REAL TIME |

Ενδιαφέρον – Οι εξηγήσεις των Ελλήνων στρατιωτικών στους Τούρκους δικαστές

Ενδιαφέρον – Οι εξηγήσεις των Ελλήνων στρατιωτικών στους Τούρκους δικαστές
Τις συνθήκες κατά τις οποίες βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων περιέγραψαν στο τουρκικό δικαστήριο της Ανδιανούπολης την Παρασκευής οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραμένουν στη φυλακή ως την δίκη της Δευτέρας. Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή των Καστανέων-Κάραγατς, με τους δύο Έλληνες να συλλαμβάνονται από Τούρκους στρατιωτικούς.

Στις καταθέσεις τους, οι Έλληνες στρατιωτικοί εξήγησαν πως έχασαν τον προσανατολισμό τους, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι παραβίασαν απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. «Δεν είμαστε πράκτορες» φέρονται να είπαν στη συνέχεια εξήγησαν πως βρέθηκαν κάποια μέτρα πέρα από τα τουρκικά σύνορα.
Ο 25χρονος υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».
Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ξεκινώντας από τις Καστανιές, ακολουθούσαν κάποιες πατημασιές, τις οποίες και φωτογράφησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να τις δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω της κακοκαιρίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν πέρα από τα σύνορα, κοντά στον Άρδα ποταμό, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Εκεί τους εντόπισαν οι στρατιωτικοί της τουρκικής συνοριοφυλακής, γνωστοί και ως «Αετοί των Συνόρων», οι οποίοι και τους έθεσαν υπό κράτηση, κατάσχοντας τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους.
Οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται σε επαφή με τους δικηγόρους τους και τη Δευτέρα θα κατατεθεί η έφεση, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αν και υπάρχουν τουρκικά δημοσιεύματα που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, κάνοντας λόγο για κατασκοπεία, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την τουρκική πλευρά για άμεση διευθέτηση του θέματος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube