REAL TIME |

Έλεγχο ενεργειακών συμφωνιών θέλει η ΕΕ: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Έλεγχο ενεργειακών συμφωνιών θέλει η ΕΕ: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος
Υπογραφές με τρίτες χώρες μόνο με συγκατάθεση της Κομισιόν 

Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Οι συμφωνίες χωρών-μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες για ενεργειακά θέματα, θα πρέπει να έχουν την κατηγορηματική συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν την υπογραφή τους, σύμφωνα με το προσχέδιο της στρατηγικής της «Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης» (Energy Union).
Το προσχέδιο, που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη και το οποίο αποκάλυψε χθες η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Euroaktiv», έχει συνταχθεί στις 30 Ιανουαρίου και σε αυτό το στάδιο βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων με τις χώρες μέλη, ενώ προβλέπεται να δημοσιευτεί στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για πρόβλεψη που θα επηρεάσει και την Κύπρο, αφού οι συμφωνίες που αναμένεται να προωθηθούν με την Αίγυπτο, την Ιορδανία ή ακόμα και με το Ισραήλ, σε σχέση με το φυσικό αέριο, θα πρέπει να τύχουν πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν και όπως ερμηνεύεται από τους ειδικούς, σκοπός της πρόβλεψης για έλεγχο των διακρατικών συμφωνιών, είναι πολύ περισσότερο οι συμφωνίες εισαγωγής φυσικού αερίου από άλλες χώρες και κυρίως από τη Ρωσία.  

Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο, το σκεπτικό της εφαρμογής του μέτρου του ελέγχου των διακρατικών συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας, αποσκοπεί στο να προλάβει «ανεπιθύμητες πιέσεις ή στρεβλώσεις της αγοράς», ως αποτέλεσμα διακρατικών συμφωνιών με χώρες «που δεν τηρούν τους κανόνες της ΕΕ».

Όπως επεξηγείται, το κριτήριο του ελέγχου από πλευράς ΕΕ θα είναι η συμβατότητα τέτοιων συμφωνιών, με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και της ασφάλειας της προμήθειας, στο πλαίσιο «της υποχρεωτικής προκαταρκτικής διαβούλευσης», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως επιχείρημα για την επιβολή τέτοιου περιορισμού στις διακρατικές συμφωνίες, που ουσιαστικά περιορίζει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία των κρατών-μελών.

Προβάλλονται τα προβλήματα των διαφορετικών μυστικών συμφωνιών που υπέγραψε η ρωσική Gasprom με έξι χώρες-μέλη της ΕΕ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πιθανόν να εμπεριέχουν και το στοιχείο της κρατικής ενίσχυσης και της παραβίασης κανόνων του ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι τέτοιες συμφωνίες υπογράφτηκαν με την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Κροατία.

Να σημειωθεί ότι στις 25 Φεβρουαρίου, αναμένεται και η δημοσιοποίηση άλλων σημαντικών εγγράφων, όπως η στρατηγική της Ε.Ε. για δίκτυο προμήθειας και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση σε αγωγούς.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube