Weather Icon
Αφρική , Λιβύη , Τουρκία 9 Φεβρουαρίου 2020

Το Μαρόκο ανακαλεί τον Πρέσβη του στην Άγκυρα – Ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών

Το Μαρόκο ανακαλεί τον Πρέσβη του στην Άγκυρα – Ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών

Της Safaa Kasraoui

Rabat- Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Άγκυρα, Ali Lazrak, για διαβούλευση σχετικά με το ρήγμα των σχέσεων μεταξύ Ραμπάτ και Άγκυρας.

To Μαρόκο ανακάλεσε τον Lazrak νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξαιτίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πιο συγκεκριμένα για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στην Λιβύη, σύμφωνα με πηγές του Maghreb Intelligence.

Μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων, το Μαρόκο εξέδωσε ανακοίνωση για να καταδικάσει την στρατιωτική επέμβαση, αναφέροντας πως τέτοιες κινήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η τουρκική πρεσβεία στο Μαρόκο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση του Marocco World News.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ραμπάτ-Άγκυρας, αναφορές για φερόμενη ρήξη εμφανίσθησαν όταν ένας Τουρκικός κολοσσός ΜΜΕ, ονόματι ΤRT, παρουσίασε πέρυσι ένα ντοκιμαντέρ υπέρ της Polisario.

Η κίνηση αυτή ήταν μία ασυνήθιστη ενέργεια για τα Media, η οποία έκανε λόγο για ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις, ειδικά μετά την κίνηση του Μαρόκου να αμφισβητήσει την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία.

Η Haidar ανέφερε πως προσπάθησε να ασκήσει πίεση στην διεθνή κοινότητα για να πείσει το Μαρόκο να εγκαταλείψει τα ”προσαρτημένα” εδάφη των νοτίων επαρχιών του. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως είναι κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του Μαρόκου στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αμφιβολίες για την θέση της Τουρκία σχετικά με την διένεξη αυτή, στην οποία είχε αναφερθεί ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlut Cavusoglu κατά την επίσκεψή του στην Ραμπάτ τον Δεκέμβριο του 2019.

Χαρακτήρισε την παρουσίαση του βίντεο της TRT παρανοϊκή, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία ”αποσχιστική ομάδα ή ατζέντα”.

Ταυτόχρονα οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώθηκαν.

Ο Υπουργός Εμπορίου του Μαρόκου, Μουλάι Χαφίντ Ελαλαμί κάλεσε την κυβέρνησή του να αποχωρήσει από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία, αναφέροντας πως δεν υπάρχει αμοιβαίο όφελος.

Ο Ελαλαμί ανέφερε πως το Μαρόκο χάνει 2 δις δολάρια ετησίως λόγω της οικονομικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρόκο με την Τουρκία τετραπλασιάστηκε από το 2006, την χρονιά κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ συμφωνία. Το έλλειμμα αυξήθηκε  από 4,4 δις του 2006 σε 16 δις το 2018.

Εφόσον οι Μαροκινοί καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα τουρκικά προϊόντα, ενώ αντιθέτως οι Τούρκοι δεν προτιμούν τα Μαροκινά, η κατάργηση της συμφωνία θα έχει σημαντικότερο αντίκτυπο στους κατοίκους του Μαρόκο απ’ ότι στους Τούρκους καταναλωτές και ταυτόχρονα μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Τούρκους πωλητές και όχι στους Μαροκινούς.

Οι επενδύσεις της Τουρκίας στο Μαρόκο αυξάνονται ραγδαία μέσω κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εισέρχονται στην Μαροκινή αγορά. Το Μαρόκο ανέφερε πως θα προσθέσει νέο δασμό 27% στα τουρκικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, αγνοώντας την συμφωνία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ελαλαμί υποδέχτηκε μία υψηλόβαθμη Τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ruhsar Peckan. Η συνάντηση έληξε με μία συμφωνία μεταξύ και των δύο μελών, τα οποία κανόνισαν να ξανασυναντηθούν μετά από 15 μέρες, με απώτερο σκοπό είτε να διαφυλάξουν την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, είτε να την διαλύσουν.

Χθες η κυβέρνηση του Μαρόκο δήλωσε πως έλαβε αίτημα από την Τουρκία για παράταση της περιόδου των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής συνθήκης (ΣΕΣ).

Η προθεσμία που είχε καθοριστεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση έληξε στις 30 Ιανουαρίου. Η Τουρκία ανέφερε ότι χρειάζεται άλλη μια εβδομάδα για να συναντηθεί ξανά με την εμπορική αντιπροσωπεία του Μαρόκο για να συζητήσει για την Συμφωνία.

Το Μαρόκο ζήτησε επίσης να βρεθούν πολιτικές λύσεις για την Λιβύη, σε αντίθεση με τις εμφανείς ενέργειες τις Άγκυρας. Για το Μαρόκο η συμφωνία του Skhirat του 2015 που υπεγράφη στο Μαρόκο αποτελεί την μόνη βάση επίλυσης της κρίσης στην Λιβύη, παρ’ όλα αυτά το Ραμπάτ κατέληξε να αποκλειστεί από την διάσκεψη του Βερολίνου.

Το Μαρόκο εξέδωσε άλλη μια δήλωση αυτόν τον μήνα εκφράζοντας την απογοήτευση και την έκπληξή του για τον αποκλεισμό του από το συνέδριο.

”Το Ραμπάτ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην σύναψη της Συμφωνίας του Skhirat, η οποία αποτελεί το μοναδικό μέχρι και σήμερα πολιτικό πλαίσιο -αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Σσφαλείας το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα της Λιβύης- για την επίλυση της κρίσης σε αυτήν την αδερφική χώρα του Μαγκρέμπ.” ανέφερε η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στις 19 Ιανουαρίου.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://www.moroccoworldnews.com

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube