Weather Icon
ΠΦΑ 29 Αυγούστου 2020

Πώς γίνονται οι οριοθετήσεις

Πώς γίνονται οι οριοθετήσεις

 

 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί κλασικό παράδειγμα μιας παραπλανητικής ανάρτησης, η οποία προφανώς γίνεται με δόλο, μόνο και μόνο για να εξαγριώσει τους πολίτες.
Στην ίδια απόφαση όμως, Maritime Delimitation in the Caribbean Sea and the Pacific Ocean (Costa Rica v. Nicaragua), το Δικαστήριο απέδωσε μειωμένη επήρεια (50%) στα νησιά Corn τα οποία ανήκουν στην Νικαράγουα κι έχουν πληθυσμό 7.400 κατοίκων, και μειωμένη επήρεια (50%) στην χερσόνησο της Αγίας Ελένης που ανήκει στην Κόστα Ρίκα.
Με αυτόν τρόπο το Δικαστήριο θεώρησε ότι έφτασε σε μια equitable solution, την οποία αναφέρουν τα άρθρα 74.1 και 83.1 της UNCLOS για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα αντίστοιχα. Η Κόστα Ρίκα ευνοήθηκε στην Καραϊβική, η Νικαράγουα στον Ειρηνικό.
Αλήθεια, γιατί ο Κοτζιάς τονίζει το «πιο πρόσφατη»; Υφίσταται ιεράρχηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου; Όχι. Μπορεί μια απόφαση να πάψει να είναι δεσμευτική παρά μόνο με άλλη δικαστική απόφαση που θα την εξαφανίσει; Όχι.
Το δεδικασμένο του Δικαστηρίου λειτουργεί όπως στο εσωτερικό δίκαιο όπου η παραβίαση του δεδικασμένου αποτελεί λόγο αναίρεσης μιας απόφασης; Όχι.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι βάσει του άρθρου 59 του Καταστατικού του, μια απόφαση δεσμεύει μόνο τα διάδικα μέρη και για την συγκεκριμένη υπόθεση, ακόμη και το ίδιο το Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την νομολογία του. Ασχέτως εάν την χρησιμοποιεί στις αποφάσεις του. Δεν δεσμεύεται όμως να ακολουθήσει το δεδικασμένο του. Επίσης η νομολογία είναι επικουρική πηγή του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με το άρθρο 38.1 του Καταστατικού του, χαρακτηρίζεται ως «βοηθητικά μέσα για τον καθορισμό των κανόνων δικαίου».
Όχι, δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο δίχως τις προβλέψεις του και δίχως την νομολογία του. Δεν έχει όμως καμία σχέση με αυτό που υπονοεί στην ανάρτηση του.
Για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης που αναφέρει η UNCLOS, έχει διαμορφωθεί από την νομολογία μια προσέγγιση τριών σταδίων για την οριοθέτηση της αοζ και της υφαλοκρηπίδας.
Στο πρώτο επίπεδο χαράσσεται η προσωρινή γραμμή οριοθέτησης βάσει της αρχής της μέσης γραμμής/ίσης απόστασης, στο δεύτερο στάδιο ακολουθεί η τροποποίησή της λόγω των σχετικών περιστάσεων και τέλος το disproportionality test. Οι σχετικές περιστάσεις κρίνονται κατά περίπτωση (case by case), δεν υφίσταται νομικός περιορισμός, μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Γεωγραφικοί παράγοντες όπως η θέση, το μέγεθος και το μήκος των ακτών του νησιού αλλά και μη γεωγραφικοί παράγοντες όπως η αλιεία (Jan Mayen case), δημόσια τάξη, περιπολία και ασφάλεια (Νικαράγουα ν. Κολομβία) ή οι φυσικοί πόροι (Τυνησία ν. Λιβύη).
Όλα τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το άρθρο 121 της UNCLOS. Βέβαια το τι εστί νησί και τι βράχος είναι μεγάλη κουβέντα πχ εάν το Κουφονήσι είναι νησί ή όχι, που δεν είναι της παρούσης. Και εκτεταμένα έχει ασχοληθεί μόνο η South China Sea Arbitration case.
Πάντως όπως σημειώνουν στο βιβλίο τους, A practitioners’ guide to maritime boundary delimitation από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης, οι κ. Fietta και Cleverly τα νησιά, οι βράχοι ή άλλα γεωγραφικά στοιχεία αποτελούν σχετικές περιστάσεις μόνο «where they have a distortive effect on the geography of the delimitation area, and thus on construction of the provisional equidistance line.»
Οσο λοιπόν εγγύτερα βρίσκεται ένα νησί στο ηπειρωτικό έδαφος της χώρας στην οποία ανήκει τόσο λιγότερο το distortive effect όπως στην περίπτωση του νησιού Uvita της Κόστα Ρίκα (στο οποίο προφανώς αναφέρεται ο Κοτζιάς). Αν όμως είναι απομακρυσμένο ή απομονωμένο, τότε το μέγεθός του, σε συνδυασμό με το μήκος των ακτών του αντικείμενου ή παρακείμενου κράτους, κρίνει την απόδοση πλήρους ή μερικής επήρειας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ίδιο το ΔΔΧ σε αποφάσεις του έχει αναφερθεί στην απόφαση του ITLOS Delimitation of the Maritime Boundary in the Bay of Bengal (Bangladesh/Myanmar) (Judgment, ITLOS Reports 2012, p. 86, para. 317), η οποία επισημαίνει ότι για την επήρεια του νησιού δεν υφίσταται ένας γενικός κανόνας, που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Η επήρεια του νησιού πάντα κρίνεται βάσει της συγκεκριμένης υπόθεσης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και κρίνεται αναλόγως, ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη λύση. “the effect to be given to an island in the delimitation of the maritime boundary in the exclusive economic zone and the continental shelf depends on the geographic realities and the circumstances of the specific case. There is no general rule in this respect. Each case is unique and requires specific treatment, the ultimate goal being to reach a solution that is equitable”.
Γι αυτό και το Δικαστήριο έδωσε μειωμένη επήρεια στα corn islands στην απόφαση Κόστα Ρίκα ν. Νικαράγουα, αλλά σε προηγούμενη απόφαση του Νικαράγουα ν. Κολομβία στα ίδια νησιά, τα corn islands δλδ, απέδωσε πλήρη επήρεια. Γι’ αυτό και στην απόφαση Ρουμανία ν. Ουκρανία δεν έλαβε καθόλου υπόψη του το νησί του φιδιού, γι αυτό και το ITLOS, δλδ το International Tribunal for the Law of the Sea που εδρεύει στο Αμβούργο, στην απόφαση Bangladesh/Myanmar δεν απέδωσε καμία επήρεια (no effect) στο νησί St. Martin’s, ένα νησί 7.000 κατοίκων που υποδέχεται 360.000 τουρίστες κάθε χρόνο και πάει λέγοντας.
Ο Κοτζιάς εκ του πονηρού παρουσιάζει μια κατάσταση one size fits all, που δεν ισχύει. Γι’ αυτό και ο μοναδικός στην ουσία κλακαδόρος του είναι η Έλενα η Ακρίτα με τις σαπουνόπερες της. Του ασκούν κριτική ακόμη και οι πρώην σύντροφοι του.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube