Ακολουθήστε μας

Απόψεις

«Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση»

Δημοσιεύτηκε στις

Φανούλα Αργυρού

Η προετοιμασία των συνομόσπονδων «Ιδεών Γκάλι» και του «Σχεδίου Ανάν» – Το 1990 είναι σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού, εφόσον οι Βρετανοί τελικά κατάφεραν, με τον «ευέλικτο» Γιώργο Βασιλείου, τον οποίο βοήθησαν να εκλεγεί για να ξεφορτωθούν τον «ανένδοτο», γι’ αυτούς, μ. Σπ. Κυπριανού και να περάσουν τη ΔΔΟ στο ψήφισμα 649/90, να βάλουν πλέον μπροστά τη συνομοσπονδιακή λύση που επιδίωκαν από το 1974 τουλάχιστον

Γ’ΜΕΡΟΣ

1.PNGΣτις 9 Αυγούστου 1990 ο αξιωματούχος στη βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία D. G. H. Frost έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξαρτήτων ομόσπονδων κρατών με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»). «Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε ο κ. Frost (Φροστ).

Σημ. Φ.Α.: Το σχέδιο παρουσιάστηκε δύο χρόνια αργότερα μέσω του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Αμφότεροι τότε Γλ. Κληρίδης και Γ. Μάτσης (ΔΗΣΥ) είχαν δηλώσει ότι ήταν αγγλικής προελεύσεως. Και γνωμάτευση – ελέω προεδρικών εκλογών από τρεις συνταγματολόγους που κάλεσε ο Γλ. Κληρίδης – ότι ήταν «Συνομοσπονδία». Αλλά το υποστήριξε το 2004 μέχρι «αποδημήσεως εις Κύριον» με το ανανεωμένο «Σχέδιο Ανάν».

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

(Λευκωσίας, Αθήνας) και ετοιμασία Βρετανών

2.PNGΣτα μέσα του 1990 ξεκίνησαν και σκέψεις και προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Αμερικανός Νέλσον Λέτσκι, μετά τις προτάσεις της Λευκωσίας για ΜΟΕ σε σχέση με το Βαρώσι, τις οποίες μετέφερε στην Άγκυρα δίχως επιτυχία, τον Ιούνιο άρχισε να σκέφτεται και ο ίδιος για ΜΟΕ. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρ


Οι 5 νεαροί Ελληνοκύπριοι
νηση Κ. Μητσοτάκη έβλεπε διαφορετικά ΜΟΕ, όπως την μερική αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, με αντάλλαγμα να αποσύρει και η ίδια την αντίρρησή της στο 4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την Τουρκία. Ο Γ. Βασιλείου ήταν αντίθετος με τη θέση της Αθήνας. Παράλληλα, το Φόρεϊν Όφις έδωσε εντολή στην αξιωματούχο του Άντζελα Γκίλον (Angela Gillon) να αναλάβει εκείνη να ετοιμάσει έγγραφο με διάφορα ΜΟΕ. Οι επόμενες αποδεσμεύσεις θα μας φανερώσουν και πώς διαμορφώθηκαν τελικά τα ΜΟΕ, που δέχθηκε δίχως καμία αντίρρηση ο επόμενος Πρόεδρος μ. Γλαύκος Κληρίδης. Για την αποδοχή των οποίων ήδη μάθαμε με προηγούμενη αποδέσμευση πρωθυπουργικών εγγράφων που προηγήθηκαν αυτών του Φόρεϊν Όφις που καλύπτουμε σήμερα (Βλέπε «Σημερινή» 30.12.2018 «Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1993/94. «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και… πιέσεων».)

Το 1990 το κατοχικό καθεστώς συνέλαβε συνολικά 5 νεαρούς Ελληνοκύπριους που διαμαρτύρονταν στη νεκρή ζώνη. Η σύζυγος του Προέδρου Γ. Βασιλείου, Ανδρούλα Βασιλείου, συνόδευσε τρεις από τις μητέρες στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν στον ΓΓ του ΟΗΕ (που θα βρισκόταν στο Λονδίνο) για την απελευθέρωσή τους. Στις 20.3.1990 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της ΚΔ στον ΟΗΕ μ. Ανδρέας Μαυρομμάτης παρέδωσε σχετική επιστολή στον Βρετανό ομόλογό του Sir Crispin Tickell. Στις 16 Μαρτίου 1990 έγινε έκκληση απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Κύπρο για την απελευθέρωσή τους, ακολούθησε μαζική διαμαρτυρία στη Λευκωσία, εκδόθηκε ψήφισμα και στις 15 Μαρτίου 1990 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των νεαρών από την παράνομη κράτησή τους…

Σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον Μάρτιο του 1990, 5.000 μαθητές διαδήλωσαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οι συλληφθέντες, με πρώτο τον Νίκο Νικολάου, στις 16.2.1990, ο οποίος συνελήφθη με μπογιά στο χέρι, καθώς είχε πάει να γράψει συνθήματα εναντίον της κατοχής, ήσαν ο Πέτρος Παπαλεοντίου, ο Παναγιώτης Λουκάς, ο Χρίστος Σαββίδης και ο Χριστοφόρου (17 ετών).

Σημ. Φ.Α.: Στο Λονδίνο είχαμε δραστηριοποιηθεί έντονα για την απελευθέρωσή τους. Η γράφουσα με επιστολές προς την Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, όλους τους βουλευτές, στο Φόρεϊν Όφις και με την απόσυρση τής τότε υποψηφιότητάς της για δημοτική σύμβουλος με το Συντηρητικό Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια της Πρωθυπουργού Θάτσερ (Φίνσλεϊ -Μπάρνετ). Εις διαμαρτυρία για τον χαρακτηρισμό των ενεργειών των παιδιών από την Πρωθυπουργό ως «childish pranks». Σχετικά δημοσιεύματα τότε στη «Σημερινή» και «Επίκαιρη»…

ΑΚΕΛ: Το τελευταίο σταλινικό κόμμα στην Ευρώπη αλλά και κόμμα της μπουρζουαζίας

Σε φάκελο για 3.PNGτην εσωτερική κατάσταση καλύπτονται οι βουλευτικές εκλογές, η πορεία Μορφιτών τον Οκτώβριο του 1990, όταν 60 νεαροί μπήκαν στη νεκρή ζώνη, το συνέδριο του ΑΚΕΛ, για το οποίο έγραψαν χαρακτηριστικά ότι είναι «το τελευταίο σταλινικό κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο, όμως, είναι επίσης και ένα από τα πλέον μπουρζουαζίδικα…» («last Stalinist party in Europe it is also one of the most bourgeois…»), συνέδρια ΑΔΗΣΟΚ, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ και σχόλια για τη διάσπαση του ΑΚΕΛ, αδυναμία Γ. Βασιλείου να αντιμετωπίσει τις Συντεχνίες και την επιστροφή του μ. Νίκου Σαμψών από την Γαλλία… Τονίζεται ξανά ότι ο Βασιλείου τούς ήταν πολύ βοηθητικός για τις Βάσεις και ότι κανένας δεν αναμένεται να είναι πιο καλός προς τους Τουρκοκύπριους (Vasiliou most helpful regarding the SBAs… and no one is likely to be nicer to the Turkish Cypriots).

Ν. Ναδίρ, Οζάλ, Ντενκτάς και η ντροπή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας

Στις 31 Αυγούστου 1990 ο Ραούφ Ντενκτάς παραπονέθηκε στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία ότι οι Ελληνοκύπριοι στρατεύθηκαν εναντίον του Ασίλ Ναδίρ, λόγω των επιχειρήσεών του στα κατεχόμενα, το ίδιο και ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Οζάλ, με επιστολή του στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι οι επιχειρήσεις του Ναδίρ με την καταρρέουσα Πόλυ Πεκ χρηματοδοτούσαν την οικονομία της «ΤΔΒΚ» εποικοδομητικά!

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1990 το Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων (Serious Fraud Office) εισέβαλε στα γραφεία της οικογένειας Ναδίρ στο Λονδίνο, την ίδια μέρα οι μετοχές της ΠΠ έπεσαν στο Χρηματιστήριο και ήλθε το τέλος της εταιρείας. Και ο Ναδίρ κατηγορήθηκε για απάτες με 118 κατηγορίες…

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία ζήτησε οδηγίες από το Λονδίνο, καθώς οι κυπριακές Αρχές θα ζητούσαν την έκδοση του Ναδίρ με την κατηγορία της εκμετάλλευσης κατεχόμενων περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. Η απάντηση ήταν ότι, ενόσω είχαν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον του στο Λονδίνο, δεν υπήρχε περίπτωση έκδοσής του μέχρι τέλους των διαδικασιών εκείνων. Και πρόσθεταν: «Συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να αποτρέψεις τους Ελληνοκύπριους από κάτι τέτοιο και τον Γενικό Εισαγγελέα». Και απάντησε η Υπάτη Αρμοστεία: «Μόνον ο ‘Φιλελεύθερος’ είναι βοηθητικός, ο οποίος συνήθως αντανακλά την κυβερνητική γραμμή και έγραψε ότι ίσως η έκδοση (Ναδίρ) να μην είναι σοφή κίνηση».

Συμπληρωματικά: Από τα έγγραφα της Πόλυ Πεκ, που βρίσκονται στον φάκελο του Εφόρου Εταιρειών στο Λονδίνο (Companies House), βρήκαμε ότι ο πρόεδρός της, Ασίλ Ναδίρ, τον ίδιο χρόνο (1990), υπερηφανευόταν για τα ξενοδοχεία της ΠΠ στα κατεχόμενα. Δύο από αυτά, σύμφωνα με την κυπριακή Κυβέρνηση, ανήκαν σε Ελληνοκύπριους, το «Crystal Cove» στον Καραβά και το «Palm Beach» στην Αμμόχωστο.

Αναφορά στη «Σημερινή»

4.PNGΟ ΄Υπατος Αρμοστής David Dain (1990-1994) αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της «Σημερινής» 12.10.1990, με ισχυρισμούς ότι ο Ναδίρ και ο Ντενκτάς ήσαν αναμεμειγ

μένοι στην κατασκευή ναρκωτικών στα κατεχόμενα και στην παράνομη εμπορία κλεμμένων αρχαιοτήτων. Πληροφορίες από πρώην υπάλληλο της ΠΠ λένε ότι το γνήσιο έγγραφο είχε σταλεί στο Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων στο Λονδίνο με αντίγραφο στην κυπριακή Αστυνομία. «Μόνον η ‘Σημερινή’ το δημοσίευσε και μια άλλη εφημερίδα και έχει όλες τις ενδείξεις ότι είναι χαλκευμένο», έγραψε, θεωρώντας την εφημερίδα αναξιόπιστη.

H ντροπή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας

Στις 26 Νοεμβρίου 1990 ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Douglas Hurd ενημέρωσε με προσωπικό και εμπιστευτικό μήνυμα την Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία διεξήγαγε έρευνες για σχέσεις μεταξύ ενός ανώτερου αξιωματούχου της, 4ου στην ιεραρχία, Assistant Commissioner ονόματι Wyn Jones, και του Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος είχε παρευρεθεί και πρόσφατα τότε στην Κύπρο σε συνέδριο. Αυτή ήταν η δεύτερη περίπτωση έρευνας για σχέση ανώτερου αξιωματούχου με τον Ναδίρ και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των επιπτώσεων, αν μαθευόταν, ελάχιστοι γνώριζαν για το θέμα, καθώς και οι υπουργοί.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1993, ο φίλος του Ναδίρ, Ανώτερος Αστυνόμος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Wyn Jones, έγινε θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων με τη γραπτή απάντηση τού τότε Υπουργού Εσωτερικών, Michael Howard QC, ο οποίος δήλωσε ότι, ως επακόλουθο των ερευνών, η συμπεριφορά του Wyn Jones θεωρήθηκε κατακριτέα και ασυνεπής με ό,τι αναμενόταν από έναν άνθρωπο της θέσεως τού Assistant Commissioner… Ενημερώθηκε η Αυτής Εξοχότης η Βασίλισσα ότι δεν ήταν πλέον ικανός να διατηρήσει τη θέση του, η Βασίλισσα απέσυρε τον διορισμό του και παύθηκε.

https://hansard.parliament.uk/Commons/1993-12-16/debates/9a475d38-e0f2-479a-a373-73afd611c5da/WrittenAnswers

Βιογραφικά προσωπικοτήτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Συχνά υπάρχουν βιογραφικά για προσωπικότητες της νήσου, αλλά ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η σωρεία βιογραφικών για το έτος 1990. Τόσο για Ελληνοκύπριους, όσο και για Τουρκοκύπριους, με χαρακτηρισμούς για διάφορους όσον αφορά τις θέσεις τους, τα πιστεύω τους, κ.ά.

Το 1990 έκλεισε με έντονο προβληματισμό απ’ όλους για την προοπτική προόδου, με απογοητευμένο τον Νέλσον Λέτσκι και τον Γ. Βασιλείου να ζητεί από τους Βρετανούς «απαντήσεις» ως προς το τι θα έκανε, τον Ντενκτάς να επιμένει σε αναγνώριση/αυτοδιάθεση και τους Βρετανούς να αρχίζουν να βλέπουν σκιές (από τα μέσα του χρόνου) για τον Βασιλείου και να θεωρούν ότι οι Ελληνοκύπριοι στην πραγματικότητα ήθελαν ενιαίο κράτος…

Το 1990 είναι σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού, εφόσον οι Βρετανοί τελικά κατάφεραν, με τον «ευέλικτο» Γιώργο Βασιλείου, τον οποίο βοήθησαν να εκλεγεί για να ξεφορτωθούν τον «ανένδοτο», γι’ αυτούς, μ. Σπ. Κυπριανού και να περάσουν τη ΔΔΟ στο ψήφισμα 649/90, να βάλουν πλέον μπροστά τη συνομοσπονδιακή λύση που επιδίωκαν από το 1974 τουλάχιστον. Υπενθυμίζεται α) ότι, μετά τη Ζυρίχη, οι Βρετανοί είχαν ετοιμάσει σχέδια για ανασύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δύο συνιστώντα κράτη» από τις 3.1.1964 με σχεδιασμούς του Sir Crispin Tickell, και β) το 1987 η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων αποφάσισε λύση Συνομοσπονδίας. Με το ψήφισμα 649/90 ετοιμάστηκαν οι «Ιδέες Γκάλι» και αργότερα το «Σχέδιο Ανάν». Οι αποκαλυπτικές προτάσεις Frost το επιβεβαιώνουν, ως επίσης και το ότι χρησιμοποιούνται οι “mercenaries” Αμερικανοί…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Προ των πυλών η αλλαγή του νέου καθεστώτος στη Συρία

Ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Ευάγγελος Μπασάρ Αλ Μούσσα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της #ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας #Κάγια_Κάλλας: “οι συριακές αρχές δεν έχουν κάνει ό,τι απαιτείται από αυτές για να άρουν τις κυρώσεις στη Συρία”. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Συνεχίζει: “Οι συριακές μεταβατικές αρχές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του συριακού λαού έναντι της συνεχιζόμενης παρουσίας ξένων μαχητών, οι οποίοι έχουν γίνει εμπόδιο για την άρση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στους Σύρους. Ο προσωρινός Πρόεδρος μπορεί να ανταμείψει τους ξένους τζιχαντιστές δίνοντάς τους χρήματα και γάμο. Σε κάθε περίπτωση Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στη #Συρία”.

Σας ξαναλέω ότι αν ο Jolani δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο θα τον ανατρέψουν πρώτοι οι Τούρκοι σύντομα. Προφανώς έναν προτεινόμενο προορισμό μπορεί να αποτελέσει η Υεμένη ή Σομαλιλάνδη για τη στήριξη των επιθέσεων έναντι των Χούθι. Το είδαμε στο Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, κλπ

Σε κάθε περίπτωση οι #ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία η οποία έχει το πάνω χέρι στον Jolani να συντομεύσει. Προσωπικά θεωρώ την αλλαγή του νέου καθεστώτος είναι προ των πυλών. Καθώς ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Η Μεγάλη των Απατεώνων Σχολή

Ένας υποδόριος μηχανισμός παραγωγής εξουσίας: εκείνος που ευνοεί την ανάδυση των πολιτικών πτωμάτων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Χαρετίνα Κουκούρη, MBA Candidate με εξειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και την Τεχνολογία

Πέρα από την επιφάνεια των εκλογικών αναμετρήσεων και πέρα από τους πίνακες των κομματικών ποσοστών, κρύβεται ένας υποδόριος μηχανισμός παραγωγής εξουσίας: εκείνος που ευνοεί την ανάδυση των πολιτικών πτωμάτων. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι πολιτικοί που, ενώ ηθικοπολιτικά αποσυντίθενται, κατορθώνουν να αναστηθούν στην πολιτική σκηνή, πάντα καθαρότεροι και δικαιωμένοι, μέσω της βοήθειας πολιτικού (συχνά κακού) μάρκετινγκ, φορώντας τα λευκά πουκάμισα της κενότητας.

Αυτή η θεσμοποιημένη λειτουργία είναι μια άτυπη, αλλά πλήρως λειτουργική μηχανή που παράγει σωτήρες ανά δεκαετία, γράφει υποσχέσεις και τις επανακυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο, εκπαιδεύει ανθρώπους στην ρητορική χωρίς ουσία, στη συναισθηματική εκβιαστικότατα χωρίς ευθύνη, στο να χειρίζονται την κοινή γνώμη με την επιμέλεια ενός καλού salesman ή saleswoman.

Αυτή τη μηχανή την έχουν φτιάξει, φυσικά, τα μέλη αυτής της σχολής, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γιατί δεν έχουν ανάγκη από τούς χώρους – αυτοί είναι ο χώρος. Ένας χώρος όπου η μνήμη χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαχείρισης και όχι ως γνώση, όπου η άνοδος δεν είναι αποτέλεσμα ικανότητας αλλά επιδεξιότητας. Και η αποτυχία, η παρακμή, ακόμη και η διαφθορά, δεν τους εξοντώνουν. Αντιθέτως, τους εξυψώνουν.

Αυτή η πολιτική μηχανή παράγει βίαιο ρεαλισμό, που πουλιέται ως πολιτική εμπειρία:

«Ξέρει αυτός από λάθη, αφού τα έκανε ο ίδιος».

Η επιδεξιότητα, το απόλυτο «μασκάρεμα» των πολιτικών αδυναμιών, δεν αφορά ούτε τρόπους διοίκησης ούτε κάποιο όραμα. Είναι η τέχνη της εξαφάνισης των ενοχών και η επιβίωση των πιο χρήσιμων α(χ)ρίστων. Στο επικοινωνιακό τους εργαστήρι, ο δημόσιος διάλογος δεν είναι ένα εκλεπτυσμένο debate που εξυψώνει το πνεύμα, ούτε μια ουσιαστική ιδεολογική σύγκρουση (αφού οι ιδεολογίες είναι απλώς κενές ταμπέλες, χωρίς πραγματική ουσία). Είναι μια καλοστημένη, μελετημένη σκηνή από ένα reality show.

Το ψυχρό, μη συναισθηματικό, χειρουργικά δομημένο επικοινωνιακό παιχνίδι τους είναι αισθητικά κιτς και λειτουργεί ως μια υποχθόνια στρατηγική προσέγγισης του λαού. Η απλοποίηση βαφτίζεται λαϊκή σοφία και ο λαϊκισμός βαφτίζεται κοινή λογική. Οι φράσεις τους είναι κατασκευασμένες όχι τόσο για να πείσουν, αλλά για να κυκλοφορήσουν. Ο σημερινός πολιτικός δεν έχει ανάγκη να πείσει. Πρέπει να γίνει μιμίδιο, τίτλος ειδήσεων, κοινωνικό ανέκδοτο.

Πίσω από αυτή τη ρητορική φτώχεια προελαύνει η αληθινή φτώχεια: η κοινωνική, η μορφωτική, η πολιτική. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητά τους να μετατρέπουν το θράσος σε ηγετικό προφίλ. Όσο πιο κυνικός, τόσο πιο «αληθινός». Όσο πιο επιπόλαιος, τόσο πιο άμεσος. Η κοινωνική κούραση του «όλοι είναι ίδιοι» αποτελεί το τέλειο έδαφος για αυτούς τους τύπους.

Οι απόφοιτοι αυτής της σχολής έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: είναι ηθικά αδιάφοροι και εκπαιδευμένοι στην τέχνη του να γίνονται αναγκαίοι. Όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά γιατί πείθουν ότι χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν άλλες. Η ρητορική των απόλυτων μηδενικών στο πολιτικό πεδίο είναι αυτή: έχουν την ικανότητα να μην ταράσσονται μπροστά στην υποκρισία και να μην ταλαντεύονται μπροστά στο ψέμα. Άλλωστε, ό,τι κλέβει το κοινωνικό βλέμμα, μετατρέπεται σε χειροκρότημα.

Στον θεσμό του ψέματος, η συλλογική αμνησία γίνεται εργαλείο για να εξαφανιστούν οι αποτυχίες, οι οποίες παρουσιάζονται ως αναγκαία κακά. Η έννοια της πολιτικής ευθύνης μοιάζει πια με κάτι απόμακρο, ένα όνειρο, σαν γραμμή από μυθιστόρημα που δεν αγγίζει την πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η ρητορική τους γίνεται όπλο, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν τον ρόλο της μηχανής προστασίας για μια εξουσία, του πλαισίου της οποίας οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Δεν χρειάζεται να είναι χρήσιμοι, αρκεί να εμφανίζονται ως η μοναδική λογική λύση ανάμεσα σε ανύπαρκτους εχθρούς. Αν η πραγματικότητα δεν υποστηρίζει το αφήγημά τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Η εξουσία τους στηρίζεται στην επαναλαμβανόμενη κατοχή του μικροφώνου. Μιλούν πρώτοι, πιο δυνατά, πιο πειστικά.

Έτσι, η υπερέκθεση γεννά εξοικείωση, η εξοικείωση δημιουργεί εμπιστοσύνη… και αυτοί προετοιμάζουν το έδαφος για συναισθηματικό έλεγχο. Εσύ, λαέ, το παραμελημένο παιδί που ακολουθείς τις υποσχέσεις των οπαδών του Μακιαβέλι, εξαρτάσαι από την ελπίδα και την προσοχή, που μεθοδικά αποσύρουν και επαναφέρουν.

Σε μια κοινωνία που έχει κουραστεί να συγκρούεται ή να παρακολουθεί συγκρούσεις, όταν έχεις αποτύχει πέντε φορές, την έκτη φορά ξεχνιέται, αρκεί να μιλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να εξαντλήσεις τον αντίπαλο. Η σύγχρονη πολιτική τέχνη του διαλόγου ακολουθεί τους δικούς της κανόνες. Δεν ακούς, άρα κατασκευάζεις την παρουσία σου. Δεν εξηγείς, άρα δείχνεις σοβαρός. Δεν υποσχέσαι, άρα τα δίνεις όλα. Δεν χτίζεις εμπιστοσύνη, χτίζεις ανάγκη. Δεν εμπνέεις, κατασκευάζεις σύγχυση και αφήνεις τον κόσμο να επιλέξει το ψέμα που του ταιριάζει.

Μια πάγια τακτική είναι η δημιουργία του καλού παιδιού. Η στρατηγική του καθαρού και αθώου προσώπου δεν πρέπει να κουβαλάει παρελθόν, ούτε να έχει βαρύ ιστορικό.

Είναι νεοφανής, με μια πιο αγνή προσέγγιση. Είναι ο ανυποψίαστος, ο αδέκαστος, αυτός που θα φέρει τα ήρεμα νερά. Ο συναινετικός, ο εύκολα προσβάσιμος, ο ευπεπτός. Αυτός που δεν έχει έρθει από τζάκι, που φοράει τον μανδύα του υπεράνω της διαφθοράς, είναι ο μπάτλερ της ελπίδας. Όλοι οι άλλοι είναι «οι φωνακλάδες», «οι γραφικοί», «οι αντιδραστικοί». Αυτός είναι “ο μόνος ώριμος”. Στην πραγματικότητα, όμως, απλώς είναι πιο καλά κρυμμένος.

Ένα άλλο χρήσιμο ταλέντο που έχει ο επαγγελματίας απατεώνας είναι να προσφέρει απλές λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Είναι η τέχνη της διοχέτευσης της αγανάκτησης σε ελεγχόμενες βαλβίδες. Ό,τι δεν μπορείς να καταπνίξεις, κάν’ το εκτόνωση. Οι πολιτικοί μας προσφέρουν μικρές, ανώδυνες λύσεις και μεταρρυθμίσεις χωρίς ουσία, οι οποίες “χρυσωμένες” με υποσχέσεις, δήθεν θα συγκλονίσουν τον κόσμο του συστήματος.

Η Μεγάλη των Απατεώνων Σχολή συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επίδοξους φοιτητές και παράγει ολοένα περισσότερους αποφοίτους. Μπορεί να μην έχει καλό όνομα, αλλά είναι η μόνη σχολή που προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση χωρίς να χρειαστείς να εργαστείς ούτε μία ώρα στη ζωή σου.

Εκεί, τα πτυχία δίνονται με βασικό προσόν την βεβαιότητα ότι δεν θα ιδρώσεις ποτέ. Οι απόφοιτοί της, οι γνωστοί αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος με τη γραβάτα, δεν έχουν ανάγκη από κοινό. Το κατασκευάζουν οι ίδιοι, δημιουργώντας κοινή γνώμη μέσω θεσμικής παρενδυσίας. Το “αείν αριστεύειν” στη Σχολή τους σημαίνει:Να επινοείς διαρκώς κρίσεις και αφηγήσεις «τέλους εποχής».Να καταλαμβάνεις εξουσία χωρίς να μοιάζεις

επικίνδυνος.Να μη διοικείς για να παράγεις έργο, αλλά για να διαιωνίζεις το κενό.Να είσαι χαρτογιακάς μέχρι το κόκκαλο, αλλά να δηλώνεις πως απεχθάνεσαι τη γραφειοκρατία. Η Σχολή έχει, βέβαια, και το δικό της dress code: να είσαι το ντυμένο παλιό βαμμένο νέο.

Τα μαθητούδια, όμως, τυφλωμένα από το φως της εναλλακτικότητάς τους, ξέχασαν να περάσουν το πιο σημαντικό μάθημα: την τέχνη της αποδοτικής απόκρυψης των ίχνων του εγκλήματος. Αλλά και ένα θεολογικό: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Μεγάλη ήττα για την τουρκική διπλωματία οι κινήσεις της Κύπρου στις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας

Ο λόγος για την άσκηση πίεσης από Λευκωσία και Βρυξέλλες στις Τουρκόφωνες χώρες της κεντρικής Ασίας, με αποτέλεσμα οι τρεις από αυτές (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν) να αποφασίσουν να ανοίξουν πρεσβεία στη Λευκωσία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Μεγάλος αριθμός εκπομπών της τουρκικής αντιπολιτευόμενης τηλεόρασης ειδικά χθές, αναφερθήκαν στο θέμα της επιτυχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. αλλά τα φιλοερντογανικα ΜΜΕ δεν αναφέρουν κουβέντα.

Ο λόγος για την άσκηση πίεσης από Λευκωσία και Βρυξέλλες στις Τουρκόφωνες χώρες της κεντρικής Ασίας, με αποτέλεσμα οι τρεις από αυτές (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν) να αποφασίσουν να ανοίξουν πρεσβεία στη Λευκωσία.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία θεωρεί το θέμα μεγάλη ήττα της τουρκικής διπλωματίας.

Το δέλεαρ, 12 δις ευρώ της Ε.Ε. για ανάπτυξη των υποδομών των χωρών αυτών. Η σχετική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Ο Ερντογάν νόμισε ότι θα πετύχει την ένωση των Τουρκόφωνων χώρων για να τις εκμεταλλευτεί οικονομικά.

Λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο…..

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός25 λεπτά πριν

Από τη Μεγάλη Πέμπτη στο Πάσχα

Επιμελεία: Γιάννης Πεγειώτης Η Πρώτη Μεγάλη Πεμπτη στου Χαρακη στον Αποστολον Άντρεα μας… Τα οικοιπεδα της γειτονιάς .μας ήταν λένε...

Διεθνή9 ώρες πριν

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Διεθνή10 ώρες πριν

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη...

Διεθνή11 ώρες πριν

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της...

Ενδιαφέροντα11 ώρες πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Δημοφιλή