Weather Icon

Διεθνολόγος Φίλης στο «Ραντάρ»: «Η συμφωνία με την Ιταλία θα αποκτήσει ουσία αν υπάρξει συνέχεια»

Διεθνολόγος Φίλης στο «Ραντάρ»: «Η συμφωνία με την Ιταλία θα αποκτήσει ουσία αν υπάρξει συνέχεια»

Τον απολογισμό της χθεσινής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία για τη οριοθέτηση ΑΟΖ σχολίασε ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης τόνισε ότι είναι μια καλή αρχή, η οποία για να αποκτήσει ουσία, θα πρέπει η χώρα μας να «κυνηγήσει» συμφωνίες τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Αλβανία παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

«Είναι μια καλή αρχή. Βέβαια θα αποκτήσει ουσία αν υπάρξει συνέχεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν είναι αρκετή μια συμφωνία με την Ιταλία, η οποία αποτελεί επικαιροποίηση της οριοθέτησης που είχαμε πετύχει το 1977 της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι αρκετή για τα ελληνικά συμφέροντα, αυτό πρέπει να συνεχιστεί με ανάλογες συμφωνίες, με την Αλβανία και την Αίγυπτο. Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες αλλά μπορούμε να συνεννοηθούμε», δήλωσε αρχικά ο κ. Φίλης στο «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Η συμφωνία με την Ιταλία έχει το θετικό ότι αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά επήρεια. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να αλλάξουμε συντεταγμένες σε σχέση με τη συμφωνία του ‘77, το αντεπιχείρημα δεν έχει υπάρξει προς ώρας ότι η ΑΟΖ θα διαφοροποιείται από την υφαλοκρηπίδα. Μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Τρίτον, έχει ληφθεί υπόψιν η μέση γραμμή, πράγμα που ισχυροποιεί την ελληνική θέση σε σχέση με την Τουρκία. Το 4ο είναι ότι η συμφωνία ασκεί έμμεση πίεση στην Αλβανία.

Η Ιταλία έχει πετύχει συμφωνία με την Αλβανία, εμείς έχουμε τη νέα συμφωνία, άρα μένει η Ελλάδα να συμφωνήσει με την Αλβανία για να κλείσει το ζήτημα στην περιοχή. Επίσης μπορούμε να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας. Είναι η κυριαρχία και είναι μονομερές δικαίωμα του κάθε κράτους να το κάνει. Τώρα πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και από εκεί και πέρα υπάρχει κινητικότητα από πλευράς μας για τους παρανομαστές με τις όμορες χώρες.

Χρονικά είναι πρώτα η Αίγυπτος, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το τουρκολιβυκό και εν συνεχεία η Αλβανία. Η Ελλάδα, με τη χθεσινή συμφωνία δείχνει πώς είναι να κάνεις μια κανονική συμφωνία. Κατόπιν διαπραγμάτευσης και διαλόγου. Μια συμφωνία που σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπαίνει στα χωράφια τρίτων κρατών, αντίθετα με το τουρκολιβυκό».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube