Weather Icon

Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρεσβευτής – Διάβημα της Αθήνας σε Άγκυρα για τα περί τουρκικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρεσβευτής – Διάβημα της Αθήνας σε Άγκυρα για τα περί τουρκικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα στον απόηχο της αίτησης για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έτσι, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και του επεδώθη διάβημα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «εκλήθη νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Δένδιας: Θα απαντήσουμε
Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Πού το πάει ο Ερντογάν;
Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα η πρόκληση της τουρκίας; Από το Σάββατο, πάντως, μέχρι και σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε πυρετό συσκέψεων, προκειμένου να οριστούν όλα τα κλιμακούμενα βήματα της ελληνικής απάντησης στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Στόχος της γειτονικής χώρας είναι να αποκόψει την ελληνική νησιωτική χώρα, εκτιμά ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μέσα από την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν βλέπει ως πιθανό σενάριο τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου από πλευράς Τουρκίας.

Το κρητικό πέλαγος αποκόπτεται από τα Δωδεκάνησα και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος από το Καστελόριζο. Μέσα από τη λοξή γραμμή του τουρκολιβυκού συμφώνου και από τα επτά αιτήματα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων, που είναι κοντά στα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων, η Τουρκία επιχειρεί να μαρκάρει τις περιοχές και να αποτρέψει την Ελλάδα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα βρει αντίσταση και στόχος του είναι να προκαλέσει τέτοιο κλίμα που να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επιβάλλοντας μια εφ όλης της ύλης διμερή διαπραγμάτευση.

Η Τουρκία νιώθει… ισχυρή με το τουρκολιβυκό σύμφωνο στα χέρια και θέλει να φέρει την κατάσταση στα μέτρα της με την απειλή ενεργοποίησης αυτού. Με λίγα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει το μήνυμα: «Αν δεν θες να κάνω σεισμικές έρευνες για αρχή και γεωτρήσεις μετά, σε σημείο που είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν δεν θες υπερπτήσεις που πλήττουν τα συμφέροντά σου, έλα να το συζητήσουμε».

Διεθνολόγοι εκτιμούν ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Αθήνα, δεν είναι αυτή τη στιγμή στον κεντρικό σχεδιασμό του Τούρκου προέδρου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό. Ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μία ριψοκίνδυνη κίνηση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η έκβασή του.

Πώς πρέπει να κινηθεί η Αθήνα; Αντιδρώντας άμεσα, εκτιμούν καθηγητές Γεωπολιτικής και διεθνολόγοι. Η Αθήνα πρέπει να χρησιμοποιήσει όσα νομικά όπλα διαθέτει, όσα τις παρέχουν οι διεθνείς Συνθήκες, να έχει ενεργό το σενάριο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και να προχωρήσει άμεσα στην οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο. Μόνο με αυτές τις κινήσεις θα σταλεί το σωστό μήνυμα, ότι μια παράνομη ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube