Weather Icon

Μεγάλη βδομάδα στη Γενεύη για Πενταμερή

Μεγάλη βδομάδα στη Γενεύη για Πενταμερή

  Το Κυπριακό σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τον Ακάρ να επιμένει σε δύο κράτη και πάλι

Φρίξος Δαλίτης   

Το δεύτερο μισό Απριλίου και πιο συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του μήνα στη Γενεύη, οδεύει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας η άτυπη πενταμερής διάσκεψη.

Επίσημη ανακοίνωση δεν προέκυψε ούτε και χθες από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ενημερωθεί για την ημερομηνία αλλά και τον χώρο που προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της διάσκεψης.

Χωρίς βέβαια να μπορεί να εγγυηθεί κανένας ότι δεν θα υπάρξει νέα ανατροπή στον προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών, λόγω και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού. Πολύ πιθανόν, αρχές της επόμενης εβδομάδας να ανακοινωθεί και επίσημα τόσο η ημερομηνία, όσο και ο τόπος του ραντεβού.

Μέχρι τότε βέβαια, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί και παρά το ότι ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε χθες πως η Λευκωσία προετοιμάζεται για την άτυπη διάσκεψη και είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα με τα δεδομένα να έχουν ως εξής:

-Τοξικό κλίμα: Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί αρκετά ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό, με έντονα τοξικό  κλίμα στο πολιτικό σκηνικό και τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δέχεται καθημερινά πυρά.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει την καλή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες υπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους ψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους που διατηρούν, δεν δείχνουν διάθεση στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη.

Επίσης, η χρονική στιγμή που φαίνεται να έχει κλειδώσει η πενταμερής, είναι στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου ενόψει βουλευτικών εκλογών του Μάη.

Γεγονός το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίδειξη πνεύματος συναίνεσης και συλλογικότητας έναντι των προκλήσεων που θα προκύψουν ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

-Τουρκικές παγίδες: Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που φτάνουν από την άλλη πλευρά δημιουργούν έντονο προβληματισμό στη Λευκωσία.

Η οποία στην ουσία πηγαίνει στην πενταμερή μη έχοντας διέξοδο, αλλά με έντονες ανησυχίες για τις θέσεις αλλά και τις ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως να προβεί η τουρκική πλευρά προκειμένου να τορπιλίσει τη διαδικασία, εγκλωβίζοντας παράλληλα την ελληνοκυπριακή πλευρά σε νέα αδιέξοδα.

Πολύ πιθανόν στο διάστημα αυτό, να επιχειρήσει και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους προκειμένου να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είναι επίσης προφανής –από τις κινήσεις που γίνονται– από πλευράς Άγκυρας η προσπάθεια ενίσχυσης με κάθε τρόπο του κατοχικού καθεστώτος στο πλαίσιο της αξίωσης για κυριαρχική ισότητα την οποία αξιώνει ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ομάδας νομικών που έχει συγκροτηθεί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη, σημειώνοντας πως η προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

«Είναι γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί και μια ομάδα ειδικών νομικών σε θέματα συνταγματικού δικαίου και άλλων παρεμφερών ειδικοτήτων, η οποία έχει συνέλθει ήδη σε αρκετές συνεδρίες», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «τα μέλη της ομάδας αυτής έχουν μελετήσει διάφορα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιόν τους, και άρχισε ήδη η συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας στην οποία έχουν προβεί. Και τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση της ομάδας αυτής για συζήτηση συγκεκριμένων νομικών θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού αλλά και την άτυπη πενταμερή», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με τη διαπραγματευτική ομάδα «και προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ιδιαίτερα στους τομείς με τους οποίους έχουν ασχοληθεί, όπως θα αξιοποιήσει και τη συμβολή των ειδικών συνταγματολόγων, νομικών».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πως θα θέσει στο τραπέζι της άτυπης διάσκεψης το μοντέλο λύσης δύο κυρίαρχων κρατών, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «εμείς υποστηρίζουμε μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ακάρ: Μόνη λύση, τα δύο κράτη στην Κύπρο

Δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα για την Τουρκία.

Σε ομιλία του από τη Φώκαια της Σμύρνης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι όλοι πρέπει να δουν «την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο» κατά τα λεγόμενά του, «και δεν πρέπει να την αγνοούν». Πραγματικά, υποστήριξε, «έφερε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα στο νησί».

«Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο μαζί με τη Βρετανία και την Ελλάδα. Η προσπάθεια κάποιων να δείξουν την Τουρκία ως στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο διαφορετική από τη νομική της βάση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «αυτές οι ψευδείς δηλώσεις και άδικες κατηγορίες δεν θα ωφελήσουν ούτε την ελληνική ούτε την ε/κ πλευρά». 

Η Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα του ΣΕΥ

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα βρεθεί μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να τεθεί από ορισμένους υπουργούς.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας, για το οποίο οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να υπάρξει συντονισμός ΕΕ-ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις γενικότερες εξελίξεις των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό που η Τουρκία δεν είναι στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Τέλος, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επέκταση της λίστας των λεγόμενων κυρώσεων επί προσώπων για τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη περατωθεί και «δεν υπάρχει σχετική κινητικότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube