Κρινιώ Καλογερίδου 17 Νοεμβρίου 2020

Πολυτεχνείο:Ένα ναρκοθετημένο ”σύμβολο εξέγερσης”…

Πολυτεχνείο:Ένα ναρκοθετημένο ”σύμβολο εξέγερσης”…

Γράφει η συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

Χρειάστηκε να περάσουν 46 ολόκληρα χρόνια απ’ την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για να συνειδητοποιήσουν πολλοί από μας ότι η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 1974 για να τιμήσει την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ένα χρόνο πριν, ήταν το τέλειο άλλοθι της Αριστεράς για να οικειοποιηθεί την αίγλη του αντιστασιακού δια της νεολαίας της.

Το τέλειο άλλοθι για να αυτοανακηρυχθεί σε ”ηττημένο νικητή” των μεταπολιτευτικών χρόνων και να καρπώνεται έκτοτε αυτάρεσκα, αυθαίρετα και αλαζονικά τα προϊόντα της συστηματικής προπαγάνδας της περί ηθικής και ιδεολογικής υπεροχής της έναντι της Δεξιάς.

Τα μόνιμα όπλα της ήταν τα αντι-ιμπεριαλιστικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματά της, που “πρωτοπορούσαν” στους αγώνες των φοιτητών και προετοίμασαν με τον αριστερό προσανατολισμό τους τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας, ο οποίος βρήκε τον τέλειο εκφραστή του στο πρόσωπο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου (1981).

Από ‘κει κι ύστερα το ”Εδώ Πολυτεχνείο!..” πήρε – βάσει σχεδίου – διαστάσεις συλλογικού μύθου, που έδεσε θαυμάσια με τα μεταπολιτευτικά δεδομένα του Αθηνοκεντρικού κράτους, το οποίο χρόνο με τον χρόνο έδινε όλο και λιγότερα εχέγγυα της δημοκρατικότητάς του, με κίνδυνο να θεωρηθεί η Δημοκρατία του ”νομιζόμενη” από τους ίδιους τους πολίτες του, που διεκδικούσαν ορμητικά να ασκήσουν τα δικαιώματά τους μετά την 7χρονη καταπίεση που τους τα στέρησε.

Φευ!.. Ζητούσαν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε μια Δημοκρατία που όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν καταφανώς ψευδεπίγραφη, αφού κυριαρχούσαν μεταπολιτευτικά στην πολιτική μας σκηνή εντυπωσιοθήρες πολιτικοί, λαϊκιστές, εξουσιομανείς, δημαγωγοί και κομματάρχες, που γίνονται ”πρότυπα” διαφθοράς και εθνικής υποτέλειας.

Έτσι έφτασε ο ελληνικός λαός να πένεται πνευματικά και ηθικά. Να δείχνει ανιστόρητος και ασυνείδητος εξαιτίας της ανημποριάς του. Να επενδύει στην ύλη κι όχι στο πνεύμα του. Να ανέχεται αυτούς που τον τρομοκρατούν, που καταστρέφουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία του, τα κληροδοτήματα των προγόνων του και τα εθνικά σύμβολά του.

Για χρόνια ολόκληρα οι αντιεξουσιαστές της Αριστεράς εκμεταλλεύονταν άγρια το πανεπιστημιακό άσυλο, βανδάλιζαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ασχημονούσαν κατά των καθηγητών και των πολιτικών τους αντιπάλων, μέχρι που ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, με την κατάργηση του ασύλου στους ασεβείς της Δημοκρατίας μας.

Και επειδή αυτό δεν αρκεί από μόνο του, ήδη σκέπτονται στην κυβέρνηση – μετά κι από τις ασχήμιες σε βάρος του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ – να καθιερωθεί η πανεπιστημιακή κάρτα εισόδου και η φύλαξη από ειδικό Σώμα στα πανεπιστήμια, για να μπει ένα τέλος στις βιαιοπραγίες και τις καταλήψεις και για να αποτραπεί η είσοδος στους επίδοξους κατασκευαστές βομβών μολότοφ και άλλων εκρηκτικών υλών, οι οποίες κατατρομοκρατούν τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα αυτά είναι δείγματα μιας εκφυλισμένης Δημοκρατίας, προφανώς ψευδεπίγραφης, που πνέει τα λοίσθια και αναζητά επειγόντως συσκευή οξυγόνου για να επιζήσει, αφού δε συναρτώνται πλέον μαζί της – ατομικά και συλλογικά – έννοιες όπως η αξιοκρατία, η εμπιστοσύνη και η διασφαλισμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Το υπαρκτό δίλημμα των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974, όπως το έθεσε με σαφήνεια ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν ”Καραμανλής ή τανκς”. Και ήταν, πράγματι, υπαρκτό εκείνο το δίλημμα, γιατί μέσα στο στράτευμα ανθοφορούσαν ακόμα οι θιασώτες της Χούντας, που με το ζόρι κρατιούνταν για να μην… ξαναεπαναστατήσουν.

Ως εκ τούτου, ήταν ανάγκη να ακουστεί μυριόστομη η φωνή της Δημοκρατίας από εκείνες τις εκλογές, για να επέλθει η ομαλότητα στο πολίτευμα και την κοινωνία. Κι αυτό επιτεύχθηκε, πράγματι, χάρη στους χειρισμούς δύο κυρίως ανθρώπων: του Κωνσταντίνου Καραμανλή (νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού με 54,37 τοις εκατό) και του υπουργού Αμύνης του, Ευάγγελου Αβέρωφ.

Έκτοτε άνοιξε ο δρόμος για αλλαγή φρουράς στο πολιτειακό και πολιτικό μας σύστημα. Η Χούντα κι ο βασιλιάς (αν και η πρώτη έδιωξε τον δεύτερο και ο δεύτερος δεν επέστρεψε, παρά την υπόσχεση του ΚΚ) έγιναν πλέον παρελθόν και εγκαταστάθηκε πανηγυρικά στη θέση τους η Κοινοβουλευτική Προεδρευόμενη Δημοκρατία, που γιόρτασε για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 24 Νοεμβρίου 1974…

Τι απέμεινε από τότε (και χωρίς να συμπεριλάβω τις τωρινές επιπτώσεις της πανδημίας του covid 19 επ’ αυτής); Ίσως ελάχιστα… Τα συνθήματα ατόνισαν με τον καιρό, για να χαθούν παντελώς στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα. Η 45χρονη αδιάλειπτη Δημοκρατία ξέφτισε μες στον ορυμαγδό του κομματικού φανατισμού και αποσύρθηκε πληγωμένη δεχόμενη απανωτά χτυπήματα.

Θύτες της ήταν η μεταπολιτευτική διαφθορά και η χρεοκοπημένη μνημονιακή περίοδος, μαζί με τα ιδεοληπτικά “πραξικοπήματα” της “Κυβερνώσας Αριστεράς” των 4,5 χρόνων διακυβέρνησής της, που ανέδειξαν στο έπακρο τον εθνομηδενισμό και την γκαιμπελίστικη προπαγάνδα της, αλλά και την απέχθειά της προς τον σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας και κυριαρχίας (μετατροπή του “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ” // “συμφωνία Πρεσπών”).

Ανέδειξαν ακόμη τον Νεποτισμό, την αλαζονεία της εξουσίας, την μακιαβελική πολιτική της, την κατακρήμνιση του “ηθικού της πλεονεκτήματος” και τον αμοραλισμό της, μετά την υπογραφή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου, την υποθήκευση για 99 χρόνια της δημόσιας περιουσίας της χώρας στους δανειστές μας και τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας.

Ανέδειξαν ακόμα την ιδεοπολιτική σύγχυση της Αριστεράς, που απ’ τα εμπεδωμένα αντιαμερικανικά σύνδρομα κατέληξε σε λάγνα σφιχταγκαλιάσματα με τον καπιταλισμό (διακοπές με εφοπλιστικά κότερα για τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταθέσεις εκατομμυρίων για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλπ), σαν να μην κυβερνούσαν οι εκπρόσωποι της 4,5 χρόνια, αλλά οι εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας, με ακριβά κοστούμια χωρίς γραβάτα…

Όλα αυτά μέχρι ”χθες”, γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει ελέω της φονικής πανδημίας. Για τον λόγο αυτό στις περιορισμένες εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου, που θα λάβουν χώρα στο Πολυτεχνείο με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας, θα καταθέσει στεφάνι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρχηγού του, χωρίς τις παλιές ”τυμπανοκρουσίες” και τα λαϊκίστικα δρώμενα.

Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί για κατάθεση στεφάνου στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ μια αντιπροσωπεία του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατευθυνθεί συμβολικά στην αμερικανική πρεσβεία…

Ελπίδα μας είναι να μην ακουστεί και πάλι το γνωστό… moto της Αριστεράς: ”φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, γιατί θα γελάσουν μαζί τους και οι πέτρες ακόμη. Άλλωστε ταιριάζει περισσότερο στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει την εθιμοτυπική πορεία χαμογελώντας ανέμελα, όπως έκανε πέρυσι.

Τότε που ηγήθηκε της μικρής σχετικά πορείας έχοντας καρφιτσωμένο στα χείλη του το γνωστό παιδιάστικο χαμόγελο, που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τους αγριεμένους φοιτητές της πορείας οι οποίοι – με αφορμή την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου – διαμαρτύρονταν έντονα με σύνθημα ” Το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό!!!..”, μήπως και συγκινήσουν τους περαστικούς υπέρ τους.

Ούτε λόγος να γίνεται φυσικά για το παλιό, ιστορικό σύνθημα του Πολυτεχνείου ”Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!!!..”, που επικεντρωνόταν στα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί έχουν ξεφτίσει πια τα συνθήματα και από κόκκινα και επαναστατικά που ήταν πριν, έγιναν… ροζ και ξεθώριασαν στη συνείδηση των Ελλήνων. Όπως έχει ξεθωριάσει και το ίδιο το ”Πολυτεχνείο” ως σύμβολο εξέγερσης και Δημοκρατίας μαζί.

Ίσως γιατί ταυτίζεται από πολλούς πλέον με σύμβολο λήθης της κυπριακής τραγωδίας. Ίσως γιατί η Δημοκρατία που συμβόλιζε άλλοτε δεν υπάρχει, γιατί έχει ναρκοθετηθεί απ’ τη διαφθορά, τη δημαγωγία και την αναρχία, σε βαθμό που να έχουν πειστεί οι περισσότεροι πως – μέχρι να βρει γιατρειά αυτή – θα είναι αστείο να λέμε πως είναι… δημοκρατική”.

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube