Υποσχέσεις ΗΠΑ προς Ομογενείς για άσκηση πίεσης στην Άγκυρα

Υποσχέσεις ΗΠΑ προς Ομογενείς για άσκηση πίεσης στην Άγκυρα

Διαβεβαιώσεις ότι η αμερικανική Κυβέρνηση θα κινηθεί έντονα στο παρασκήνιο και θα ασκήσει έντονα την επιρροή τους στην Άγκυρα, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκάλεσαν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έδωσαν οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στους ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, στις συναντήσεις που είχαν μαζί τους. Ωστόσο αναπάντητο παρέμεινε το ερώτημα τι θα πράξουν στην περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να συμμορφωθεί.

 Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως κι επενδύει στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά έχει αρκετές προσδοκίες κι από την επίσκεψη στην Άγκυρα του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Νοεμβρίου.

Στήριξη παραγόντων της ομογένειας στον ΠτΔ

Οι παράγοντες της Ομογένειας αντιλαμβάνονται ότι οι αμερικανοί ενώ στηρίζουν πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιστρέψει στις συνομιλίες όσο παραμένει εν ισχύ η ΝΑVTEX, θέλουν να βοηθήσουν την τουρκική Κυβέρνηση να σώσει τα προσχήματα.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε αρνήθηκε τα οφέλη από το φυσικό αέριο να μοιραστούν και οι δύο κοινότητες. Όμως αυτό αφορά τους Τουρκοκύπριους κι όχι την Τουρκία, η οποία συμπεριφέρεται ως οι φυσικοί πόροι της Κύπρου να της ανήκουν. Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον Ερντογάν, τη στιγμή που μιλά για δύο κράτη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων
και διαβεβαίωσε ότι η πίεση αυτή θα συνεχιστεί.

Kλειστή σύσκεψη ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι την προσεχή εβδομάδα θα οργανωθεί κλειστή σύσκεψη ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και θα κληθούν να είναι εγρήγορση εν όψει των εξελίξεων.

Να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε θετικότερη προσέγγιση από τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην ομογενειακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, ο Πρόεδρος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, Αντι Μανάτος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης κι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης, Σάββας Τσίβικος.
ant1iwo 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube