Weather Icon
Ιράν , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 4 Μαΐου 2020

Έκθεση: Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συμφώνησαν να καθαιρέσουν τον Assad από την εξουσία

Έκθεση: Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συμφώνησαν να καθαιρέσουν τον Assad από την εξουσία

Το Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) αναμένει πως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του αρχηγού του συριακού καθεστώτος, Bashar al-Assad και την κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει την αντιπολίτευση, τα μέλη του καθεστώτος και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η RIAC είναι γνωστό πως βρίσκεται  κοντά στους φορείς λήψης αποφάσεων στην ρωσική κυβέρνηση. Σε μία έκθεσή της ανέφερε πως μία οργάνωση, η οποία ονομάζεται Ίδρυμα για την Προστασία των Εθνικών Αξιών, συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και με το γραφείο του Βλαντιμίρ Πούτιν, διεξάγει  δημοσκόπηση στην Συρία αναφορικά με το θέμα. 

Αυτή η κατάσταση θα μετέφερε ένα πολύ σαφές πολιτικό ζήτημα,, αποκαλύπτοντας πως ο λαός της Συρίας δεν θέλει ο Assad να παραμείνει στην κεφαλή του καθεστώτος.

Η έκθεση αναφέρει πως η Μόσχα από την αρχή της στρατιωτικής της επέμβασης στην Συρία ήταν πρόθυμη να μην παρουσιαστεί ως προστάτιδα του καθεστώτος Assad. Πρόσθεσε μάλιστα στην συνέχεια πως, ”ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει αν ο Assad θα παραμείνει την εξουσία ή όχι”.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να βλέπει πιό σοβαρά το ζήτημα της πραγματοποίησης αλλαγών, εξήγησε η RIAC, κυρίως επειδή η προστασία του Assad έχει γίνει βάρος για εκείνη.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS εξήγησε: ”Η Ρωσία δεν υποψιάζεται μόνο πως ο πρόεδρος Assad είναι ανίκανος να διοικήσει την χώρα, αλλά φοβάται πως υπάρχει περίπτωση να την εμπλέξει σε μία νέα μακροχρόνια διένεξη σαν αυτή του Αφγανιστάν. Η συμπεριφορά αυτή θα αποσταθεροποιούσε πολύ την Ρωσία”.

Εν τω μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόσθεσε πως το Ιράν το οποίο ασφυκτιά από τις Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, δεν έχει συμφέρον σε μία κατάσταση σταθερότητας στην περιοχή, καθώς την θεωρεί ως ένα πεδίο μάχης με τις ΗΠΑ.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο θεώρησε ότι ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον Assad για να διαπραγματευτεί τα συμφέροντά της, θυσιάζει ταυτόχρονα την υποστήριξη του Συριακού λαού με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία του Assad στην εξουσία. 

Σύμφωνα με το TASS, ο Assad δεν αρνείται κανένα από τα αιτήματα της Μόσχας, τους λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν, αλλά ταυτόχρονα κάνει ακριβώς αυτά που του υπαγορεύει η Τεχεράνη.

Το Ρωσικό πρακτορείο πιστεύει πως η Μόσχα εξετάζει πληθώρα σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θέλουν το Συριακό κράτος να να αποδέχεται και τις πολιτικές οπτικές της Τουρκίας και του Ιράν. Ως αποτέλεσμα, η Συρία θα παραμείνει μία περιοχή, η οποία προστατεύεται από την Μόσχα και το Ιράν, ενώ παράλληλα η αντιπολίτευση θα ελέγχεται από την Τουρκία, δεδομένου ότι Ανατολικά του Ευφράτη ο δυνάμεις του SDF θα προστατεύονται από την Washington. 

Ανέφερε πως η δεύτερη εκδοχή απαιτεί την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και την ενοποίηση της χώρας μετά την επίτευξη πολιτικού μετασχηματισμού σύμφωνα με το ψήφισμα αριθμ. 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το πρακτορείο ειδήσεων θεώρησε πως αυτή η επιλογή είναι λιγότερο δαπανηρή για όλα τα κόμματα.

Η Τουρκία έχει ζητήσει εδώ και καιρό την απομάκρυνση του Αssad, με απώτερο σκοπό να τελειώσει η στρατιωτική παρουσία της στην Συρία.

Σχόλιο: Σε περίπτωση που συμβεί η προαναφερθείσα πολιτική μεταρρύθμιση στην Συρία και διαμορφωθεί ένα άτυπο ομοσπονδιακό κράτος (όπως του Ιράκ) όπου θα ακούγονται τόσο οι Τουρκικές-ισλαμιστικές απόψεις, όσο και οι Ρωσικές (δεδομένων των μακροχρόνια πάγιων απόψεων της Τεχεράνης) βλέπουμε πως το ευρύτερο γεωγραφικό υπερσύστημα της Μέσης Ανατολής θα σταθεροποιηθεί προσωρινά σε σημαντικό βαθμό.

Ο Ιρανικός διάδρομος της Μεσογείου θα παραμείνει ανοιχτός και επισήμως, το ”μαύρο” πετρέλαιο θα συνεχίσει να κοσμεί  την Τουρκική επικράτεια και πλέον τα κινεζικά οικονομικοεμπορικά δίκτυα θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό της Νότιας Σινικής θάλασσας και να φιλοξενηθούν στο Συριακό έδαφος. Άξιο αναφοράς είναι πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι δημιουργία ενός προπλάσματος μίας ενιαίας Πανευρασιατικής Οντότητας θα επιταχυνθεί, ενώ ταυτόχρονα ο Ισλαμικός τουρκόφωνος υβριδικός διάδρομος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την Τουρκία θα εισχωρήσει πιο βαθιά εντός της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με τελικό προορισμό την Κίνα.

Μετάφραση Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος 

πηγή: www.middleeastmonitor.com

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube