Γενικά θέματα 5 Δεκεμβρίου 2014

Θετική η αποτίμηση της συνάντησης Σαμαρά – Νταβούτογλου

Θετική η αποτίμηση της συνάντησης Σαμαρά – Νταβούτογλου

 

Όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών
σχέσεων ετέθη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο
ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των
υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν
τις 8 το βράδυ της Παρασκευής.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Κ. Παπούλιας: Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», τόνισε νωρίτερα ο Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να διέπονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Νταβούτογλου προσγειώθηκε στην Αθήνα περίπου στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube