Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Νεο-οθωμανική «διπλωματία της μάσκας» στα Βαλκάνια

Δημοσιεύτηκε στις

Μάριος Πούλλαδος

Το θανατηφόρο χτύπημα του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα, δημιουργώντας νέες ζωτικές ανάγκες στις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, με την Τουρκία να εμφανίζεται πρόθυμη ως το κράτος «μεσσίας» παρέχοντας ιατρικό και άλλο εξοπλισμό. Την ευεργεσία αυτή σκοπεύει να την κεφαλαιοποιήσει ασφαλώς μελλοντικά

Μπορεί τα σχέδια της Άγκυρας για εργαλειοποίηση και διοχέτευση παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας προς το παρόν να απέτυχαν στον Έβρο, λόγω της ελληνικής αντίστασης, ωστόσο η Τουρκία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού σπεύδει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με άλλον τρόπο. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα αυτό το διάστημα έστειλε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο αλλά και Ιταλία ιατρικές προμήθειες, με στόχο την καταπολέμηση του ιού. Η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε ήδη από τη δεκαετία του 1990 επενδύσει πολύ δραστήρια σε αυτό που ονομάστηκε «μουσουλμανικό τόξο», δηλαδή την προσπάθεια αξιοποίησης των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών με τις μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων. Ο κορωνοϊός και οι ανάγκες που δημιουργεί για αντιμετώπισή του αποτελούν πλέον την τέλεια δικαιολογία για την Άγκυρα, η οποία φόρεσε το προσωπείο του ανθρωπισμού στέλνοντας μάσκες στις πληγείσες χώρες της περιοχής.

Ισλαμικός «μεσσίας»

Μπορεί η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω του κορωνοϊού να είναι χειρότερη από αυτήν σε άλλες χώρες και να έφτασε στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης σε κρούσματα, ωστόσο οι Τούρκοι εξακολουθούν να επενδύουν στη γεωπολιτική ισχύ επιδιώκοντας την επομένη μέρα της πανδημίας να βγουν κερδισμένοι. Πριν από τον κορωνοϊό, η επιρροή της Τουρκίας στις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων είχε μερικώς ατονήσει, εξαιτίας των άλλων ανοιχτών μετώπων σε Συρία και Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, που απαιτούσαν μεγαλύτερη προσοχή. Ωστόσο, το θανατηφόρο χτύπημα του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα δημιουργώντας νέες ζωτικές ανάγκες στις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, με την Τουρκία να εμφανίζεται πρόθυμη ως το κράτος «μεσσίας» παρέχοντας ιατρικό και άλλο εξοπλισμό. Την ευεργεσία αυτή σκοπεύει να την κεφαλαιοποιήσει ασφαλώς μελλοντικά.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε προ ημερών άρθρο με τίτλο «Η Βόρεια Μακεδονία ευχαριστεί την Τουρκία για την ιατρική βοήθεια». Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η Τουρκία έστειλε ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων μασκών, αναλωσίμων, τεστ κορωνοϊού, σε τέσσερεις χώρες της περιοχής. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Twitter προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ίδια την Τουρκία για τη βοήθειά της στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε επίσης τα λόγια ενός ποιητή του 13ου αιώνα, του Mevlana Rumi: «Υπάρχει ελπίδα μετά από απελπισία και πολλοί ήλιοι μετά το σκοτάδι». Με τη σειρά του ο Τσαβούσογλου έγραψε ως απάντηση στο twitter: «Ένας φίλος που έχει ανάγκη είναι πράγματι φίλος» (Α friend in need is a friend indeed). Στεκόμαστε πάντα στο πλευρό της αδελφής Βόρειας Μακεδονίας».

Την Τετάρτη η Άγκυρα απέστειλε χειρουργικές ρόμπες και τεστ στη Σερβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, ενώ προηγουμένως είχε αποστείλει ιατρική βοήθεια στην Ιταλία και στην Ισπανία, τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη.

Προσωπικά δώρα του Ερντογάν

Τις ευχαριστίες τους προς την Τουρκία εξέφρασαν και ο Πρόεδρος του Κοσόβου Hashim Thaci, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Djukanovi και ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Ivan Brajovic, όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Glauk Kanjufc, για την αποστολή του ιατρικού υλικού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι, που αντιτίθενται στο καθεστώς Ερντογάν, ο συμβολισμός και η αυτοπροβολή έχουν κεντρικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση του μοντέλου συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρου. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι τα φορτία ιατρικής βοήθειας, που στάλθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία εκ μέρους της Τουρκίας, έγραφαν πάνω συνθήματα, σαν να ήταν προσωπική βοήθεια από το γραφείο του Ερντογάν στις χώρες αυτές.

«Η Τουρκία είναι εκεί»

Σε ανάρτησή του στο twitter o εκπρόσωπος του Κόμματος ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ, προέβη στις ακόλουθες αναρτήσεις: «Το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Πολλοί στην ΕΕ λένε ’’είναι απαραίτητο να αποτραπεί η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια’’. Μιλούσαν από πολιτική άγνοια των ιστορικών δεσμών της Τουρκίας με τα Βαλκάνια. Τώρα άφησαν τα Βαλκάνια μόνα τους. Όμως η Τουρκία είναι εκεί».

«Μοναδικός στόχος ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τα Βαλκάνια ήταν η μείωση της επιρροής της Τουρκίας. Καμία τους δεν εμφανίστηκε όταν τα Βαλκάνια τις χρειάστηκαν, σχετικά με την επιδημία του ιού. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, μεταφέρει βοήθεια στις βαλκανικές χώρες την πιο δύσκολη ώρα».

«Αυτό που η Τουρκία έπραξε από μόνη της, η ΕΕ δεν έπραξε ούτε για την Ιταλία ή την Ισπανία, ούτε για τις βαλκανικές χώρες. Πλέον των διαστάσεών της, η Τουρκία, ως παγιωμένο και ισχυρό ευρωπαϊκό κράτος, καταδεικνύει ότι αποτελεί την εγγύηση της ευρωπαϊκής γεωγραφίας. Χωρίς την Τουρκία, η Ευρώπη δεν μπορεί να ορισθεί».

Η Σερβία στο επίκεντρο

Δεν είναι όμως μόνον ότι η Τουρκία εμφανίζεται ως επίδοξος προστάτης των χωρών των Βαλκανίων εν μέσω της πανδημίας. Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη μάχη ανθρωπιστικής βοήθειας που διεξάγεται τώρα υπό μορφή δημοσίων σχέσεων είναι για την καρδιά των Βαλκανίων, τη Σερβία, όπου η ΕΕ παλεύει να κερδίσει το πλεονέκτημα όχι μόνον ενάντια στη Τουρκία, αλλά και την Κίνα και τη Ρωσία.

Μόλις η Σερβία επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση του κορωνοϊού στις 5 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσις τηλεφώνησε σε όλους του ισχυρούς ηγέτες για βοήθεια.

Η Κίνα ήταν η πρώτη που απάντησε αποστέλνοντας πρώτη ιατρικό εξοπλισμό και μια ομάδα ιατρών που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου στις 21 Μαρτίου, ενώ ακολούθησε γρήγορα ένα δεύτερο αεροπλάνο στις 22 Μαρτίου. Οι ανησυχούντες Δυτικοί αξιωματούχοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ονομάσει αυτό το είδος της κινεζικής ιατρικής υποστήριξης για χώρες που πλήττονται από ιούς, όπως η Ιταλία ή η Σερβία, ως «διπλωματία της μάσκας».

Μερικοί από αυτούς κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι χρησιμοποίησε την πανδημία και τον ιατρικό εξοπλισμό αμφισβητήσιμης ποιότητας για να διευρύνει την ήδη σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή του στην Ευρώπη. Την Κίνα ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Το πρώτο ρωσικό αεροσκάφος που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό προσγειώθηκε στο Βελιγράδι στις 3 Απριλίου.

Χώρες του Κόλπου & Τουρκία

Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας, Χουσεΐν Καβάσοβιτς, επιχειρώντας να κατευνάσει την τοπική απογοήτευση των μουσουλμάνων της χώρας από την απουσία βοήθειας εκ μέρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε στις 2 Απριλίου ότι η διστακτικότητα αυτή του Άμπου Ντάμπι είναι το αποτέλεσμα «πολιτικής παρανόησης».

Ωστόσο, οι ντόπιοι εμπειρογνώμονες, αναφέρει το Balkan Insight, δήλωσαν ότι ο πραγματικός λόγος για την απάθεια αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Βόσνιων ηγετών της χώρας και της Τουρκίας, τους οποίους βλέπουν με καχυποψία οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες ανταγωνίζονται την Τουρκία για κυριαρχία στον μουσουλμανικό κόσμο.

Μετά τη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βοσνιακό μέλος της κρατικής προεδρίας της Βοσνίας, Σέφιντ Νταφερόβιτς, στις 5 Απριλίου, ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε υποσχεθεί πως θα στείλει ιατρικό εξοπλισμό. Οι περισσότεροι Βόσνιοι εξέλαβαν την κίνηση «ανθρωπιάς» της Τουρκίας ως χρονικά καθυστερημένη.

H E.E. ψάχνει το λάθος

H αρνητική αντίληψη των λαών της περιοχής για τη στάση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, ειδικά στη Σερβία, και συγκεκριμένα για την απουσία βοήθειας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αποδίδεται από πλευράς Ε.Ε. σε ενορχηστρωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης τρίτων.

«Οι άνθρωποι που παρατηρούν την Ανατολική και Νότια Γειτονία και τα Δυτικά Βαλκάνια ανέφεραν πρωτοφανή όγκο θεωριών παραπληροφόρησης και συνωμοσίας», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η ΕΕΑS, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, σε ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου σχετικά με αφηγήματα και παραπληροφόρηση γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η έκθεση της EEAS προειδοποίησε ότι τα Βαλκάνια ήταν κορεσμένα από παραπληροφόρηση σχετικά με τη στάση της ΕΕ.

Οθωμανικές αναπολήσεις

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος, αναφέρει: «Οι δύο βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η ενίσχυση της Βοσνίας και της Αλβανίας, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, και η διαμόρφωση πλαισίου διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια των εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Στο νομικό αυτό πλαίσιο, η Τουρκία πρέπει να έχει συνεχώς για στόχο να εξασφαλίσει εγγυήσεις, οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα επέμβασης σε υποθέσεις που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια. Ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, η επέμβαση στην Κύπρο, κατέστη δυνατόν να νομιμοποιηθεί, εντός ενός τέτοιου νομικού πλαισίου».

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στα Βαλκάνια, μέσω ενίσχυσης των μουσουλμανικών πληθυσμών των χωρών, την οικοδόμηση τζαμιών και τον διορισμό ιμάμηδων σε ισλαμικές σχολές. Όπως έγραψε και ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού, «έχει ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ότι η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με όλες αυτές τις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες, οι οποίες είναι πρώην οθωμανικές κτήσεις».

Shmerin;h

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σοβαρές εξελίξεις! Φεύγουν οι ΗΠΑ από την Συρία – Σε επικοινωνία το Ισραήλ με τους Κούρδους για τη διαχείριση της κατάστασης

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία εντός δύο μηνών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αφού ο Τραμπ εξέφρασε συμπόνια για τον Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, το ισραηλινό ΜΜΕ Ynet έμαθε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία θα ξεκινήσουν μια σταδιακή απόσυρση εντός δύο μηνών. Το Ισραήλ προειδοποιεί για τις συνέπειες και προσπαθεί να αποτρέψει την κίνηση – εν μέσω φόβων ότι η Τουρκία θα αναλάβει περισσότερα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στη νέα Συρία.

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία εντός δύο μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Ynet.

Παρά τις προηγούμενες ισραηλινές προσπάθειες να αποτρέψει μια τέτοια κίνηση, η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας δεν υποχωρούν και συνεχίζουν να πιέζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ DIRECTUS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».

Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.

Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.

Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;

Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα16 λεπτά πριν

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη;

Ποιοι θέλουν να μειώσουν τους πιλότους στα αεροσκάφη, λόγω ΑΙ

Πολιτική43 λεπτά πριν

Θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας! Λέει ότι παραβιάζουμε τη δικαιοδοσία της Τουρκίας και μας “υπενθυμίζουν” τη Διακήρυξη των Αθηνών

Η Άγκυρα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο «Σχέδιο Θαλάσσιας Χωροταξίας» που δημοσίευσε η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Συνεργάζονται με την Τουρκία για τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας!

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνου Γρίβα στο Newshub.gr

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Αβραάμ Ζεληλίδης: Κρατώ μικρό καλάθι για τις γεωτρήσεις

Παρέμβαση του καθηγητή Γεωλογίας στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Έγκλημα της Τουρκίας!

Παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Δημοφιλή