REAL TIME |

Επενδυτικό ενδιαφέρον από Σαουδική Αραβία για την ΑΟΖ της Κύπρου

Του Νέστορα Βασιλείου 
Το επενδυτικό ενδιαφέρον από Σαουδάραβες άρχισε να μετουσιώνεται σε πράξη, την ώρα που και σε πολιτικό επίπεδο Κύπρος και Σαουδική Αραβία έρχονται κοντά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη χώρα.Τους τελευταίους έξι περίπου μήνες Κύπρος και Σαουδική Αραβία έχουν έρθει πιο κοντά με τις επιχειρηματικές σχέσεις να αναπτύσσονται κατά τρόπο που να καθιστούν και τους πολιτικούς δεσμούς αναπόφευκτους.
 
Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία και πρόεδρος της House of Ιnvestment, μίλησε στο Σίγμα για τις προοπτικές που διανοίγονται. Ο Παντελής Σολομής αναφέρθηκε σε απτά αποτελέσματα, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον μετουσιώθηκε σε πράξη.
   
Πρόκειται για τον Σαουδάραβα Σεΐχη που είχε έρθει στην Κύπρο το καλοκαίρι και δήλωσε ότι θα επέστρεφε για να επενδύσει. Ο Σεΐχης Μαχφούζ εκ των ιδιοκτητών του ομίλου Aλ Μουρζάν ο οποίος φτάνει αύριο και πάλι στην Κύπρο φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος και μετά απ’ αυτόν ακολουθούν και άλλοι.
 
Σύμφωνα με τον Παντελή Σολομή οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται για διάφορους τομείς της οικονομίας:
 
– Μελετούν την περίπτωση του Τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου.
 
– Ενδιαφέρον για τη CYTA και συμμετοχή σε ίδια κεφάλαια άλλων παρόχων. 
 
– Ενδιαφέρον για τις Κυπριακές Αερογραμμές. 
 
– Τουρισμός
 
– Εναλλακτικές πηγές ενέργειας 
 
Ο τομέας του τουρισμού φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάθε χρόνο περίπου 12 εκατομμύρια Σαουδάραβες τουρίστες ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους  επιλέγοντας διακοπές μεταξύ άλλων την Τουρκία και την Αίγυπτο.
 
Όπως αναφέρθηκε η μη ύπαρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας αλλά και η μη ύπαρξη απευθείας πτήσεων καθιστούν δύσκολη την μετάβασή τους στην Κύπρο. Αυτή την ώρα οι επενδύσεις που έγιναν ή βρίσκονται σε ορίζοντα υλοποίησης αφορούν και τον τουρισμό.
 
Ενέργειες γίνονται και σε πολιτικό επίπεδο. Μόλις χθες υπήρξε πρόσκληση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επισκεφθεί τη χώρα του και τον Νίκο Αναστασιάδη να αποδέχεται την πρόσκληση.
 
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κυπρίου προέδρου της Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία. Περαιτέρω η κυβέρνηση χαιρέτισε  την απόφαση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να διαπιστεύσει πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα σε γειτονική χώρα και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση Διπλωματικής Αποστολής στη Σαουδική Αραβία.
 
Σύμφωνα, με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου της Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες και με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκαν βίζες σε 30 με 40 Σαουδάραβες εν δυνάμει επενδυτές.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube