Κύπρος , Τουρκία 23 Απριλίου 2020

Ο Μουφτής των κατεχομένων στην Κύπρο, είναι έποικος και εγκάθετος/αχυράνθρωπος του Ερντογάν

Ο Μουφτής των κατεχομένων στην Κύπρο, είναι έποικος και εγκάθετος/αχυράνθρωπος του Ερντογάν
  Φρίξος Δαλίτης   
Σειρά ερωτημάτων για τον Μουφτή των κατεχομένων, τη σχέση του με τον Ερντογάν, αλλά και τη σχέση του με την Εκκλησία της Κύπρου, θέτει η Ένωση Κυπρίων Κύπρου, την οποία χαρακτηρίζει σκανδαλώδη, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της. «Ως Ένωσις Κυπρίων, καταδικάζουμε και δημόσια την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου και την προβολή από τον Αρχιεπίσκοπο και από αυτούς που ελέγχουν το Κυπριακό κράτος σήμερα ενός παράνομου Τούρκου έποικου ως «Μουφτή της Κύπρου». Αναδεικνύοντας το θέμα η Ένωσις Κυπρίων θα ήθελε να διαφωτίσει τους Κύπριους πολίτες για τη σκανδαλώδη σχέση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του αγαπημένου του Ερντογάν, Ταλίπ Αταλάι – μια σχέση που χρονολογείται σχεδόν μια δεκαετία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της. Όπως ισχυρίζεται η Ένωση Κυπρίων στην ανακοίνωση της, ο Ταλίπ Αταλάι είναι κατ’ ουσίαν Τούρκος υπήκοος, γεννηθείς το 1968 στην πόλη Ερντεμλί της επαρχίας Μερσίνης. Ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή, το 1975, η οικογένειά του μεταφέρθηκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια μαζικής παράνομης εγκατάστασης Τούρκων εποίκων στη γειτονιά των Βαρωσίων της Αμμοχώστου. 

 

Ο Αταλάι σπούδασε Θεολογία στην Τουρκία, αφού δεν δύναται να ακολουθήσει αυτή τη σπουδή στην Κύπρο λόγω της απουσίας ιδρυμάτων που προσέφεραν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου την συγκεκριμένη κατεύθυνση εκείνη την εποχή. 

 

Η Ένωση Κυπρίων σημειώνει ακόμα ότι, το 2015 είχε προταθεί ως κοινοβουλευτικός υποψήφιος στις τουρκικές εκλογές με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, του οποίου είναι και μέλος.

 

«Επί του παρόντος, o Αταλάι διαμένει και κατέχει παράνομα περιουσίες Ελληνόφωνων Κυπρίων, ενώ ταυτόχρονα του παρέχεται, κατ’ εξαίρεση, το δικαίωμα κυκλοφορίας στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Επιπλέον, μέσα από την αναγνώρισή του από την Εκκλησία της Κύπρου και αυτούς που ελέγχουν το Κυπριακό Κράτος σήμερα, απολαμβάνει έναν τίτλο που του προσδίδει εξουσία και αξιοπρέπεια στη διεθνή σκηνή».

 

Η Ένωση Κυπρίων, θέτει στην ανακοίνωση της, τα εξής ερωτήματα: 
  • Σύμφωνα με ποια νομοθεσία μπορεί η Εκκλησία της Κύπρου ή ο Αρχιεπίσκοπος να αναγνωρίζουν μονομερώς έναν παράνομο Τούρκο έποικο ως «Μουφτή της Κύπρου» ή «Μουφτή των Τουρκόφωνων Κυπρίων»;
  • Τι δικαίωμα εξασκεί η Εκκλησία της Κύπρου ή ο Αρχιεπίσκοπος προβάλλοντας κάποιον ως Μουφτή, όταν ακόμη και οι ίδιοι οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι δεν δέχονται έναν τέτοιο τίτλο ή αρχή;
  • Πώς είναι δυνατόν και ποιος ευθύνεται που επιτρέπεται σε έναν παράνομο Τούρκο έποικο που δεν είναι κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που εν γνώσει του κατέχει παράνομα περιουσίες Ελληνόφωνων Κυπρίων, να εισέρχεται και να κινείται σε όλη την επικράτεια της Κ. Δημοκρατίας για σχεδόν μια δεκαετία;
  • Αυτοί που ελέγχουν την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αναγνωρίζουν επίσης έναν παράνομο έποικο ως «Μουφτή της Κύπρου», καθώς προωθείται ο ρόλος του από το υπουργείο Παιδείας (Βιβλίο μαθητή) στα κείμενα που διατίθενται στους μαθητές;

 «Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι άγνωστες. Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο φανερό όμως είναι το γεγονός ότι οι ενέργειες του Αρχιεπισκόπου εισάγουν ένα επιπλέον επίπεδο διαχωρισμού μεταξύ των Τουρκόφωνων και Ελληνόφωνων Κυπρίων, τη θρησκεία. Ο Αρχιεπίσκοπος δίνει ζωή σε μια ανύπαρκτη, κατασκευασμένη διαιρετική πλευρά του Κυπριακού. Οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι δεν ζήτησαν ποτέ τζαμί.
 

Η έλλειψη ενδιαφέροντος των Τουρκόφωνων Κυπρίων για οτιδήποτε θρησκευτικό σπρώχνει τον Αρχιεπίσκοπο να ερωτοτροπεί ακόμη περισσότερο με τον κατακτητή. Ένα επικίνδυνο φλερτ που θα προκαλέσει περισσότερο πόνο στους Κυπρίους».

 

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της Ένωσης Κυπρίων είναι ο Οζ Καραχάν, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής στο συνδυασμό «Γιασεμί» μαζί με τον Σενέρ Λεβέντ. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Κυπρίων, αυτή ιδρύθηκε από Κυπρίους που αγωνίζονται για κοινωνική ύπαρξη εναντίον της κατοχής στην Κύπρο από το 1974. Προσδιορίζεται «ως ένας πρωτοποριακός σχηματισμός, εκστρατεύουμε για την εθνική απελευθέρωση των Κυπρίων, υπό τη σημαία που μας δώρισε ο Ισμέτ Γκιουνέι το 1960, τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Αγωνιζόμαστε για την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου και εναντίον των ξένων δυνάμεων που βλέπουν το νησί ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο για τις παράνομες στρατιωτικές τους δραστηριότητες στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική», αναφέρεται.    
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube