Weather Icon
Τουρκία 19 Φεβρουαρίου 2021

Διαβαθμισμένη έκθεση της ΜΙΤ αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία πλαισίωσε έναν πράκτορα ως υποτιθέμενο δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη

Διαβαθμισμένη έκθεση της ΜΙΤ αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία πλαισίωσε έναν πράκτορα ως υποτιθέμενο δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη

 Το τουρκικό κράτος “κουκούλωσε” το θέμα της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Abdullah Bozkurt

Μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών της Τουρκίας εκκαθάρισε αποτελεσματικά έναν πρώην υπάλληλο από σοβαρές κατηγορίες κατηγορούμενων για εισαγγελικό ρόλο σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Andrei Karlov τον Δεκέμβριο του 2016.

Η διαβαθμισμένη έκθεση εσωτερικής επιθεώρησης, που ελήφθη από την Nordic Monitor, δεν έλεγε ούτε μια λέξη για την εικαζόμενη συνενοχή του πρώην υπαλλήλου Vehbi Kürşad Akalın στη συνέχιση της δολοφονίας του Ρώσου απεσταλμένου από τζιχαντιστή Τούρκο αστυνομικό. Η έκθεση 22 σελίδων, με σφραγισμένο αρχείο, περιελάμβανε βαθιές πληροφορίες σχετικά με τον Akalın, έναν υπάλληλο χαμηλού επιπέδου της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) που απολύθηκε λόγω των φερόμενων δεσμών του με το κίνημα του Gülen.

«Στις 23 Μαρτίου 2018, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα κατά τη φάση της έρευνας, η MIT έστειλε μια αναφορά για εμένα. … Δεν υπάρχει τίποτα για μένα σχετικά με τη δολοφονία », δήλωσε ο Akalın στην επιτροπή δικαστών στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 17 Ιανουαρίου 2020. 

«Όλες οι λειτουργίες που έχω κάνει στον υπολογιστή μου από την ημέρα που άρχισα να εργάζομαι στο πρακτορείο έχουν πιθανώς εξεταστεί διεξοδικά από την MIT. Ως αποτέλεσμα, δεν έχει βρεθεί ποτέ καμία σταθερή ένδειξη κατασκοπείας;. Εάν είχε ανακαλυφθεί, η έκθεση του συμβουλίου ελέγχου δεν θα είχε διαβαστεί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι κατασκοπεύαμε είτε τη συνωμοσία δολοφονίας του πρέσβη είτε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την αποστολή μου, επειδή απλά δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα », είπε στο δικαστήριο σε άλλη ακρόαση στις 4 Σεπτεμβρίου 2020.

Testimony of Vehbi Kürşad Akalın in court

Οι αποκαλύψεις δημιουργούν υποψίες για την αξιοπιστία της έρευνας για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη και ενίσχυσαν περαιτέρω την άποψη ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούσε να απομακρύνει την υπόθεση από φιλοκυβερνητικές τζιχαντιστικές ομάδες και ριζοσπαστικές προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση του νεαρού αστυνομικού, Mevlüt Mert Altıntaş.

Η έκθεση επιθεώρησης της MIT κατέληξε ακόμη στο συμπέρασμα ότι οι βασικές πληροφορίες και ο κύκλος φίλων του Akalın δεν επέτρεψαν στον οργανισμό να καταθέσει ποινική καταγγελία εναντίον του, δεδομένου ότι οι πληροφορίες «προφορικές» που έστειλε η αστυνομία σχετικά με αυτόν δεν δημιούργησαν ισχυρούς οδηγούς που θα επιβιώσουν από έλεγχο δικαστηρίου. Η έκθεση της MIT υπογράμμισε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συνεργάστηκε με το κίνημα Gülen.

Ο Akalın υπέβαλε επανειλημμένα προτάσεις στο δικαστήριο ζητώντας τους να διατάξουν την αστυνομία να αποκαλύψει την πηγή πληροφοριών που ισχυρίστηκαν ότι συνδέονται με το κίνημα του Gülen και οι οποίες κοινοποιήθηκαν προφορικά στην υπηρεσία. Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημά του. Σημείωσε ότι δεν υπήρχε καμία καταγραφή για το ποιος είπε τι, πότε και πού, αλλά ολόκληρη η ζωή του ανατράπηκε πάνω από αυτή την δια στόματος επικοινωνία.

Προφανώς, η MIT ανέφερε ότι η πηγή της φερόμενης σχέσης του Akalın με το κίνημα προήλθε από την αστυνομία, όχι σε γραπτή μορφή αλλά προφορικά. Στο τέλος ο οργανισμός αποφάσισε να μην βασίσει την απόφασή του σε αυτές τις πληροφορίες.

Οι μόνες καταγεγραμμένες πληροφορίες για αυτόν προήλθαν από έναν ύποπτο που ονομάζεται Hüseyin Kötüce ένα μήνα μετά την αναστολή του Akalın από την ΜΙΤ. Αποδείχθηκε ότι η δήλωση του Kötüce δημιουργήθηκε μετά την απαγωγή, τον βασανισμό και τη διατήρηση σε μια μαύρη τοποθεσία που διευθύνεται από την MIT στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Kötüce, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον Ρώσο πρέσβη από τον Akalın, αποκάλυψε πώς αναγκάστηκε να υπογράψει την προετοιμασμένη δήλωση για να ενοχοποιήσει τον Akalın, κατέθεσε ότι δεν γνώριζε καθόλου τον πράκτορα της MIT και επανέλαβε τις προηγούμενες δηλώσεις του λαμβάνονταν σαφώς υπό πίεση.

Η έκθεση έρευνας της MIT σημείωσε επίσης ότι ο Akalın δεν είχε καμία ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες κατά τη διάρκεια μιας διοικητικής έρευνας της MIT, υποδηλώνοντας ότι η απόφαση να τον απολύσουν και να τον κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο στην υπόθεση δολοφονίας είχε ληφθεί εκ των προτέρων. Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας υποτιθέμενος άντρας στον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταγγείλει σοβαρές κατηγορίες στην υπόθεση δολοφονίας, να εκτρέψει την έρευνα μακριά από ανθρώπους που είναι κοντά στην κυβέρνηση και τους αποδιοπομπαίους αντιπάλους του Ερντογάν στην ομάδα Gülen.

Conclusion page of top-secret MIT report admitting that no solid evidence was found to warrant a criminal investigation into Vehbi Kürşad Akalın over his alleged affiliation with the Gülen movement

Η απασχόλησή του στην MIT δείχνει ότι ο Akalın δεν ήταν στην πραγματικότητα ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών. Ήταν ένας αρχάριος σε μια θέση εισόδου και εργαζόταν ως βοηθός στο ρωσικό γραφείο. Πριν από την ένταξή του στο γραφείο στην ηλικία των 26 στις 21 Απριλίου 2014, είχε εργαστεί για λίγο στο Υπουργείο Παιδείας, ακολουθούμενο από μια θέση εισόδου στο Υπουργείο Εξωτερικών για οκτώ ή εννέα μήνες.

Όταν μια πρόσκληση πρόσληψης προήλθε από το πρακτορείο κατασκοπείας, αγωνίστηκε στις εξετάσεις πέρασε. Του δόθηκε ο κωδικός ταυτότητας πρακτορείου M-12640 και άρχισε να εργάζεται. Μετά την εκπαίδευσή του, ανατέθηκε στο γραφείο της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο Akalın ήταν μέλος της ομάδας που διερεύνησε τη δολοφονία και κοίταξε το προφίλ του δολοφόνου. Τόνισε πώς ο αστυνομικός ριζοσπαστικοποιήθηκε γρήγορα από πολλούς ιμάμηδες και είχε στείλει κεφάλαια σε ριζοσπαστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Οι ιμάμηδες και οι ριζοσπαστικές οργανώσεις ήταν κοντά στην κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι εργάζονταν με επίσημη ιδιότητα στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet). Απολύθηκε στις 13 Ιουνίου 2017 και φυλακίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017.

Prosecutor’s indictment reveals that a background check on Akalın and his first-degree relatives did not indicate that he was in any way linked to the Gülen movement

Οι ισχυρισμοί του εισαγγελέα κατέρρευσαν όταν ξεκίνησε η δίκη και βασικοί κατηγορούμενοι επανέλαβαν τις προηγούμενες δηλώσεις τους, οι οποίες εξήχθησαν υπό πίεση και υπέβαλαν ιατρικές αναφορές για να αποδείξουν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση έως ότου συμφώνησαν να υπογράψουν ψευδείς δηλώσεις. Πολλοί μάρτυρες της κυβέρνησης δεν εμφανίστηκαν για αντεξέταση παρά τις επανειλημμένες προτάσεις των δικηγόρων και των κατηγορουμένων. Όσοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο παρείχαν αντικρουόμενες δηλώσεις, ενώ μερικοί επανάλαβαν εκ νέου προηγούμενες δηλώσεις που είχαν δώσει στην αστυνομία.

Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία στο φάκελο της υπόθεσης που δείχνουν ότι ο δολοφόνος ήταν στην πραγματικότητα τζιχαντιστής, παρακολούθησε κύκλους προσευχής που διοργάνωσε ο κυβερνητικός κληρικός Νουρεττίν Γιλντζίζ και είχε επαφές  με γνωστούς μαχητές της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν διερεύνησε τις προσωπικότητες της Αλ Κάιντα που είχαν συνεργαστεί με τον δολοφόνο. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιβράβευσε τον δολοφόνο με χρηματικό μπόνους.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube