Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Διαλύουμε ό,τι απέμεινε από τις ελληνορωσικές σχέσεις

Δημοσιεύτηκε στις

 Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ επέκρινε, ορθά, την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Μετά τις εκλογές, ως κυβέρνηση, κάνει τα ίδια και χειρότερα απ’ αυτά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις, δυνητικά, σοβαρότερες κρίσεις με την Τουρκία και επιπλέον είναι, κατά πρωτοφανή τρόπο στην ιστορία της, τόσο απομονωμένη διεθνώς. Μπορεί η κυβερνητική προπαγάνδα να ισχυρίζεται ότι είναι απομονωμένη η Άγκυρα, η πραγματικότητα όμως βοά. Ο Ερντογάν έχει καλύτερες σχέσεις και με τον Τραμπ, και με τον Πούτιν, και με τη Μέρκελ, και με την Κίνα, και με το Ιράν και με τους Παλαιστίνιους, απ’ ότι έχει η Ελλάδα. Κάτι που, επαναλαμβάνουμε, σχεδόν δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία μας.

Είναι σ’ αυτές τις συνθήκες που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποτελειώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις εκδίδοντας τον Ρώσο πολίτη Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία απ’ όπου πιθανότατα θα καταλήξει αιχμάλωτος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, γνωστών για τις ανθρωπιστικές τους πρακτικές στο Γκουαντάναμο και αλλού. Η έκδοση του Βίνικ γίνεται παρά το προσωπικό ενδιαφέρον που εξέφρασε ο πρόεδρος Πούτιν για την περίπτωση αυτή και παρά τις σοβαρές νομικές ενστάσεις που εμφανίστηκαν από τους συνηγόρους του Βίνικ, μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο μεταξύ διατυπώνονται ήδη καταγγελίες από τη Γαλλίδα συνήγορό του για τις συνθήκες υπό τις οποίες ανεκρίθη ο Βίνικ φτάνοντας στη Γαλλία. Έτσι όπως εξελίσσεται, και τηρουμένων των αναλογιών, η υπόθεση αρχίζει και θυμίζει την απαγωγή Οτσαλάν από τις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες για να βρεθεί εν τέλει στα τουρκικά δεσμωτήρια, ή την υπόθεση Ασάνζ.

Η υπόθεση Βίνικ είναι η τελευταία από μία σειρά ενεργειών κατά της Ρωσίας που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανένας ότι γίνονται για να εξυπηρετήσουν το ελληνικό εθνικό συμφέρον, όπως η αναγνώριση της Ουκρανικής αυτοκέφαλης Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό του πολύ άσχημου κλίματος που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, το γεγονός ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών έκανε πρόσφατα πολύ ασυνήθιστες και σχεδόν προσβλητικές δηλώσεις για τους Έλληνες αρμοδίους.

Δεν τις υιοθετούμε. ούτε μπορούμε να ξέρουμε τι διημείφθη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, εν τούτοις είναι πολύ σπάνιες στη διεθνή πρακτική κατηγορίες ότι άλλα μας λένε και άλλα κάνουνε. Αυτό, γιατί ακόμα και χώρες που παίρνουν εχθρικές μεταξύ τους θέσεις σε κάποια ζητήματα, θέλουν να διατηρούν μια αξιοπιστία στις μεταξύ τους επαφές, διαφορετικά παύει να έχει λόγο ύπαρξης η διπλωματία.

Σε καλό να μας βγει. Εμείς θυμόμαστε δύο φορές στον 20ο αιώνα που οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ήταν σε τόσο άσχημο επίπεδο. Η μία κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής, όταν η Ελλάδα έστειλε στρατό στην Ουκρανία να πολεμήσει τους Μπολσεβίκους και η Αθήνα δεν θέλησε να έχει επαφές με Σοβιετικούς αντιπροσώπους του Λένιν. Η δεύτερη φορά που ήταν τόσο άσχημες, ανύπαρκτες ουσιαστικά, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τους μήνες που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Δημοσιεύθηκε στο slpress.gr

konstantakopoulos

Διαβάστε επίσης

Mr Bitcoin: Ο Βίνικ ανακρίθηκε στη Γαλλία «υπό συνθήκες Ιεράς Εξέτασης»

24.01.2020 Ο Αλεξάντερ Βίνικ ή αλλιώς «Mr Bitcoin» ανακρίθηκε στη Γαλλία, όπως καταγγέλλει η κ. Κωνσταντοπούλου «υπό συνθήκες Ιεράς Εξέτασης». Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός κι ως «Mr Bitcoin», ανακρίθηκε στη Γαλλία υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε «Ιερά Εξέταση», τη στιγμή που οι ελληνικές Αρχές δήλωναν άγνοια για το πού βρίσκεται, όπως καταγγέλλει η συνήγορός του, … Continue readingMr Bitcoin: Ο Βίνικ ανακρίθηκε στη Γαλλία «υπό συνθήκες Ιεράς Εξέτασης»

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια σειρά από δηλώσεις-σεισμό έκανε ο Δρ. Κώστας Γρίβας στην εκπομπή «Έλληνες Παντού», φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα γεωπολιτικά διλήμματα της εποχής μας, αλλά και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πού πραγματικά βαδίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Ο Γρίβας αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου γεωπολιτικού εγκλωβισμού του Ισραήλ, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει στον ενεργειακό και στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί, η Άγκυρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «γαλάζιο έδαφος» στο οποίο κάθε ενεργειακή ή στρατιωτική δραστηριότητα θα περνά αναγκαστικά από την έγκρισή της.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με άλλη χώρα, ειδικά με μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Όμως, αν εγκλωβιστεί και αναγκάζεται να παίρνει άδεια από την Άγκυρα για στρατηγικά του συμφέροντα, τότε αυτό θα είναι ένας απόλυτος γεωπολιτικός εφιάλτης», τόνισε.

Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ: Η ευκαιρία για τριγωνική συμμαχία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας γεωπολιτικός βλέπει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ελληνική διπλωματία. Η στρατηγική συγκυρία είναι μοναδική, υποστηρίζει, για την εδραίωση μιας ισχυρής τριγωνικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον, Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, αλλά θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του δυτικού γεωστρατηγικού συστήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι καίριο και ανησυχητικό: Θέλει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο που δεν είναι απλώς καλώδια στη θάλασσα, αλλά πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας και στρατηγικής ισχύος για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν λίγο καιρό, οι υπουργοί έταζαν άμεσες έρευνες και γρήγορη πρόοδο. Τώρα; Μια θολή υπόσχεση ότι «θα γίνει όταν έρθει η ώρα». Αυτή η ξαφνική στροφή δεν είναι απλή καθυστέρηση – είναι πολιτική επιλογή που μυρίζει υποχώρηση. Και η σιωπή για τους λόγους; Εκκωφαντική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα: «Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο χρόνο», λέει, λες και η στρατηγική περιμένει τις ιδανικές συνθήκες. Πού πήγε η βιασύνη που διατυμπάνιζαν; Τι άλλαξε; Οι ψίθυροι λένε ότι το ΚΥΣΕΑ συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ζυγιάζοντας αν θα προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ή οι έρευνες για το καλώδιο. Αλλά η αναβολή από μόνη της μιλάει: η κυβέρνηση διστάζει. Και το ερώτημα καίει: Μήπως η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό;

Η Άγκυρα δεν κρύβεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας βροντοφώναξαν ότι το έργο δεν περνά χωρίς τη δική τους σφραγίδα, γιατί –λένε– αγγίζει «δικές τους» θάλασσες. Αυτή η αλαζονεία δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία ονειρεύεται Ελλάδα και Κύπρο σαν υποτελείς, πιέζοντας με απειλές και εκφοβισμό. Αν η Αθήνα λυγίσει τώρα, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Άγκυρα κρατά το τιμόνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν, όμως, η Ελλάδα σπρώξει το έργο μπροστά, θα στείλει μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδειά σου».

Θα είναι νίκη για την ενεργειακή αυτονομία και την αξιοπρέπεια Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έχει την μπάλα στα πόδια του. Θα παίξει για το εθνικό συμφέρον ή θα αφήσει την Τουρκία να σκοράρει; Η σιωπή δεν κρύβει – αποκαλύπτει. Και η ιστορία δεν συγχωρεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα3 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή4 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία5 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή6 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοφιλή