Weather Icon

Η Διπλωματία πρέπει να προηγείται της ενημέρωσης στη Λιβύη

Ανεκμετάλλευτος παρήλθε ο χρόνος και παγιώθηκε ψυχρότητα με την κυβέρνηση της Λιβύης, που έβλεπε ως θετική διπλωματική εξέλιξη την επαναλειτουργία Προξενείου μας στη Βεγγάζη

Όταν η Τουρκία προχώρησε στην παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας υποχρεώνοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης να υπογράψει τα μνημόνια, η χώρα μας επικοινώνησε άμεσα με το αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της Λιβύης και ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως ανεπιθύμητο τον Πρέσβυ της Λιβύης.

Όμως τα αυστηρότατα διαβήματά μας στην Άγκυρα και στον εδώ Τούρκο πρέσβυ θα έπρεπε να συμπληρώνονται και με κλήση του Πρέσβυ μας στην Τουρκία για διαβουλεύσεις στην Αθήνα. Η συγκρατημένη στάση μας έναντι της ταραχοποιού Τουρκίας βραχυκύκλωσε το μήνυμα που είχε ως αποδέκτη την Άγκυρα και την αδύναμη Τρίπολη.

Στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας τις σκιές και ενισχύοντας τη δύναμη των αποφάσεών μας, υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, συναντηθήκαμε με τον στρατάρχη Χαφτάρ σε Λιβύη και Αθήνα, κινήσεις με ηχηρά μηνύματα και αναγνωρισμένη αξία. Αυτή η διπλωματική επιλογή μας διήλθε από καλές και χειρότερες στιγμές. Όμως στη διπλωματία είναι απαραίτητη η αδιάκοπη εγρήγορση και οι χειρισμοί προώθησης των σχέσεων κυρίως με χώρες που συνεχίζεις να διατηρείς τις διπλωματικές σου σχέσεις παρά τις όποιες εντάσεις. Η αναθέρμανση των σχέσεων που διερράγησαν βασίζεται σε κινήσεις χαμηλής διπλωματίας ώστε να επιστρέψουν οι πλευρές σε συναντήσεις υψηλού πολιτικού επιπέδου και διαπίστευση Πρέσβεων.

Ανεκμετάλλευτος παρήλθε ο χρόνος και παγιώθηκε ψυχρότητα με την κυβέρνηση της Λιβύης, που έβλεπε ως θετική διπλωματική εξέλιξη την επαναλειτουργία Προξενείου μας στη Βεγγάζη. Αντί να αξιοποιηθεί στην περίοδο της ψυχρότητας η ελαχίστη αυτή δυνατότητα, αφέθηκε η παρανομούσα Τουρκία να δρα ως εγγυητής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Η συμπεριφορά της Άγκυρας  γίνεται ανεκτή, παρά την παραβίαση των απαγορεύσεων εξοπλισμών, επειδή στηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη που απειλεί ο στρατάρχης ο οποίος δεν συνεργάζεται για την ειρήνη στη Λιβύη. Η θρησκευτική διαφοροποίηση των αντιμαχομένων πλευρών δεν προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα παρά την εκφρασμένη ανησυχία της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αποσταθεροποίηση της περιοχής από σκληρούς ισλαμιστές και ξένους μαχητές που μεταφέρει η Τουρκία από τη Συρία.  

Στη Λιβύη Τουρκία και Ιταλία διαδραματίζουν  πλέον σημαντικότατο ρόλο. Οι σύμμαχοι του στρατάρχη εμφανίζουν κόπωση και κάποια αδυναμία να ακολουθήσουν τη εντατική σπατάλη πόρων που προωθεί η Τουρκία στο πεδίο. Επίσης, καταγράφεται σταδιακή αναπροσαρμογή πολλών στην εντολή της διεθνούς κοινότητας για πολιτική επίλυση του Λιβυκού.

Δεν είμαστε ταλαντευόμενη παρουσία σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση στη γειτονιά μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά τις κινήσεις που απαιτούνται.

Στο σημείο που βρισκόμαστε η ενημέρωση ακολουθεί τη διπλωματία και δεν πρέπει να προηγείται αυτής για δημοσιότητα και δημοφιλία.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube