Γενικά θέματα , Ελλάδα 19 Μαρτίου 2015

Χορεύοντας με τους λύκους για «καθαρή» συμφωνία ή για ρήξη

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΛΙΜΑΧορεύοντας με τους λύκους για «καθαρή» συμφωνία ή για ρήξη
Του Θανάση Παπαδή
Σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες κρίνονται πολλά για το μέλλον της Ελλάδας. Ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον και καλείται να βρει τον τρόπο εκείνον που θα μπορέσει να μεταβάλει την αρνητική στάση που τηρούν οι εταίροι, τις τελευταίες ημέρες, απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να προκαλέσει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα παρακάμπτοντας τους θεσμούς και να δώσει έτσι στην οικονομία την πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας.

Ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις δύο τελευταίες ημέρες, δείχνει πως μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο του. Στη «μάχη» αυτή η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει ξεμείνει από συμμάχους, αφού ακόμη και ο παραδοσιακά φιλέλληνας Ζ. Κ. Γιούνκερ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες «απογοητευμένος» από τη στάση της κυβέρνησης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος «απέχει» της συζήτησης.
Χορεύοντας με τους λύκους για «καθαρή» συμφωνία ή για ρήξη
Η σύγκρουση που είχε φανεί να ξεκινά από την Τρίτη με την «βόμβα» Γ. Ντάισελμπλουμ για «μοντέλο Κύπρου» και το μπλόκο που επιχείρησε η Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, κορυφώθηκε χθες με νέες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά και την οξύτατη «επίθεση» του πρωθυπουργού κατά εκείνων που επιχειρούν να «δυναμιτίσουν» τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου «φωτογραφίζοντας» Βερολίνο και Γ. Ντάισελμπλουμ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που «μυρίζει μπαρούτι», ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την Αγκ. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ, τον Μ. Ντράγκι, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Β. Ντάισελμπλουμ και το Ντ. Τουσκ. Τη συνάντηση ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκοντας να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και να τεθούν οι βάσεις ώστε να λυθεί, και μάλιστα άμεσα, το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας που οξύνεται μέρα με μέρα.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι με δηλώσεις τους, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο πολιτικής λύσης και «στέλνουν» τη χώρα στην πρώην τρόικα και νυν «θεσμοί», προκειμένου να αποσπάσουν την πολυπόθητη συμφωνία, η οποία, όπως τουλάχιστον λένε, θα είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα δεσμευθεί πως θα κάνει η Ελλάδα. Θέτουν μάλιστα ως προτεραιότητα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Προκειμένου να διαπιστώσει κανείς πόσο κρίσιμο είναι το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού, αλλά και αυτό της Δευτέρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, αξίζει να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ. Χθες ο Μπ. Ομπάμα τηλεφώνησε στην Αγκ. Μέρκελ και της ζήτησε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να βρεθεί μία ρεαλιστική συμφωνία με την Ελλάδα.
Επιστρέφουν τα σενάρια τρόμου 
Από νωρίς χθες το πρωί η Ελλάδα ήταν στην κορυφή της ειδησεογραφίας, με ξένους αξιωματούχους και διεθνή ΜΜΕ να στρέφουν τα φαρμακερά τους βέλη απέναντι στη χώρα. Από τον Π. Μοσκοβισί που τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε το παν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», έως και τον Β. Σόιμπλε που ανέφερε ότι «ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν τόνισε ότι «δεν αποκλείει ένα ατύχημα». Και το ΔΝΤ ενεπλάκη στον «πόλεμο» απέναντι στην Ελλάδα και σύμφωνα με το Bloomberg «το Ταμείο θεωρεί την Ελλάδα ως τον χειρότερο πελάτη». Το Reuters, από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, θέτει ζήτημα Γ. Βαρουφάκη αναφέροντας ότι «ο Έλληνας υπουργός είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης». Πιο προσεκτικές, αλλά στοχευμένες οι δηλώσεις από το περιβάλλον της Αγκ. Μέρκελ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι «έφτασε η ώρα για αναλυτική συζήτηση».
Β. Σόιμπλε 
«Ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει», επισήμανε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Όπως είπε, η Ελλάδα επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Έχουμε την εντύπωση, και όποιος ασχολείται με το ζήτημα συμμερίζεται την εντύπωση ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα. Προφανώς έχουν ορισμένα προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. Όπως υποστήριξε η συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας, αλλά στο πώς η οικονομία της θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Βερολίνο: Ωρα για συζήτηση 
«Τώρα ήρθε η στιγμή που η καγκελάριος είναι πεπεισμένη ότι είναι η σωστή στιγμή για να κάνει με τον Αλ. Τσίπρα μια διεξοδική συζήτηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η καγκελάριος περίμενε τόσο καιρό, προκειμένου να προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης, ο Στ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι τα θέματα είναι -βεβαίως- αυτονόητα, και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ όμως και να προβλέψω τι θέματα θα θέλει να θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είναι απολύτως σαφές ότι το θέμα θα είναι να συζητηθεί η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να δούμε πώς μπορούμε, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, να προχωρήσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».
Θέμα Βαρουφάκη 
Ως «πρόβλημα» για την Ελλάδα και όχι ως εκείνος που θα φέρει τη λύση στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της, χαρακτηρίζεται από το Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κατηγορούν τον Γ. Βαρουφάκη για επιδειξιομανία, ασυνέπεια και αδιακρισία, τα οποία έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Πολλοί Έλληνες όμως θεωρούν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών εκπέμπει φρέσκο αέρα, μιας και έχει καταφέρει να πει στους συναδέλφους του στο Eurogroup μερικές σκληρές αλήθειες για τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πολιτική λιτότητας.
Η προσπάθειά του αυτή, ωστόσο, να σπάσει τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, έχει προκαλέσει έκπληξη. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έριδες στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να θωρακίσει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σαπέν 
Στο μεταξύ για την αποφυγή «ατυχήματος» με την Ελλάδα, έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου. «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ατύχημα (εξόδου)», δήλωσε και επισήμανε: «Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός και γι΄ αυτό ανήκει στον καθένα, τόσο στη μια πλευρά όσο και στην άλλη, να ελέγχει τα λόγια του. Και τούτο διότι σε αυτό τον τομέα, συμβαίνουν ατυχήματα όταν κανείς χάνει τον έλεγχο των λόγων του και όχι όταν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες».
Ζ. Γκάμπριελ 
Την ελπίδα για «εξορθολογισμό» της συζήτησης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εξέφρασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ και διευκρίνισε ότι δεν περιμένει να δοθεί κάποια λύση κατά την αυριανή συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν πραγματοποιηθεί. «Θέλουμε όλοι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη σταθερή και να κάνουμε το παν ώστε να καταστήσουμε δυνατή για την Ελλάδα την έξοδο από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Όταν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν ως μέλη της κυβέρνησης, στα όργανα της Ε.Ε., τους συμπεριφέρονται όλοι με συναδελφικό τρόπο, προσανατολισμένο σε λύσεις. Εάν έρχονται στις διαπραγματεύσεις ως κομματικοί πολιτικοί, τότε μπορεί οι άλλοι να τους αντιμετωπίσουν ως κομματικούς πολιτικούς. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται για εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, αλλά όπως και σε κάθε χώρα είναι αναγκαίο το μέτρο ορθολογισμού», ανέφερε ο Ζ. Γκάμπριελ.
Deutsche Bank
Οι καλές επιλογές που έχουν απομείνει για την Ελλάδα είναι λίγες, σημειώνει σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, στην οποία σημειώνει ότι η πρόοδος από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου στην Ελλάδα έχει βαλτώσει. Η γερμανική τράπεζα αναμένει να δημιουργηθούν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στις επόμενες εβδομάδες, και υποστηρίζει ότι μπορεί, μεταξύ άλλων, να αποτελέσει πιθανή έκβαση ένα δημοψήφισμα για τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωζώνης. Το βασικό της σενάριο παραμένει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση τελικώς, αλλά τα ρίσκα για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων παραμένουν πολύ υψηλά.
Ζ. Κ. Γιούνκερ 
«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μ. Βαλς.
Π. Μοσκοβισί
Δεν θα κρατήσουμε πάση θυσία την Ελλάδα στο ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε κόστος, αναφέρει σε συνέντευξή του στην γερμανική Die Welt, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, αν και δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση.
«Το Eurogroup έχει τη βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Η δουλειά μας ωστόσο δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό, αλλά να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γ. Ντάισελμπλουμ περί «μοντέλου Κύπρου» για την Ελλάδα, ουσιαστικά κάλυψε απόλυτα τον πρόεδρο του Eurogroup τονίζοντας ότι «οι θέσεις του είναι εμπεριστατωμένες».
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube