REAL TIME |

TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου

TOR M1 | Τα αξιόπιστα SHORAD της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου

Το ρωσικής κατασκευής αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHOrt Range Air Defence/SHORAD) TOR, έχει σχεδιαστεί την δεκαετία του 1980 για να παρέχει άμυνα σημείου (point defence). Τέθηκε σε υπηρεσία το 1986 και μέχρι σήμερα το σύστημα παράχθηκε σε διάφορες εκδόσεις με τελευταία την έκδοση TOR-M2MK την οποία παρέλαβε πρόσφατα η Αρμενία και την TOR-M2DT Artic.

To αντιαεροπορικό σύστημα TOR Μ1 ή SA-15 “Gauntlet” κατά ΝΑΤΟ, παραχωρήθηκε το 1999 στην Εθνική Φρουρά από τον Ελληνικό Στρατό (ο οποίος επίσης διαθέτει το υπόψη σύστημα), μετά το γνωστό θέμα με την μεταφορά στην Κρήτη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300 PMU-1, το οποίο είχε αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για αντιαεροπορικό σύστημα παντός καιρού και φέρεται επί ερπυστριοφόρου οχήματος. Το σύστημα να εμπλέξει πλειάδα στόχων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), πυραύλων cruise και πυρομαχικών ακριβείας (precision guided ammunition).

Το σύστημα παρουσιάζει αυξημένη επιβιωσημότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης εξαιτίας τόσο της κατασκευής του η οποία φέρει το ραντάρ βολής και εγκλωβισμού στόχων ενσωματωμένο σε κάθε εκτοξευτή όσο και της δυνατότητας γρήγορης τάξης και βολής. Επιπλέον το σύστημα διαθέτει ισχυρή προστασία κατά ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών (ECM) καθώς…

Η συνέχεια του άρθρου στο defenceredefined.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube