν ειμαι πια με τη κοπελα αυτη. Αλλα σιγουρα δεν ηταν το ονομα ο λογος που οι δυο λαοι, στη περιπτωση μου, να μην μπορουν να ερθουν κοντα και να κανουν οικογένεια. Σιγουρα το σκεφτόμουν πως θα πως στο μελλοντικο μου παιδι που τυχων θα εκανα και θα γεννιόταν εκει, τι ειναι ο πατερας του. Μακεδονας, αλλα αν αυτο ηταν Μακεδονας εγω τι θα ημουν; Η καθημερινοτητα εκει ειναι απλη.
Ο κοσμος δεν νοιαζεται για το ονομα. Πεινανε. Θελουν δουλεια και χρηματα να ζησουν. Δεν μισουν τους Έλληνες οπως νομιζα. Μετα το χωρισμο, οι φιλοι μου εκει, μου ειπαν, δεν εχει σημασια αν χωρισες με τη φιλη μας, εσυ εισαι ο αδελφος, προσεξε, αδελφος ειπαν, Έλληνας. Εχουμε ιδιο DNA ειπαν. Και μου ανοιξαν τα σπιτια τους. Εχουν λιγο διαφορετικη κουλτουρα και αποψεις αλλα προς το συντηρητικό μερος.
Δεν ξερω ακριβως γιατι εγραψα ολα αυτα αλλα διαβασα το αρθρο για τα σχολικα τους βιβλία και βρηκα αφορμη. Δεν πηρα τα σχολικα βιβλια των παιδιων της πρωην μου να τα μελετησω. Ειναι τωρα 6 και 11 ετων. Νομιζω θα εβρισκα πολλα εκει μεσα. Τωρα η μεγαλη μελεταει για τους αρχαίους φιλοσοφοφους.
Δεν μπορεσα να μαθω τη γλωσσα. Τα βασικα. Παντου αλλα και στη σχεση μιλουσα αγγλικα. Ξερουν ολοι. Πιστευω πως βοηθησα οσο κανενας πολιτικος απο τη περιοχη, στη φιλια των κατοικων και στην κατανοηση απο μεριας τους γιατι επιμενουμε τοσο στο ονομα και τους λογους που αντιδρουμε, πειθωντας αρκετους για το οτι ολη η ιστορια γινεται για να πλουτισουν καποιοι πολιτικοι απο τις 2 πλευρες. Πιθοντας τους πως αν ειχαν ενα αλλο ονομα που δεν περιεχει το Μακεδονια, κερδισμενοι θα ηταν και οι 2 πλευρες αλλα οχι αυτη τη φορα οι πολιτικοι αλλα οι πολιτες. Ευχαριστώ για τον χρονο σας.
Δεν ξερω σε τι μπορει να χρησιμεύσει αυτο το κείμενο σε εσας. Ισως απλα ηθελα να γραψω καπου πως οι πολιτες των Σκοπιων ειναι απλοι ανθρωποι σαν εμας και δεν μας θεωρουν εχθρους εκτος βεβαια τους φανατικούς.
Τετοιους βεβαια εχουμε και εμεις. Και ο φανατισμός συνηθως φερνει αντιθετα αποτελέσματα. Εχω ακομη φιλους, καλους, και δεν θελω να τους χασω.
Ευχαριστώ και παλι για τον χρονο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το μηνυμα μου.

Τα στοιχεία του συντάκτη είναι στη διάθεση του ιστολογίου μας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube