Τουρκία 28 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί ο Ερντογάν ισλαμοποιεί το κράτος

Γιατί ο Ερντογάν ισλαμοποιεί το κράτος

Του Κώστα Ράπτη

Από τη μια οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί επικείμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα ενδυναμώσουν τις ελευθερίες των πολιτών, με επιστέγασμα την εκπόνηση νέου Συντάγματος, σε αντικατάσταση αυτού που κληροδοτήθηκε από την χούντα του Εβρέν και έχει έκτοτε επανειλημμένα αναθεωρηθεί.

“Φυγή προς τα εμπρός”

Παρ’ όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν ακάθεκτος εξαγγέλλει σε περιφερειακά συνέδρια του κόμματός του που πραγματοποιούνται την εποχή αυτή την παρουσίαση δέσμης θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων την επόμενη εβδομάδα, παράλληλα με τη δρομολόγηση του φαραωνικού και οικολογικά καταστροφικού πρότζεκτ του νέου “Καναλιού του Βοσπόρου” απέναντι στο οποίο ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δίνει μάχη οπισθοφυλακής.

Την ιδιόμορφη αυτή “φυγή προς τα εμπρός” του Ερντογάν, σε μια συγκυρία κατά την οποία πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα εντός και εκτός Τουρκίας, εικονογραφεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η συζήτηση για την εκπόνηση νέου Συντάγματος.

Κατά τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας η ρίζα των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκεται στο ότι ο θεμελιώδης νόμος της χώρας αποτέλεσε “κληροδότημα πραξικοπηματιών”: τέθηκε σε ισχύ το 1982, μετά από δημοψήφισμα, από τη χούντα του Εβρέν, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το προηγούμενο Σύνταγμα του 1961, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την ανατροπή και τον απαγχονισμό του Αντνάν Μεντερές.

“Ερντογανικό κράτος”

Η πρόταση για εξαρχής εκπόνηση νέου Συντάγματος, η οποία συνάντησε αμέσως τη θερμή αποδοχή του συμπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε ως κλιμάκωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν από τον Νοέμβριο, με το βλέμμα στραμμένο στο 2023, οπότε συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (και προβλέπεται να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές).

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube