Γενικά θέματα 6 Φεβρουαρίου 2015

Σε αναζήτηση φόρμουλας υπό ασφυκτική πίεση

Σε αναζήτηση φόρμουλας υπό ασφυκτική πίεση
Κωβαίος Αγγελος 
Πώς αποκωδικοποίησαν στην Αθήνα τις δηλώσεις Σόιμπλε

Σε περιβάλλον συγκρουσιακό και με την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και την χώρα να εντείνεται, μέσω της απόφασης της ΕΚΤ περί άρσης της αποδοχής των ομολόγων υπό μορφήν εγγυήσεων, οι διεργασίες στην Αθήνα και το Βερολίνο, με στόχο την εξεύρεση μίας φόρμουλας συνεννόησης είναι πυρετώδεις.
Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου σε κλίμα έντονου προβληματισμού επιχιερήθηκε μία εκτίμηση των δεδεομένων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές εν όψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, με επίγνωση ότι το περιεχόμενό τους θα μελετηθεί εξονυχιστικά στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, πιθανώς και η ΚΟ, θα συνεδριάσουν και πάλι το Σάββατο, εν όψει προγραμματικών δηλώσεων.
Στην ουσία, η κυβέρνηση δίνει πλέον μία μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να εξευρεθεί μία φόρμουλα – βάση συνεννόησης με την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα κρίνει πως η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη, παρά τις διαφωνίες ανέδειξε και κάποια θετικά στοιχεία, «κοινούς τόπους», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η ρητορική εκ μέρους της κυβέρνησης παρουσιάζει στοιχεία αποκλιμάκωσης, κάτι το οποίο ήταν φανερό και στην ομιλία του Πρωθυπουργού,Αλ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα, το απόγευμα της Πέμπτης.
Εκεί, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει, αλλά ούτε και εκβιάζεται», επισήμανε όμως και ότι: «Μας ζητούν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Θα σεβαστούμε τους κανόνες αν και διαφωνούμε», ενώ συμπλήρωσε: «οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι η λιτότητα δεν περιλαμβάνεται σε καμία ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είχαν παρακολουθήσει την συνέντευξη Τύπου των κκ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη στο Βερολίνο.
Από κυβερνητικά στελέχη επισημάνθηκαν κάποιες συγκεκριμένες αναφορές και διατυπώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, όπως ότι: «η Ελλάδα πρέπει να μιλήσει με τους τρεις θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα και πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι διαπραγματεύσεις».
Επίσης, ως παράθυρο για κάποια συζήτηση ερμηνεύθηκε η φράση του κ. Σόιμπλε: «Τα προβλήματα σε τελική ανάλυση πρέπει να λυθούν εκεί όπου δημιουργούνται. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία», όπως και η αναφορά: «Επανέλαβα την πρότασή μου στον κ. Βαρουφάκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού μηχανισμού. Να στείλουμε δικούς μας υπαλλήλους στην Ελλάδα αν αυτό χρειαστεί…».
  
Συμπληρωματικά προς αυτά, η επισήμανση του κ. Βαρουφάκη ότι ένα ποσοστό 60% ως 70% των ρυθμίσεων που υπάρχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα αφορά αλλαγές που «θα έπρεπε να τις εφαρμόσουμε και μόνοι μας», κρίθηκε ως μία σαφής ένδειξη προθέσεων της νέας κυβέρνησης.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube