Weather Icon

Η κ. Ξαφά ξετρύπωσε στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ ένα σκάνδαλο.

Η κ. Ξαφά ξετρύπωσε στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ ένα σκάνδαλο.
Το αποκαλύπτει στο άρθρο της στην Καθημερινή “Δύο εκθέσεις, ένα συμπέρασμα“.
Το κόστος συντήρησης ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, ΓΑΙΑΟΣΕ, αμυντικές βιομηχανίες, κ.α.) την περίοδο 2012-18 έφτασε το αστρονομικό ποσό των 18 δισ. ευρώ – δηλ. 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, όσο το σύνολο των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ! 
Διστάζει η κυβέρνηση να καταργήσει τον ληστρικό συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ (400 εκ.) που στρεβλώνει και παγώνει την αγορά αλλά συντηρεί χωρίς δεύτερη σκέψη ή συζήτηση, χωρίς καμία ανάλυση κόστους-οφέλους, ζημιογόνες κρατικές εταιρείες. Στόχος η διατήρηση και ενίσχυση του πελατειακού κράτους.

Επιδοτήσεις, καταπτώσεις εγγυήσεων, προνομιακές τιμολογιακές ρυθμίσεις σε βάρος των φορολογουμένων για να συντηρούνται επιχειρηματικά ψοφίμια που με την παρουσία τους εκτός που απομυζούν τους φορολογούμενους εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ σωστών επιχειρήσεων.

 Ο προϋπολογισμός 2020 για τις ΔΕΚΟ προβλέπει αύξηση του αθροίσματος των επιδοτήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό και των καταπτώσεων εγγυήσεων στο 1,1 δισ. ευρώ από 0,7 δισ. το 2019. Αύξηση 57%!
Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να κάνει μόνο μεταρρυθμίσεις που έχουν ευρεία αποδοχή. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Την είχε βαφτίσει “Ήπια Προσαρμογή”. 
Κατά τη γνώμη μου είναι σωστό να επιδιώκεται ευρεία συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις. Με πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση.
 Αλλά δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν επεδίωκα το σωστό για να αποφύγω τις αντιδράσεις, το πολιτικό κόστος. 
Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί μάς έχουν πολλές φορές εξαπατήσει. Είμαστε δικαιολογημένα καχύποπτοι. 
Λέμε όχι σε αλλαγές επειδή δεν εμπιστευόμαστε το αποτέλεσμα που μας υπόσχονται. Παρ’ όλα αυτά εγώ θα έκανα αυτό που πίστευα σωστό παρά το πολιτικό κόστος με την πεποίθηση ότι εκ των υστέρων ο λαός θα δικαίωνε την επιλογή μου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube